Пет причини да посетим Акаба - бижуто на Червено море

  • Сподели:
Пет причини да посетим Акаба - бижуто на Червено море

Разположен в южния край на Йордания, на около 4 часа от столицата Аман, плажният град Акаба носи своята привлекателност.  

Историческият град предлага страхотна комбинация от релакс и култура, с джамии, замъци и руини на няколко крачки от известни места за гмуркане и плажни клубове. Освен това е чудесно място за разглеждане на популярни туристически обекти в Йордания като Вади Рум и Петра, които са на по-малко от два часа път, а обиколките до тези впечатляващи обекти могат лесно да бъдат резервирани с местни оператори.

Петра

Това чудо на света е най-ценното съкровище в Йордания, а също и основната му туристическа атракция в страната.
Уникален град, изваян върху скалите от Небаутей, арабския народ, който някога е живял в пустините на Йордания около Петра, място, което се превърна в много важен белег на Пътя на коприната и други стоки, превозвани между Саудитска Арабия, Китай, Гърция, Египет, Сирия и Рим.
Петра и както го наричаха набатеите ''Ракму'' е един от най-известните градове в Йордания поради своята археологическа и архитектурна история. Градът е известен още като Розовия град поради своите розови скални образувания.

Петра е създадена през 312 г. сл. н. е. и става столица на народа на набатеите, който е споменат в Библията. Те обитават района на Петра между IV AC и II DC. Петра е бил и много важен търговски център между Арабския полуостров и Дамаск в Сирия, а днес е най-посещаваната туристическа атракция в Йордания.

Римляните завладяват Петра през 106 г. сл. Хр. и превръщат територията в римска провинция. През втория и третия век Петра продължава да расте и през седми век римляните губят силата на града заради исляма.

Вади Рум

Акаба е вратата към Вади Рум, мистично изглеждащата долина от пясъчник и гранит. Известно също като Долината на Луната, това природно чудо от забележителни скални образувания е създадено преди милиони години променящи се метеорологични условия и ерозия. Залезите тук са особено колоритни и най-добре да се наслаждавате през нощта като гости на номадските бедуини с чаша ментов чай.

Можете също да си позволите и да направите някой друг преход с камили или да се издигнете в небето с балон, пълен с горещ въздух, любувайки се на гледката, която предлага пустинята. Какво ви очаква на сутринта ли? Ще ви посрещнат кехлибарено-червените нюанси на зората.  

Айла и Стария град

Престоят в Акаба ви поставя в географска гореща точка, откъдето може да откриете предишния живот на града като Айла (пълното име на Акаба е Акабат Айла, което означава ''проходът на Айла'') . Днес каменните основи и рушащите се колони на този средновековен ислямски град се изправят срещу съвременния облик. Можете да видите църква от кални тухли, датираща от 3-ти век, за която се смята, че е най-старата в света и запазена от натрупването на пясък. Също така не пропускайте крепостта от 16 -ти век, напомняща за стария свят на Арабия. Той се намира до отличен археологически музей, показващ артефакти от бронзовата епоха, както и златни монети и древна керамика.

Кораловият риф на Червено море

Разположен на североизточния бряг на Червено море, Акаба е вратата към слънцето, морето и изящния коралов риф на Йордания. Водолазите ще се радват на пасажите от риби, чиито цветове са като на калейдоскоп, както и ще могат да се потопят в меките ярки коралови градини, висящи от пещерите. Има корабокрушения още от Втората световна война и дори някои потопени ретро мотоциклети. За тези, които не искат да се гмуркат твърде дълбоко или се страхуват, коралът лежи само на няколко фута под повърхността, така че е подходящ и за гмуркачи с шнорхел.

Джамията Шариф ал Хюсеин бин Али

Кръстена на лидера на арабското въстание през 1916 г. и Шарифа на Мека, джамията на Акаба е може би най-забележителната архитектурна част на града и място за поклонение. С блестящ бял камък, полирани мраморни дворове, детайлни минарета и изящни арки, фасадите ѝ са се превърнали в блестящ фар и символ на сила и мощ. Особено красиво е осветено през нощта, когато се провеждат вечерните молитви.  
Построена е през 1975 г. и разширена през 2011 г., белият камък все още блести върху огромния си купол. През главния вход се вижда мозаечния интериор, който е украсен с фонтани, колони и полилеи.