Burning Man: най-модерният и странен фестивал в света

  • Сподели:
Burning Man: най-модерният и странен фестивал в света

Burning Man Festival е едно от най-известните събития на планетата и се провежда веднъж годишно в САЩ в Блек Рок, Невада

Всяка година десетки хиляди хора се събират, за да отпразнуват изкуството и творчеството за период от 8 дни само между август и септември в честването на Деня на труда. Празненствата завършват с огромен огън, където се изгаря голяма плюшена кукла, откъдето идва и името "горящ човек".

Burning Man е традиция в Black Rock от 1991 г., но първото събитие се състои през 1986 г., когато около 30 души се събират, за да отпразнуват лятното слънцестоене, изгаряйки висока 3 метра плюшена играчка на плажовете в Сан Франциско. 

Това бе началото на събирането на артисти от всички страни, оборудвани с лагерна екипировка и всичко необходимо, за да победят високите температури. Освен това празникът е без телефони, тъй като в района липсва обхват. 

Black Rock City е името на този импровизиран град, който се ражда и изчезва само за няколко дни. Всичко е възможно, стига да спазвате строгите правила на общността.

Използването на пари е забранено - бартер или дарение е единствената форма на обмен. Трябва да си самодостатъчен, да носиш със себе си храна, вода и дори електричество. 

Няма магазини, освен тези, които продават лед и кафе. Гражданската и екологична отговорност е друго много строго правило на този фестивал. 

Участниците разполагат с наръчник, който подробно описва принципите и етичните аспекти, които трябва да се спазват по време на фестивала.

Събитието винаги е под формата на гигантски полукръг, представляващ празника на изкуството и личната изява, създавайки пространство за малки творчески инсталации за всеки, който има проект, театрални представления, концерти, йога класове, изложби, музика и dj-сетове. 

Темата се променя всяка година и се обявява предварително на уеб страницата на Burning Man.

Този мега фестивал стана изключително популярен през последните няколко години и събира повече от 70 000 души годишно, привличайки ексцентрични хора от почти навсякъде, включително ВИП гости, които често пристигат с частни самолети, отсядат в луксозни кемпери и дори имат обслужващ персонал. 

За да се отговори на нуждите на този нарастващ VIP списък, бяха затворени цели зони, създавайки малки "квартали от висок клас", посветени изключително на много богати туристи. 

Вярно е, че всеки може да участва, но си струва да се поясни, че билетите през 2017 г. струваха 425 долара на човек.

Десетте принципа на Burning Man

Съоснователят на Burning Man Лари Харви написа десетте принципа през 2004 г. като насоки за новосформираната регионална мрежа. Те бяха създадени не като диктат за това как хората трябва да се държат в рамките на фестивала, а като отражение на културата на общността, както тя се е развила органично от самото начало на събитието.

Радикално включване
Всеки може да бъде част от Burning Man. Приветстваме и уважаваме непознатия. Няма предпоставки за участие в нашата общност.

Подаряване
Burning Man е посветен на актове на подаряване. Стойността на подаръка е безусловна. Подаряването не включва връщане или размяна за нещо със същата стойност.

Декомодификация
За да запази духа на даряването, нашата общност се стреми да създаде социална среда, която не е опосредствана от търговски спонсорства, транзакции или реклама. Ние сме готови да защитим нашата култура от такава експлоатация. Ние се противопоставяме на замяната на потребление с преживяване на участие.

Радикална самостоятелност
Burning Man насърчава индивида да открива, упражнява и разчита на вътрешните си ресурси.

Радикалното себеизразяване
Радикалното себеизразяване възниква от уникалните дарби на индивида. Никой друг освен индивида или сътрудничеща група не може да определи съдържанието му. Предлага се като подарък на други. В този дух даващият трябва да зачита правата и свободите на получателя.

Общностни усилия
Нашата общност цени творческото сътрудничество. Ние се стремим да произвеждаме, популяризираме и защитаваме социални мрежи, обществени пространства, произведения на изкуството и методи за комуникация, които поддържат това взаимодействие.

Гражданска отговорност
Ние ценим гражданското общество. Членовете на общността, които организират събития, трябва да поемат отговорност за общественото благосъстояние и да се стремят да предадат на участниците граждански отговорности. Те трябва също така да поемат отговорност за провеждането на събития в съответствие с местните, щатските и федералните закони.

Без следа
Нашата общност уважава околната среда. Ние се ангажираме да не оставяме никакви физически следи от нашите дейности, където и да се събираме. Почистваме след себе си и се стремим, когато е възможно, да оставим местата в по-добро състояние, отколкото когато сме ги намерили.

Участие
Нашата общност се е ангажирала с етика на радикално участие. Вярваме, че трансформативната промяна, независимо дали в индивида или в обществото, може да се случи само чрез дълбоко лично участие. Постигаме битие чрез правене. Ние правим света реален чрез действия, които отварят сърцето.

Непосредственост
Непосредственото преживяване е в много отношения най-важният критерий за ценност в нашата култура. Ние се стремим да преодолеем бариерите, които стоят помежду ни и разпознаването на нашата вътрешна същност, реалността на хората около нас, участието в обществото и контакта с естествения свят, който надхвърля човешките сили.

Никоя идея не може да замени това преживяване.