Ажда Чаушева: ''Класата е вътрешно усещане''

  • Сподели:
Ажда Чаушева: ''Класата е вътрешно усещане''

Попаднах на следната публикация в Instagram, чийто автор е Ажда Чаушева, и трябва да ви кажа, че останах много приятно изненадана и впечатлена от нея.

''Допреди 6 години бях на твърдите 55 кг. Носех къси панталонки, описани по мен рокли; купувах непрестанно сценични тоалети, докато един ден се разболях и качих рязко килограми. Първо 5-6, след кратко време 10, а после ги закръглих на 20. Медикаментите и Хашимотото ми разказаха играта. Отключих паник атаки, изпадах в депресии. Не пълнеех толкова от ядене, колкото от хапчета, включително и антидепресанти. Срамувах се от тялото си. Не исках да пея, на сцена и телевизия изглеждах дебела. Накрая просто се примирих, че нямa да отслабна никога и вечер се тъпчех с храна. Няма да ви кажа колко пакетчета с вафли, колко кг Нутела и колко Тирамисута изядох от @cakesbykremi ... и не само. 
Все още искам да постигна добра форма, но си признавам, че имам апетит. Понякога се тъпча, когато се чувствам нещастна. Времето, обаче ми показа един друг ъгъл на нещата. Сега се чувствам по-секси. Имам много по-голям бюст, дупе, бедра, формите ми са апетитни за разлика от онова 27-28 - годишно момиче, което като погледна с днешна дата и виждам просто като едно болно тяло и лице. Изгубих толкова време в съжаление по нещо, което всъщност даже вече не харесвам. Момичета, да не Ви пука за пъпките, килограмите, лошото настроение и надничането в хладилника след полунощ. Открийте пътя към себе си, опознайте се, дайте си шанс, простете си грешките. Няма идеални хора! Няма място за вайкане, тюхкане и оплакване. Вземете се в ръце! Точно тук и сега. Погледнете се в огледалото и направете нещо за себе си. Поглезете се с грижа за тялото, купете си цвете без повод, изяжте един сладолед, но после не се линчувайте като мен! Ние сме тук точно за един живот време. Грижете се за тялото, ума си и духа си. Ние сме красиви първо вътре, надълбоко в нас. Красиви сме с усмивките си, а не когато си изваем талия с Фотошоп, заличим всички пъпки и бръчки и наблъскаме ботокс и филъри в лицата си. Има време и за тези неща. Младостта е красива, защото е младост. Естествената красота - плюс. И ако мъж не ви хареса, теглете му една... Вие не сте опаковка!''

 

Освен, че намерих посланието ѝ за вдъхновяващо и мотивиращо, в основата си то е нещо повече - честно, непресторено и истински диамант в морето от фалш, каквото понякога може да бъде социалната мрежа. Винаги съм оценявала високо, когато човек е откровен спрямо дълбоко личните си преживявания и емоциите, които те носят. Не бих подминала щом се засягат толкова важни теми. Радвам се, че Ажда прие поканата ни и имахме възможността да поговорим. 

Ажда, за кои жени казваме, че притежават класа?

- Класата е нещо много специално. Масата се стреми към нея, но изобщо не разбира какво всъщност е това. Една жена е такава, защото е добре възпитана, образована, знае как да се облича, да се държи в различни среди на обществото. Начинът, по който се движи, храни, социално-културният ѝ живот и още, и още. Природната интелигентност е от изключителна важност. Моята майка е пример за това. Тя е изключително фин, начетен, ерудиран и добър човек. Научила ме е на толкова много неща, за които ще съм ѝ благодарна цял един живот. Тя няма диплома за висше образование, но това не я прави по-малко качествен човек, затова исках да наблегна на това, че не всеки висшист, както знаем, носи тази енергия. Класата е вътрешно усещане - обаяние, чар, харизма, начинът, по който говориш, по който се храниш, грижата към себе си - не само физически (грим, маникюр, коса), а и духовно. През тези 37 мои години никога не видях майка ми да е без грим у дома. Никога не я видях да се скара с някого и да го обижда. Скромност, благородство, добро сърце, винаги готова да откликне с помощ дори към непознати, което мисля е най-ценното. За мен моята майка е една от най-класните жени, които съм срещала в живота си. Късметлийка съм. 

 

Всеки има нужда от примери в живота си. Кои са твоите?

- Като всеки човек, аз също съм се учила от различни хора - мъже и жени. Вдъхновение ми носят: Никол Кидман, принцеса Даяна, Катрин Зита - Джоунс, Анджелина Джоли. Както знаете Катрин Зита - Джоунс страда от биполярно разстройство. Адмирации, защото нещо подобно се споделя трудно в наши дни. Всеки има достъп до социални мрежи и пише какви ли не глупости. Тя е пример за издръжливост и сила на духа. Въпреки проблема си, тя се грижи за семейството си, има своя линия за грим, тяло и дом. Анджелина Джоли е известна с благотворителността си. Намирам я близка до себе си, защото е много ранима, а в същото време се занимава с толкова добри дела. У нас моите вдъхновители са няколко - Лили Иванова, Маргарита Петкова, Татяна Лолова, Жива Кюлджиева, баща ми. Скоро загубихме Жива, с която бяхме изключително близки. Това е една толкова специална жена, която беше едно слънце, едно щастие, една усмивка. Никога не каза нещо лошо за някого, винаги бе с отворени обятия за гости, даваше любов, без да очаква да ѝ се върне. Възхищавам се на Лили, както и на Марги, защото са силни жени, защото са амбициозни, дяволски добри в това, което правят. Достойни са за уважение. С госпожа Лолова, светло ѝ небе, имахме специална връзка и винаги ще я споменавам с добро. Обичам ги всичките! Татко ме е научил на много неща, той ме е изградил като певица, даде ми толкова много - допир с публика, аплодисменти, прави ми беквокалите в студио. Аз съм късметлийка!


Защо според теб жената губи мярката спрямо естетичните корекции и тотално се обезличава, включително и окарикатурява?

- Защото средата и е такава. Всички сме чували как родители подаряват силиконов бюст на своите деца за бала. Отваряме Инстаграм, музикални канали и от там виждаме много красиви и поддържани жени, които имат доста естетически корекции по тях. Една жена може да има малки устни, харесва дадена певица с по-големи и иска да направи нещо, за да има по-високо самочувствие. Ако трябва да бъда честна, аз не съм против тези корекции, но съм против обезличаването на едно лице. Еднаквостта е причина една жена да загуби своята идентичност. Животът е забързан, всичко се променя със скоростта на светлината, а ние, жените, правим всичко само, за да изглеждаме по-добре и да не остаряваме. За мен мъжете също имат вина, защото имат прекалено големи изисквания към жените - да са слаби, да имат голям бюст, да имат сочни устни, да са красиви 24 часа в денонощието. Това е невъзможно и доста измаря. Аз нямам никакви корекции засега. Не мога да заявя, че никога няма да имам, но скоро си направих микроблейдинг и като видях дамата, която ми го направи, се зачудих - нямам ли нужда от малко ботокс в челото или малко хиалурон в устните. Явно е заразно.

Джулиан Мур, Анди Макдауъл, Дженифър Анистън, Джулия Робъртс и още много други световноизвестни дами, говорят, че остаряването е привилегия и дар. Прегръщат своята възраст, външен вид и дори оставят среброто в косите си като символ на това достойно остаряване. Макар и ти самата да си още далеч от тази възрастова категория, как си представяш да се изразява твоето остаряване?

- Съгласна съм с тях. Но трябва да призная, че мисълта за остаряването ме плаши до някаква степен. Благодарна съм на гените, които нося, защото все още изглеждам не на годините, на които съм, нямам никакви корекции. Вечната младост... ах. Аз съм човек на изкуството и винаги ще искам да изглеждам добре. Не си се представям с бяла коса. Със сигурност ще бъда една поддържана баба, но не смятям, че ще прибегна до пластични операции. Леки корекции - да, но иначе искам да остарея достойно.


Момичетата, които си запълват устните и фотошопират снимките си в социалните мрежи не променят само себе си. Те променят обществения вкус, нагласи и предпочитания.
И когато в същите тези социални мрежи влезе едно дете на 15 години, виждайки всички тези фалшиви момичета, то ще се почувства невзрачно и дори грозно, защото се разминава от стандартите за "красота и съвършенство".
Моля те, обърни се към това 15-годишно дете и му кажи нещо.

- Мило момиче, светът е като лунапарк с криви огледала. Не всичко, което ще видиш отразява истината. Твоята истина е в теб самата, в твоето сърце и душа. Грижиш ли се правилно за своето сърце и душа, повярвай ми, ще бъдеш най-щастлива! Права си, светът е свят на красота, но вярвай ми не всичко, което виждат твоите очи е истина. Вече има толкова много филтри, програми, гримове, процедури. Да, ти можеш да направиш и това, и онова, но ще изгубиш себе си, това нежно, красиво и невинно 15- годишно дете ще стане друг човек. Бъди сигурна, тази промяна няма да те направи щастлива! Една жена е красива, защото има харизма, интелект, има различни интереси. Всяка жена е красива посвоему. Някоя има прекрасни очи, друга ръце, трета - тяло. Ти трябва да се научиш да се обичаш, да харесваш всеки милиметър от тялото си, защото когато се харесваш, ти излъчваш тази увереност и тогава другите ще те харесват. Аз също не се харесвах. Напълнях много, обезформена, не спортувах, тъпчех се с какво ли не. Извървях дълъг път и вече се обичам. Прегръщам те с любов и благодарност! 

Другата последица от всички тези безброй корекции и фотошопиране, е, че жените се уеднаквиха. