Банкок - портата към Югоизточна Азия

  • Сподели:
Банкок - портата към Югоизточна Азия

Банкок е космополитна столица - културен и търговски център на Тайланд.

Разположен на делтата на Река Чао Прая на около 40 км от Тайландския залив. Преди това е бил разделен на две общини — Крунг Теп на източния бряг и Thon Buri на запад - свързан с няколко моста. През 1971 г. двете се обединяват в град-провинция с единно общинско управление. През 1972 г. градът и двете околни провинции са обединени в една провинция, наречена Krung Thep Maha Nakhon (Метрополис Банкок).

Мегаполисът е оживен, претъпкан град с храмове, фабрики, магазини и жилища, разположени едно до друго по пътищата и каналите му. Освен това е основна туристическа дестинация, известна с изобилие от културни забележителности и нощен живот, включващ процъфтяваща секс търговия.

Името Банкок, използвано често от чужденци, според едно тълкуване произлиза от име, което датира от времето, преди градът да бъде построен - село или област (bang) на диви сливи (makok).

Тайландците наричат ​​столицата си Крунг Теп, което е първата част от нейното меко и дълго официално име, което означава ''Градът на боговете, Великият град, Резиденцията на Изумрудения Буда, Непревземаемият град (на Аютая) на Бог Индра, Великата столица на света, надарена с девет скъпоценни камъка, щастливият град, изобилстващ от огромни кралски дворци, които приличат на небесната обител; в който живеят превъплътените богове, град, даден от Индра и построен от Вишнукарм." Съкратеното име Krung Thep често се превежда като ''Град на ангели". 

Климатът на Банкок е горещ през цялата година, вариращ от 25 °C през студения сезон през декември до 30 °C в разгара на горещия сезон през април. Средните годишни валежи възлизат на общо 1500 mm, четири пети от които падат в кратки проливни дъждове през късните следобеди на дъждовния сезон, който продължава от средата на май до септември; сухият сезон продължава от декември до февруари.

Средната месечна относителна влажност варира от ниските 60 % през студения сезон до повече от 80 % през дъждовния сезон.

Съвременният Банкок претърпя експлозивен растеж, който властите се опитаха да насочат чрез поредица от генерални планове от 1960 г. насам. Центърът на града, преди ограден със стена, отдавна е бил гъсто застроен.

По-късно разширяването се разпростира навън доста отвъд административните граници в околните земеделски райони. Някои квартали са се превърнали във функционални единици, тъй като вътрешният град е станал по-институционален и търговски, а външната част по-жилищна и индустриална.

Из целия град оградени будистки храмове и манастири, наречени ватове, често разкошно орнаментирани, служат като центрове за религиозен, културен и дори търговски живот.

Когато Банкок става национална столица през 18-ти век и цитаделата му е преместена на източния бряг на река Чао Прая, китайските търговци, заемащи мястото, се преместват на кратко разстояние на юг до района, известен сега като Сам Пенг.

Първоначално бизнесът се извършвал в едноетажни дървени и сламени къщи. До началото на 1900 г. редица улици са били облицовани с двуетажни зидани магазини. Този непрекъснато разрастващ се район сега съдържа редици магазини, които понякога са високи на пет или повече етажа.

Складовете са разположени по двата бряга на реката точно на юг от Сам Пенг, докато индустрията е съсредоточена в Сам Ронг, южно от пристанището. Нощният живот процъфтява на Пат Понг Роуд, а финансовият район се простира на Силом Роуд.

На Плаващия пазар ежедневно се продават различни храни и стоки от лодки по каналите близо до Ват Сай. Някога няколко такива пазари и безброй плаващи търговци от врата на врата обслужваха ежедневните нужди на жителите на града.

Домовете обикновено се състоят от малки, самостоятелни едно- или двуетажни дървени къщи или редови къщи. Повечето от тях са пренаселени, защото има твърде малко от тях, за да приютят нарастващото население.

