Едно от чудесата на света - град Петра, Йордания

  • Сподели:
Едно от чудесата на света - град Петра, Йордания

Това чудо на света е най-ценното съкровище в Йордания, а също и основната му туристическа атракция в страната.
Уникален град, изваян върху скалите от Небаутей, арабския народ, който някога е живял в пустините на Йордания около Петра, място, което се превърна в много важен белег на Пътя на коприната и други стоки, превозвани между Саудитска Арабия, Китай, Гърция, Египет, Сирия и Рим.
Петра и както го наричаха набатеите „Ракму" е един от най-известните градове в Йордания поради своята археологическа и архитектурна история. Градът е известен още като Розовия град поради своите розови скални образувания.

Петра е създадена през 312 г. сл. н. е. и става столица на народа на набатеите, който е споменат в Библията. Те обитават района на Петра между IV AC и II DC. Петра е бил и много важен търговски център между Арабския полуостров и Дамаск в Сирия, а днес е най-посещаваната туристическа атракция в Йордания.

Римляните завладяват Петра през 106 г. сл. Хр. и превръщат територията в римска провинция. През втория и третия век Петра продължава да расте и през седми век римляните губят силата на града заради исляма.
През 12-ти век Петра отново е превзета от различни лидери и за известно време е скрита, докато не е намерена от швейцарските изследователи Йохан Лудвиг Буркхард, който е отговорен да обяви града на света със стихотворението си „червена роза град наполовина по-стар от времето."

 

Едно от седемте чудеса на света
През 2007 г. Петра е призната за едно от седемте чудеса на света и ЮНЕСКО описва града като „едно от най-ценните съкровища на културното наследство на човечеството". Петра е обект на световното наследство на ЮНЕСКО от 1985 г.
Намира се на територията между Мъртво море и залива Акаба, в планините от източната страна на Вади Араба. В град могат да се намерят много древни паметници като Римския театър, Кралските гробници и други.

Баб ел Сик
Баб ел Сик е портата на Сик, главният вход на града. Когато пристигнете, ще видите три квадратни блока, издълбани в скалата, след това ще забележите гробницата от 1-ви век сл. Хр. В дъното е мястото, където можете да откриете Триклиниума, банкетна зала. От противоположната страна на скалата се вижда двоен надпис на набатейски и гръцки.

Сик е проток с размери повече от километър и висок 80 метра. Разходката през Сик е впечатляващо преживяване, цветовете на скалните образувания са вълшебни.
Сик е старият вход, който води към град Петра. Започва от язовира и завършва от противоположната страна, в зоната на съкровищата. Сик е разделена скала, която има около 1200 м дължина и ширина, която варира от 3 до 12 метра, височината на скалите може да достигне до 80 метра. По-голямата част от скалата е естествена, но има друга, която е изваяна от народа на набатеите.
От двете страни на Сик има канали за изтегляне на вода от долината на Мойсей (Уади Муса). Изобретателността е невероятна - от дясната страна, можете да видите, че водата тече през тръби от керамика, докато левият канал е целият издълбан в скалата и покрит с панели от камък - могат да се намерят места само за филтриране на водата.
Точно в началото на Сик все още е възможно да се видят оригиналните язовири на набатеите, творения, които са предотвратили наводнението.

Ал Хазне (Съкровищницата)
По време на разходката, когато стигнете до края на Сик, голямото съкровище започва да изплува - Al-Khazneh, една от руините на Петра, най-известната сред тях. Природната красота и забележителните архитектурни особености на това място ще ви оставят без думи. Просто фантастично изживяване, фасадата е широка 30 метра и висока 43 метра. Тя е изваяна директно върху самата розова скала. Конструкцията е направена в средата на първи век, за да бъде гробницата на велик набатейски цар. Мястото несъмнено представлява гения на тези древни хора.
Съкровищницата е едно от чудесата, които можете да намерите в руините на Петра. Има няколко или по-скоро стотици гробници, направени в скалата, римски театър, обелиски, храмове, олтари за принасяне на жертви и улици с колонади, а високо в долината се намира разкошният манастир Ад-Дейр.

