3D мамографът e най-прецизен в диагностиката на рака на гърдата

  • Сподели:
3D мамографът e най-прецизен в диагностиката на рака на гърдата

Посрещаме октомври, с поглед вперен в… гърдите. Розовият месец е посветен на борбата с рака на гърдата и цели да насочи вниманието на обществото към редовните профилактични прегледи и скрининговите изследвания.

Ракът на млечната жлеза е едно от най-честите ракови заболявания при жените. По статистически данни 30% от онкологичните заболявания при жени се дължат на карцином на гърдата.

За съжаление, продължава да се отбелязва прекалено висока смъртност, както и късно диагностициране. Смъртността в България от рак на гърдата е по-висока от средно статистическите данни за смъртност в Европа. Близо 1 200 българки умират от рак на млечната жлеза всяка година, а 3 500 заболяват от него.

Първоначално може да липсват симптоми или те да бъдат неспецифични. Основно започват промени в самата гърда, които притесняват жената, след като ги забележи. Най-важният симптом е наличието на бучка в гърдата, която не преминава след края на менструацията. Най-често тя се открива случайно при опипване на гърдите.

Също така може да има промени в размера на гърдите, подуване или разлика в положението им, усещане за тежест и напрежение. Друг важен симптом е секрецията от зърната и промените по тях (хлътване). Изтичането на секрет (прозрачен, белезникав, кървав) може да бъде спонтанно или само при притискане. Трябва да се следи за промени по кожата около зърната и по цялата гърда.

Освен в гърдата, бучки може да бъдат опипани и под мишниците или над ключиците. Този белег не е добър, защото това означава, че туморът се е разпространил в регионалните лимфни възли, което пренася заболяването в по напреднал стадий.

Мамографията е признатият в света метод за ранно откриване на рака на млечната жлеза. Това е образен метод, при който с ниска доза рентгенови лъчи се визуализират тъканите на млечните жлези. Целта на това изследване е откриване на рака в ранен стадий, което многократно увеличава възможностите за успешно лечение, водещо до пълно излекуване.

Профилактична мамография се прави при жени, които нямат оплаквания и видими промени в гърдите. За жените със стандартен риск и над 40 години е задължително да се прави мамографско изследване веднъж на две години. Всички жени с повишен риск за възникване на рак на гърдата трябва да се подлагат задължително на скринингова мамография всяка година. 

В болницата се предлага дигиталната 3D мамография  - най-новата триизмерната технология за изображения на гърдата.Тя увеличава диагностична точност на рентгенолозите и намалява фалшиво положителните резултати. 3D мамографията напълно може да замени стандартната дигитална мамография, като я превъзхожда с много по-детайлен образ.

Особено подходяща при жени с висока плътност на гърдите. Основни предимства на 3D мамография са:
При този метод се правят тънки срезове в различни равнини на гърдите, което дава възможност да се открият карциноми с големина няколко милиметра, които при стандартната мамография е възможно да не бъдат видими.

Ключово предимство е, че помага при плътни млечни жлези, при които има припокриване на тъкани при обикновенната мамография.
Рентгеновата доза е колкото при обикновената мамография.

Огромното предимство на триизмерната мамография с томосинтеза, е че с този апарат се намира решение на два големи проблема, касаещи конвенционалната мамографска диагностика - пропуснати туморни формации и фалшиво позитивни данни за рак.

Одобрен от FDA в Америка през 2011 г., този 3D образен метод осигурява изображения с много висока разделителна способност, с кратко сканиране подобно на компютърна томография (КТ) - и помага на лекарите да преценят трудни за оценка и тълкуване зони в по - плътна млечната жлеза, където има припокриване на тъкани при обикновената мамография.

Само през октомври, може да се възползвате от 15% отстъпка на стандартна и 3D мамография. Можете да запишете своя час за преглед на *5544. Научете повече тук: https://acibademcityclinic.bg/mladost/