Правителствените програми сами по себе си не са достатъчни, за да посрещнат недостига на жилища, а средствата от Световната банка са използвани за изграждане на жилища с ниски доходи, като разработката на Din Daeng и Hua Mak.

Правителството позволява на скуотери да заемат неизползвана обществена земя. Броят на скуотерите е малък и повечето от тях са съсредоточени в района Khlong Toei близо до пристанището.

Луксозните жилища, предимно за богатата чуждестранна общност, обикновено са под формата на големи, модерни, двуетажни зидани конструкции, разположени в частни комплекси и оборудвани с отделни помещения за прислугата.

Банг Капи е може би най-богатият квартал. Високите офис сгради, хотели и кооперации са все по-често срещани.
Изключителните демографски характеристики на населението — наличието на млади хора и ниският дял на не-тайландците — се обясняват с високия процент на естествен прираст и с ограничителните квоти за чуждестранна имиграция, приети след Втората световна война.

Приблизително две пети от жителите са на възраст под 20 години. Раждаемостта е намаляла след въвеждането на програма за контрол на раждаемостта. В същото време нетната миграция на млади възрастни, особено жени, се е увеличила значително, така че повече от една четвърт от постоянното население на града се състои от тайландци мигранти от всички части на страната.

Повечето от населението на града са етнически тайландци. Китайците са най-голямото малцинство, но има значителни общности от други азиатци, северноамериканци и европейци. Въпреки малкия си размер, чуждите общности са склонни да живеят в определени райони.

Китайците се концентрират в търговската зона на Сам Пенг, индийците се събират около джамии в Уанг Бурафа и западната, както и японската общност живеят в заможната, модерна източна част на града.

От чуждите групи китайците навлизат най-интимно в градския живот. Изглежда, че се асимилират лесно и смесените бракове са чести. Техните потомци са тайландски граждани и много китайски семейства приемат тайландски фамилни имена и са натурализирани.

Има множество фабрики в столичния район, но повечето работят в малък мащаб. По-големи заводи са разположени в близост до пристанището, в близост до складове, които съхраняват вносни материали. Производството е ограничено главно до преработка на храни, текстил, сглобяване на електронно оборудване и производство на строителни материали.

В началото на средата на 70-те години на миналия век правителството наблегна на намаляването на задръстванията в града и постави висок приоритет върху разполагането на индустриални паркове в покрайнините на Банкок.

Приблизително една трета от продукцията на страната се произвежда в града, а почти половината от всички фирми са разположени в столичния район. Туризмът се е увеличил значително и сега е основен източник на приходи в Банкок.

В Банкок се намират повечето болници и клиники в страната. Предлагат се специални услуги за пациенти с туберкулоза и полово предавани болести и има държавни домове за бедни, инвалиди и възрастни.

Институтът Пастьор и Световната здравна организация доставят ваксини. Клиниките за семейно планиране се разрастнаха през последните години. През 90-те години случаите на СПИН се увеличиха сред проститутките и употребяващите наркотици в Банкок.

Правителството създаде специални отделения в болниците за лечение на пациенти, страдащи от болестта, и предприе други мерки за предотвратяване на разпространението на ХИВ инфекцията.

Най-важната културна особеност на Банкок са ватовете. Има повече от 300 такива храма, представляващи класически образци на тайландската архитектура. Повечето са оградени със стени. Много ватове са наели част от земята си за жилищна или търговска употреба.

Националният музей съхранява праисторически реликви и предмети на изкуството от бронзовата епоха, както и кралски предмети, датиращи от 6-ти век сл. н. е. В града се намират и Националната библиотека и отделът за национална документация на Тайланд.

Тайландската къща на Джим Томпсън, кръстена на американски предприемач и поклонник на тайландската култура, се състои от няколко традиционни тайландски имения. Съдържа най-голямата колекция в страната от тайландски религиозни картини от 17-ти век.

Има и колекции от дваравати и кхмерски скулптури, в допълнение към примери за тайландска и китайска керамика и порцелан.