Сакура - вишневите дървета, символ на японската история и култура

  • Сподели:
Сакура - вишневите дървета, символ на японската история и култура

Вишневите цветове, известни в Япония като сакура, са добре познати по целия свят със своята сияйна, ефирна и преходна красота.

Те обаче са нещо повече от просто красиви дървета, тъй като сакурата има силни връзки с историята, културата и идентичността на страната на изгряващото слънце.
Първоначално използвана за предсказване на годишната реколта, сакура олицетворява философията на уаби-саби и шинто идеалите за непостоянство, надежда и обновление. 
Вишневите дървета са един от най-емблематичните природни символи на Япония.

В допълнение към тяхната магия и мистика, необикновените дървета са в пълен цъфтеж само за около една седмица. В разнообразния пейзаж на основните японски острови, този вълшебен момент може да се случи между март и началото на май в зависимост от региона и времето. След краткия период на пълен цъфтеж, малките цветя с кръгла форма започват грациозно да отлитат от дърветата си, а цветовете се смятат за най-красиви в този последен етап, докато белите и розовите венчелистчета нежно падат към земята.

За много японци цъфтежът на вишневите дървета символизира човешкия живот, преходността и благородството. Японците обичат да празнуват и ценят сакурата по време на мимолетния период на цъфтеж и много хора организират събирания, на които да се любуват на гледката, известни като ханами. Всяка година, когато периодът на цъфтеж наближава, японците с нетърпение очакват ханами, пикник, за да се насладят на цветовете. Първоначално този обичай е бил ограничен до висшите лица на императорския двор, след това е проправил път към самурайското общество, преди да се появи като традиция за обикновените хора.

Предвид културното значение на сакурата, има безброй събития, фестивали и специални обиколки, които се съсредоточават около цъфтежа на черешовия цвят.
Цяла Япония е засадена с такива дървета, дори съществува улица, носеща името ''Сакура намики''.
Вишневите цветове могат да бъдат видяни и върху монетата от 100 йени

Като традиционен символ на японската култура и дух, сакурата редовно се използва като източник на вдъхновение за щампи на кимоно и традиционни японски текстилни изделия. За вишневите цветове често се пише в традиционната поезия като хайку и танка, където се олицетворява уникалната чувствителност на японския народ.