Ще забрани ли Италия пушенето на открито?

  • Сподели:
Ще забрани ли Италия пушенето на открито?

През 2003 г. правителството прие забрана за пушене на закрито, която влезе в сила две години по-късно. Здравната асоциация Fondazione Umberto Veronesi изчислява, че всяка година в Италия умират най-малко 43 000 души по причини, свързани с тютюнопушенето. Но предложеното ограничаване на тютюнопушенето се сблъсква и със скептицизма на вицепремиера и лидер на партията "Лига" Матео Салвини, който преди четири години отказа цигарите, но заяви, че забраната за пушене на открито с електронни цигари е "преувеличена". 

"Електронните цигари помагат на много хора да се откажат от обикновените цигари", добави той в Twitter.

Предложенията на италианския министър на здравеопазването за разширяване на обхвата на забраната за пушене, като се включат и откритите площи на баровете и парковете, според подробности, съобщени от местните медии, предизвикаха гнева на колегите му от десния кабинет, които го нарекоха "комунист".

Новата забрана, обхващаща външните зони на барове, автобусни спирки и паркове, където има деца и бременни жени, ще обхване и електронните цигари и нагреваемите тютюневи изделия, според проектодекретите.