Кралски гробници на Петра
Надолу от театъра е по-голяма пътна артерия. В рамките на неговите скали, обърнати на запад, има някои от най-впечатляващите гробни места в Петра, известни общо като „Кралските гробници". Те изглеждат особено зашеметяващо окъпани в златната светлина на залеза. Има четири от тях един до друг. Въпреки това, те са претърпели щети от наводнения през вековете, което води до това, че някои от фасадите им не са добре поддържани, вероятно част от причината да не са толкова известни като съкровищницата. Има стъпки, които водят до тях и всъщност можете да посетите вътрешността на тези гробници.

Гробницата на урната 
Гробницата в урна е една от четирите кралски гробници в Петра. Построен през втората половина на първи век от крал Арета и неговия син Малко II, той имаше два слоя сейфове и се смята, че е гробницата на крал Набатено, Малко II. Разполага с огромна тераса и величествен дорийски вътрешен двор, изсечен в скалите.
Рядък надпис в една от стаите показва, че мястото е превърнато в църква през 447 г. сл. Хр. от епископ Язон. Вътрешността на гробницата е с размери 18 на 20 метра.

Копринената гробница
Разположена точно до гробницата на урната, Копринената гробница е с ширина 10,8 метра и височина 19 метра. Има централна врата и 4 колони. Името е дадено поради цвета на камъка, използван при строителството.

Коринтската гробница
Фасадата на гробницата в Коринт е с ширина 27,55 метра и височина 26 метра. Много прилича на Копринената гробница, но няма толкова много декорации върху нея. Там ще откриете четири мивки или легенчета с вода, които вероятно са били използвани в ритуали за почистване или пречистване на тялото. Вътре в гробницата все още има четири стаи.

Дворцовата гробница
С размери 49 метра ширина и 46 метра височина, Дворцовата гробница има дванадесет колони и четири входа за погребение. Тя е отличителна сред Кралските гробници със своята скална фасада. 
Високото място за жертвоприношение се намира на планински връх в Петра. Началото на разходката до това място е точно преди началото на амфитеатъра. Има около 800 стъпала, за да стигнете до върха. Както подсказва името, високото място е мястото, където са извършвали жертвоприношения. Тези жертвоприношения включват възлияния, жертвоприношения на животни и пушене на тамян.

Известният библейски пасаж, в който Авраам, като доказателство за преданост към Бога, почти пожертва сина си, който беше спасен от ангел, се случил в планините на Петра. 
Гробницата на пророк Аарон, свещено място за мюсюлманите, е запазена днес и в района на Петра. В чест на пророка всяка година се принася в жертва коза, тъй като много поклонници вярват, че гробницата носи духа на пророк Арао, брат на пророк Мойсей.

Театър Петра
Театърът е изваян на склона на планината, има три реда седалки, седем стълби и може да побере 4000 зрители. Театърът е построен по време на управлението на цар Арета IV (4 пр.н.е.-27 пр.н.е.).

Улица Колонада
С колони от всяка страна, колонадата е улица, която минава през центъра на Петра. Колонадната улица вече е предимно в руини. Това се дължи на честите внезапни наводнения, случили се през последните хиляди години.

Ад Деир - Манастирът
Скрит високо в хълмовете, манастирът е един от легендарните паметници на Петра. Подобно като дизайн на Treasury, но далеч по-голям, широк е 50 м и висок 45 м. Манастирът е построен през 3-ти век пр.н.е. като набатейска гробница. Името му произлиза от кръстовете, издълбани по вътрешните стени. Смята се за втория най-често посещаван паметник в град Петра, след съкровищницата.

Вади Муса
Вади Муса, което означава долината на Мойсей, е дълга долина в близост до много планини, където бедуински лагер продава местни занаяти, като керамика, аксесоари и бутилки с цветен пясък, където колите не могат да се използват и хората се разхождат и наемат коне, камили или карета.

Археологическият музей и Набатейският музей в Петра
В Петра има два музея - Музеят на Петра и Набатейският музей и двата с древни наследства от разкопките в региона, които излагат на обществеността историческото минало на града.
Петра е наричана още „Изгубеният град". Това е така, защото, въпреки че е бил важен град в древността, след 14-ти век Петра е напълно загубен за западния свят.
Името Петра произлиза от гръцката дума „петрос", което означава скали. Петра е известна още като Ал-Батра на арабски.