Делтата на река Окаванго в Ботсвана - изключителна природна красота

  • Сподели:
Делтата на река Окаванго в Ботсвана - изключителна природна красота

Делтата на Окаванго е една от малкото големи вътрешни делта системи без излаз на морето, известна като ендореична делта.

Нейните води се оттичат вместо това в пустинните пясъци на басейна на Калахари. Това е третият по големина алувиален вентилатор в Африка и най-голямата ендореална делта на континента. Освен това делтата е в почти девствено състояние и е до голяма степен нетрансформирана система от влажни зони. 

Геологията на района, част от системата на Африканската рифтова долина, е довела до улавянето на река Окаванго, която е образувала делтата и нейните обширни водни пътища, блата, наводнени пасища и заливни низини. Река Окаванго е третата по големина в Южна Африка. Динамичната геоморфологична история на делтата има голям ефект върху хидрологията, определяйки посоката на водния поток, наводняването и дехидратацията на големи площи в системата на делта.

Обектът е изключителен пример за взаимодействието между климатични, геоморфологични, хидрологични и биологични процеси, които задвижват и оформят системата, и за начина, по който растенията и животните на делтата на Окаванго са адаптирали своя жизнен път към годишния цикъл от дъждове и наводнения. 

Една от най-търсените дестинации в пустинята в света, делтата на Окаванго дава достъп до гледката на дивата Африка. 
Пътуването до делтата на Окаванго, дълбоко в недокоснатата вътрешност на Африка – е като никое друго.

Преминавайки от влажна зона към суха земя, през криволичещите водни пътища с палми и папирус, минавайки покрай острови с палми и гъсти гори, сияещи с буйна растителност и богати на диви животни – разкрива много аспекти на тази уникална екосистема, най-голямата непокътната вътрешна делта в света.

Делтата на Окаванго се намира дълбоко в басейна на Калахари и често се нарича ''бижуто'' на Калахари.
Това, че Окаванго изобщо съществува – дълбоко в тази пустиня – изглежда забележително. Постоянно се развива през хилядолетията от милиони тонове пясък, пренасян по реката от Ангола.

Регионът на делтата на Окаванго може да варира по размер от 15 000 квадратни километра през по-сухи периоди до умопомрачителните 22 000 квадратни км през по-влажни периоди. Неговите доминиращи растителни видове са: тръстика, палми моколване, акация, смокиня от явор, дъждовни дървета и африкански мангостин.

В долното течение на делтата многогодишните блата отстъпват място на сезонни блата и наводнени пасища. На югоизток се очертава третият растителен район, който преминава в истинска суша. Тук има три големи земни масива: хребетът Мацеби, островът на Вожда и езикът на Мореми.

Тук растителността е предимно мофан, акация и храсти. Именно в този регион голям брой бозайници се оттеглят през сухите зимни месеци.

Основните туристически атракции в Делтата и сухите зони са наблюдение на дивеч, птици и разходка с лодка, често в традиционното мокоро. Разнообразието и броят на животните и птиците могат да бъдат зашеметяващи. Скорошен преглед на Окаванго регистрира 122 вида бозайници, 71 вида риби, 444 вида птици, 64 вида влечуги и 1300 вида цъфтящи растения.

Основните видове, които трябва да се видят, включват: слон, бивол, жираф, зебра, хипопотам, крокодил, носорог, червен лечве, уотърбак, рийдбак, дукер, импала, куду, стейнбок, антилопа гну, хартебеест, самур, роан, цесебе, лъв, леопард, гепард, карекал, заедно с огромно разнообразие от птици – сухопътни и водни, местни и прелетни, някои от които са редки и застрашени.

Трябва да се отбележи обаче, че гледането на тази зрелищна фауна много зависи от сезона и наличността на вода и храна.
Окаванго е обявено за световно наследство от ЮНЕСКО. Неговото дългосрочно опазване е осигурено чрез правителствена политика и регулации (въпреки че само резерват Мореми има официален защитен статут), усилията и инициативите на лагерите и ложите в неговите концесии.