Находките на High View Art: остров Мавриций

  • Сподели:
Находките на High View Art: остров Мавриций

Разположен точно до югоизточното крайбрежие на Африка, на около 900 км източно от Мадагаскар, се намира островната държава Мавриций.  Това е вулканичен остров от лагуни и плажове с палми с коралови рифове, заобикалящи по-голямата част от бреговата линия.

Островът обхваща площ от 1865 квадратни километра или 720 квадратни мили, с 330 километра брегова линия. Мавриций е 45 км широк и 65 км дълъг.

Гъсто населен остров с около 1,2 милиона души. Той има репутация на стабилност и расова хармония сред смесеното си население. Мавриций е известен като плурално общество, в което присъстват всички етнически групи: индуси, мюсюлмани, креоли, китайци и европейци, които живеят в разбирателство и където всички култури на предците са запазени. Тези характеристики правят острова уникално място в света, а мавританците известни със своята толерантност и доброта към всички хора.

Мавриций е съхранил имиджа си на една от малкото истории за социален и икономически успех в Африка, като е износител на захар и облекло и център за пазарен туризъм.

Мавриций е открит за първи път от арабите още през 10 век, но е официално проучен от португалците през 16 век и впоследствие заселен от холандците през 17 век. Холандците са тези, които са кръстили острова в чест на принц Мауриц ван НАСАУ.

Мавриций е окупиран последователно от холандците (1598-1712) и по-късно от французите (1715-1810). Французите поемат контрола през 1715 г., развивайки острова във важна военноморска база, наблюдаваща търговията в Индийския океан и създавайки икономика на плантации от захарна тръстика.

Британците превземат острова през 1810 г. по време на Наполеоновите войни чрез Парижкия договор. Мавриций остава стратегически важна британска военноморска база, а по-късно и въздушна станция, играеща важна роля по време на Втората световна война за операции срещу подводници и конвои, както и за събиране на разузнавателна информация. На 12 март 1968 г. Мавриций става независим.

Мавриций си е спечелил репутацията на топ дестинация за почивка. Островът предлага изобилие от природна красота и вълнуващи дейности за всеки турист. Може да посетите 7-цветните земи на Шамарел, клисурите на Черната река и два паметника със статут на световното наследство на ЮНЕСКО.

Има редица голф игрища от световна класа, на които да се насладите, както и множество водни спортове като дълбоководен риболов, гмуркане с шнорхел и кайт сърф. Може да направите преход през буйната гора или да разгледате близките села и пазари с велосипед. Островът предлага богата колониална история, която трябва да бъде изследвана с очарователна местна култура и разнообразие от екзотични и цветни религиозни фестивали.

Стотици търговски центрове продават местно произведени текстилни изделия, бижута, захар и местни консерви. Не пропускайте да посетите природните резервати, където можете да видите някои от местните застрашени видове, както в океана, така и на сушата.

Мавриций се радва на мек тропически климат през цялата година. Зимните месеци обикновено са топли и сухи от май до ноември, докато лятото е горещо и доста влажно от декември до април.

Температурите по крайбрежието варират от 22°C през зимата до 34°C през лятото.
Температура на морската вода: 22°C до 27°C.

На острова се говорят предимно креолски, френски и английски. Докато английският е единственият официален език, лингва франка е мавританският креолски, а медиите и телевизионните програми обикновено са на френски. Родригуанският креолски език е малцинствен език и се говори само в определени части на страната.

Островът е смесица от култури с индийски, африкански, китайски и френски граждани, които добавят към уникалното му разнообразие. Като бивша френска и след това британска колония, островът показва и силно европейско влияние.

Местната валута е мавританската рупия (MUR), която е разделена на 100 цента. Повечето места приемат кредитни карти.  

Островът има мрежа от добре поддържани пътища. Разноцветните автобуси и таксита са безопасен и популярен начин за придвижване из острова, като могат да се наемат и коли. 

Вижте още: Находките на High View Art: Пукет

Находките на High View Art: Мелисани, пещерата на нимфите

Делтата на река Окаванго в Ботсвана - изключителна природна красота

Сакура - вишневите дървета, символ на японската история и култура

Пет причини да посетим Акаба - бижуто на Червено море

Стъклена хижа в Исландия предоставя на гостите си панорамна гледка към арктическата тундра

Великденският остров - парче земя уникален културен феномен

Находките на High View Art: Тулум, Мексико