Находките на High View Art: Виена

  • Сподели:
Находките на High View Art: Виена

Съвременната Виена е претърпяла няколко исторически превъплъщения. От 1558 до 1918 г. е бил имперски град - до 1806 г. седалище на Свещената Римска империя, а след това столица на Австро-Унгарската империя. През 1918 г. той става столица на пресечена, без излаз на море централноевропейска държава, която излиза от Първата световна война като република. От 1938 до 1945 г. Австрия е част от „Велика" Германия на Адолф Хитлер, а Виена става „Велика" Виена, отразявайки нацистката ревизия на границите на града. През десетилетието след Втората световна война, Австрия е окупирана от британски, френски, американски и съветски сили, а Виена е разделена на пет зони, включително международна зона, покриваща Inere Stadt („Вътрешен град"). През 1955 г. е подписан Държавният договор, с който страната си възвръща независимостта, с четирите окупационни сили и Виена отново става столица на суверенна Австрия.

Виена е сред най-малко разглезените от големите стари западноевропейски столици. Неговото централно ядро, Inere Stadt, е лесно проходимо пеша и с обществен транспорт. В град, известен със своята архитектура, много от градските перспективи на Виена остават основно тези, създадени в продължение на няколко века от имперски градинари и архитекти. Силата на хоризонта все още е доминирана от шпила на катедралата Свети Стефан и от гигантското виенско колело в главния парк на града, Пратер. Градът претърпя тежки щети през последните месеци на Втората световна война, а след войната беше извършено възстановяване. Въпреки това, характерът на Виена като цяло остава почти същият като в годините преди 1914 г.

Виенското Lebenskunst („изкуството на живеене") е оцеляло при смяна на владетели и времена. Все още е възможно да се живее във Виена с почти същото темпо и почти в същия стил, както преди век. Една и съща музика се свири в същите преустроени концертни зали, а театрален или оперен успех все още стимулира оживен разговор. Човек може да пие същите кисели местни вина в таверните, в покрайнините на града, да консумира същите планини от бита сметана в Sacher's и Demel's и да опита от едни и същи безкрайни разновидности на кафе в безброй кафенета. Все още могат да се видят плътни вълнени костюми и палта в нюанси на зелено, сиво или кафяво платно и цветни рокли от дирндл. Възможно е дори туристи, а и други по празнични поводи, да се возят в традиционен фиакър, двуконната каруца, управлявана от кочияш с кочия.Столицата на Австрия е избегнала много от проблемите – финансови кризи, социални вълнения, градски упадък, които засягат други европейски градове. Неговите хора се радват на просветена здравна и социална система, която произхожда от реформите на императрица Мария Тереза и император Йосиф II през 18 век. Град на зелени паркове с езера, кафенета и свирещи групи, разкошни магазини и елегантни търговски улици, банки, книжарници и претъпкани театри, както и булеварди за спокойно разхождане.
Виена е ободряваща дестилация на човешка енергия и въображение. 

Виена достига през Дунава от едната страна и се изкачва във Виенската гора от другата. Там той включва 1585 фута (483 метра) планината Кален (Каленберг) и 1778 фута (542 метра) планината Херманс (Hermannskogel), най-високата точка на Виена. Виенската гора се спуска към реката на четири приблизително полукръгли тераси, като Inere Stadt заема втората най-ниска тераса. Градът има средна надморска височина от 1804 фута (550 метра), но различните участъци се различават значително по височина.
На видно място в центъра на Виена е Катедралата Св. Стефан (Stephansdom), една от главните готически сгради в Европа. 
Той включва останки от оригиналната романска структура от 12-ти век, която е била унищожена от пожар. Реконструкцията започва в началото на 14 век и продължава век и половина. Северната кула, която никога не е била завършена, е украсена с ренесансов купол между 1556 и 1587 г. Катедралата отново е опожарена и частично разрушена през Втората световна война, но след това е възстановена. 20-тонната камбана, направена от пленени турски оръдия през 1711 г., е преработена и окачена отново с много церемонии.

Други готически църкви включват църквата на августинците, църквата Мария ам Гестаде и църквата на младите братя (официално италианската национална църква на Снежната Мадона), всички датиращи от 14-ти век. Най-старата църква във Виена е Св. Рупрехт. Датираща от 13-ти век с части от 11-ти век, смята се, че първоначално е била издигната през 740 г.
Огромният комплекс на Императорския дворец, в Хофбург (или Бург) се намира по протежение на Рингщрасе. Състои се от множество сгради, от различни периоди и стилове, ограждащи няколко вътрешни двора. Най-старата част е от 13 век, а най-късната от края на 19 век. 
Хофбург изобилства от великолепно обзаведени частни и държавни апартаменти. В него се помещава имперската съкровищница на Свещената Римска и Австрийска империи, Австрийската национална библиотека, Албертина и няколко други музея, както и Испанско училище по езда. Държавните апартаменти в едното крило на Хофбург служат като кабинети на президента на Австрия. В близост се намира канцеларията на тайния съд (1716–1721), където се събира Виенският конгрес след Наполеоновите войни.


Другите важни сгради по Пръстена са предимно версии от средата на 19-ти век на по-ранни европейски стилове. Те включват фондовата борса (Börse) в неокласически-ренесансов стил и псевдоготическата оброчна църква, построена от император Франц Йосиф, след като той бяга от опит за убийство през 1853 г. В близост се намира Виенският университет, най-старият университет в Германия, проектиран в италиански ренесансов стил. Университетът е основан през 1365 г., но оригиналните му сгради са изчезнали.
Два паметника — построени от Йохан Бернхард Фишер фон Ерлах и много ценени от виенчаните — бяха дарения за благодарност. Едната е 69-футовата (21-метрова) колона на Троицата, или Колоната на чумата, на модерния търговски булевард Грабен. Той отбелязва прекратяването на чумата, която поразява града през 1679 и 1713 г. Другият, в по-трезвен бароков стил, е Йосифовият фонтан, оброчна колона и фонтан на пазара Хохер, дарен от император Леополд I за безопасно завръщане от битката на Йосиф I, неговият първороден син и наследник.

Виена е седалище на римокатолически архиепископ и протестантски епископ. Две трети от населението на града са римокатолици и само много малък процент протестанти. Съществен брой хора не изповядват никаква религия. Броят на практикуващите римокатолици обаче се оценява като само малък процент от населението. Подобно на други съвременни столици, Виена е силно светска.
Преди Втората световна война виенчаните Еврейското малцинство, което наброява повече от 160 000 души, играе важна роля в града, в  културно и икономическо отношение. Смята се, че две трети от всички евреи са емигрирали, за да избягат от нацистката окупация. С изключение на малък остатък, който е оцелял, или в укритие, или в концентрационните лагери , останалите евреи от Виена са билиунищожени от нацистите. Сега те съставляват по-малко от 1% от населението.

Виенски интернационал Търговският панаир, който се провежда два пъти годишно през март и септември, е от особено значение за икономиката на Австрия. Панаирът привлича изложители от европейски и отвъдморски страни и се посещава от няколкостотин хиляди посетители годишно. Няколкостотин американски, немски, японски и британски фирми, както и много фирми от източноевропейски страни, използват Виена като база за търговски операции. Приблизително 10 % от износа на Австрия отива за страните от Източна Европа.

През 19-ти век десетки хиляди имигранти от всички части на Австро-Унгарската империя пристигат в шестте главни железопътни терминала на Виена. Днес са останали само две важни гари, Западна ЖП гара и Главна ЖП гара. Последният служи като основен център за регионални и международни железопътни пътувания. Натовареното международно летище в града, Schwechat, се обслужва от повече от 30 авиокомпании, а магистралите се излъчват във всички посоки. Товарният транспорт надолу по река Дунав до балканските държави, Румъния и Черно море, както и през канала Рейн-Майн-Дунав до Северозападна Европа, придобива все по-голямо значение.

Поради много причини обществената здравна система в града се счита за една от най-добрите в света. Броят на лекарите пропорционално на населението е голям. Има повече от 40 общи и специални болници и множество гериатрични заведения. В допълнение към предоставянето на моделни здравни услуги, общинското правителство е сред пионерите в света в общественото благосъстояние и социалното осигуряване. Виена е известна и с чистата си питейна вода, която идва от извори в планините около града.Виена има много по-висок дял на завършилите гимназия и университети от другите австрийски държави. От 12-те университета в страната, пет са разположени във Виена: Виенският университет, Технологичният университет, Аграрният университет, Университетът по ветеринарна медицина и Икономическият университет във Виена. Други забележителни институции включват Академията за музикално и драматично изкуство, Академията за изящни изкуства и Академията за приложни изкуства. Има също така римокатолическа академия, няколко научни дружества и много изследователски институти, както и почитаемата Австрийска академия на науките. Преподаването на музика, медицина, право и изкуства във Виена привлича много чуждестранни студенти, които съставляват около 10 % от общата студентска популация.Виена е безспорният културен център на Австрия и една от световните столици на музиката. Дори фестивалите в Залцбург и Брегенц зависят от виенски оркестри, музиканти, театрални режисьори и актьори. Оперите, концертите и театралните представления играят основна роля в живота на Виена от векове и много световноизвестни композитори са живели и творили в града. Известното Дружество на приятелите на музиката, основано през 1812 г., помага да се гарантира, че Виена остава водещ музикален център.
Двете големи оперни театри, Държавната опера и Народната опера, и двата водещи театъра, Бургтеатър и Академичният театър, са собственост на австрийското федерално правителство и техните певци и актьори се ползват със статут на уважаван държавни служители. Държавната опера е една от водещите оперни зали в света, където Верди и Вагнер дирижират и където Густав Малер е директор. Открива се през 1869 г. с изпълнение на Дон Джовани от Моцарт. По време на Втората световна война е разрушен, а след възстановяването му е отворен отново през 1955 г. с изпълнение на Фиделио на Бетовен. Burgtheater, основан през 1776 г., е един от най-ценените немскоезични театри в Европа. В допълнение към няколко големи театъра, Виена разполага с множество малки театри, които осигуряват дом за по-авангардни творби.