Жените на миналия век

  • Сподели:
Жените на миналия век

Мода (на латински: modus - маниер, норма, правило, време, ритъм) означава начин на изразяване според вкуса, маниер на обличане и поведение, характерни за дадена епоха. Модата e израз на стремежа и идеала за перфекционизъм и красота. 

20-те години. Класа, стил и изисканост. Френската дизайнерка Коко Шанел е емблематичен пример за женственост. Критерият за красота се променя драстично. Средно късо подстригана коса на вълни и страничен бретон. Силно подчертани устни и очи, съчетани с блед тен на лицето.

30-те години. След международния успех на „Синият ангел“ и със съдействието на Йозеф фон Щернберг, който вече се е установил в Холивуд, Марлене Дитрих се премества в Съединените щати и сключва договор с Парамаунт Пикчърс. Студиото се опитва да я наложи на пазара като германска алтернатива на Грета Гарбо. Неповторимата Марлене превръща мъжкия смокинг и цилиндър в изискан дамски тоалет. Бледото лице, тъмното червило, косата на вълни и тънките изрисувани вежди са също част от имиджа, който хиляди жени след това ще копират (филмът Мароко).

40-те години. Втората световна война и Голямата депресия повлияват значително на критерия за красота. Този  период е по-дискретен, но и изключително женствен. Устните са съблазнително червени, веждите подчертано изразителни, а косите, навити на ролки, образували меки къдрици. Символ на подражание за времето си остава актрисата Елизабет Тейлър.

50-те години. Разкош, показност и неприкрита женска съблазън. Къси рокли с дълбоки деколтета, съчетани с обувки на висок ток. Модата изцяло е завладяна от женския сексапил. Категоричната красота на Мерилин Монро, платинено русите й коси и червени устни я определят като идеал за мода и красота.

60-те години. След пищната женственост и сексапил следва епоха на чистата красота, естественост и неподправеност. Косата е дълга с много обем в горната си част, на мода идва плътният бретон. Акцентира се върху котешката очна линия, розово червило и ярки сенки за очи. Изящната външност, наред с актьорските й способности бележат Одри Хепбърн като модна икона на 60-те години.

70-те години. Косата е дълга, разпиляна на вълни, украсена от лента, минаваща през челото. Гримът е лек, набляга се на плътните мигли и ярки скули. Хипи вълната залива Европа и Америка. Нормите са разчупени. Мода на разкрепостеното поведение и удобните  дрехи. Роми Шнайдер, актрисата с австрийско-немски произход налага критериите за красота.

80-те години. Едри и пищни аксесоари, мрежести чорапогащи, кожени дрехи, обем в косата и предизвикателен грим са модните тенденции на 80-те. Свободата да изразиш себе си по различен, нестандартен и  оригинален начин. Мадона вече е във вихъра на своята кариера и диктува модата от сцената.

90-те години. Миниполите, панталоните с висока талия, разкроените сака и широки блузони оглавяват модните тенденции през 90-те. Гримът е лек, акцентира се върху скулите и плътните устни. Актрисата и фотомодел Ким Бейсинджър е обект на подражание.