Находките на High View Art: Камбоджа

  • Сподели:
Находките на High View Art: Камбоджа

Камбоджа е държава в индокитайския континент на Югоизточна Азия. Камбоджа до голяма степен е земя на равнини и големи реки и се намира сред важни сухопътни и речни търговски пътища, свързващи Китай с Индия и Югоизточна Азия. Влиянията на много азиатски култури, наред с тези на Франция и Съединените щати, могат да се видят в столицата Пном Пен - един от шепата градски центрове в предимно селската страна.
В продължение на 2000 години цивилизацията на Камбоджа поглъща влияния от Индия и Китай и от своя страна ги пренася в други цивилизации от Югоизточна Азия. 

От индуистко-будистките кралства Фунан и Ченла (1-8 век) през класическата епоха на периода Ангкор (9-15 век), той господства над територии, които сега са част от Тайланд , Виетнам и Лаос. Кхмерската (Камбоджанска) империя достига своя връх през 12-ти век, време, белязано от изграждането на масивните храмови комплекси, известни като Ангкор Вати Байон и имперската столица Ангкор Том. След 400 години упадък Камбоджа се превръща във френска колония и през 20-ти век преживява сътресенията на войната, окупацията от японци, следвоенната независимост и политическата нестабилност. Между 1975 и 1979 г. страната е опустошена от управлението на Червените кхмери, селско комунистическо партизанско движение. По време на периода на власт на Червените кхмери бяха убити или загинали най-малко 1,5 милиона камбоджанци, монументална трагедия, от която страната все още страда.
Камбоджа започна процеса на възстановяване при подкрепяния от Виетнам режим на Народна република Кампучия (1979–89), а през 1990-те възвърна политическа автономия, възстанови конституционно правителство и впоследствие въведе свободни избори. Камбоджанската икономика непрекъснато се подобрява и страната изглежда живее според думите на камбоджанската поговорка „Не се страхувай от бъдещето, не плачи за миналото".

Камбоджа, около една трета от размера на Франция и малко по-голяма от американския щат Мисури, граничи на запад и северозапад с Тайланд, на североизток с Лаос, на изток и югоизток с Виетнам, а на югозапад с Тайландски залив. Максималният обхват на страната е около 280 мили (450 км) от север на юг и 360 мили (580 км) от изток на запад.

Въпреки че голяма част от Камбоджа е силно залесена, централният низинен регион е покрит с оризови поля, полета със сухи култури като царевица и тютюн, участъци от висока трева и тръстика и слабо залесени площи. Пасищата на саваната преобладават в преходните равнини, като тревите достигат височина от 5 фута (1,5 метра). В източните планини високите плата са покрити с треви и широколистни гори. Широколистните вечнозелени гори растат в планинските райони на север, като дърветата с височина 100 фута (30 метра) се появяват от гъсти храсти на лозя, ратан, палми, бамбук и различни дървесни и тревисти наземни растения. В югозападните планини, открити гори от борове се намират на по-високите височини, докато напоените с дъжд склонове към морето са покрити с девствени тропически гори, нарастващи до височина от 150 фута (45 метра) или повече. Растителността по крайбрежната ивица варира от вечнозелени гори до почти непроницаеми мангрови гори.

Североизточните гори на Камбоджа – като съседните райони на Лаос и Виетнам – някога са приютявали големи популации от диви животни като слонове, диви волове, носорози и няколко вида елени, но загубата на горско покритие, съчетана с войни и нерегламентиран лов в региона рязко намалиха тези числа. Все още могат да се намерят малки популации на повечето от тези видове, заедно с някои тигри, леопарди, мечки и много малки бозайници. Сред по-разпространените птици са чапли, жерави, глухари, фазани, пауни, пеликани, корморани, чапли и диви патици. Четири разновидности змии са особено опасни: индийската кобра, кралската кобра, лентовият крайт и усойницата на Ръсел.

Кхмерите (камбоджанците) представляват огромното мнозинство от населението, създавайки уникална хомогенност в Югоизточна Азия, която насърчава силното чувство за национална идентичност. Етническите малцинства включват китайци, виетнамци, мюсюлмани чам-малайци, лаосци и различни коренни народи от селските планини.
Кхмерите, които принадлежат към Мон-кхмерската етнолингвистична група е съсредоточена в низинните райони около река Меконг и Тонлесап, в преходната равнина и по крайбрежието. Продукт на векове на сложно културно и етническо смесване, кхмерите се преместват на юг преди 200 г. ПР. Н. Е. в плодородната делта на Меконг от платото Хорат на днешния Тайланд. Те бяха изложени на последователни вълни от Индийски влияние, а в 8-ия век CE , към индо-Малайския влияние, може би включително и имиграцията от Java. Имиграциите на тай народите се случват от 10-ти до 15-ти век, на виетнамци през 17-ти век и на китайци през 18-ти и 19-ти век.

Повечето етнически кхмери са Теравада (Хинаяна) Будисти (т.е. принадлежащи към по-старата и по-традиционна от двете големи школи на будизма, като другата школа е Махаяна). До 1975 г. будизмът е официално признат за държавна религия на Камбоджа.
При Червените кхмери всички религиозни практики бяха забранени. Провиетнамският комунистически режим, който управляваше Камбоджа през 80-те години, насърчаваше будизма по ограничен начин и будизмът Теравада беше възстановен като държавна религия на Камбоджа през 1993 г. Почти 20 години пренебрегване обаче бяха трудни за обръщане и религията не възстановява популярността и престижа, които имаше преди 1975 г. Въпреки това социалните и психологически характеристики, често приписвани на кхмерите – индивидуализъм, консерватизъм, търпение, нежност и липса на загриженост за материалното богатство – представляват будистки идеали, към които камбоджанците, особено в селските райони, продължават да се стремят. Будистките предписания обаче не проникват в камбоджанското образование и идеология толкова силно, колкото и преди 1975 г.

Още преди 1975 г. икономиката на Камбоджа беше една от най-слабо развитите в Югоизточна Азия. Тя зависеше до голяма степен от два основни продукта — ориз и каучук — и следователно беше уязвима на годишните колебания, причинени от капризите на времето и цените на световния пазар. Селското стопанство доминираше в икономиката, като повечето селски семейства се занимаваха с отглеждане на ориз. Въпреки че традицията на земевладелството е силна, семейните земевладения са относително малки, а селското население до голяма степен е самодостатъчно. Два и половина акра (един хектар) оризово поле, осигурено за нуждите на петчленно семейство, а допълнителните нужди традиционно се задоволяват чрез риболов, отглежданеплодове и зеленчуци и отглеждане на добитък. Гладът е рядкост в Камбоджа, но самодостатъчността на селското семейство създава консерватизъм, който се противопоставя на усилията на правителството преди 1975 г. да модернизира земеделските методи на страната.

Ако историята и културата на Камбоджа ви стана интересна, може да прочетете и статията ни за Най-големият религиозен паметник в света - Ангкор Ват.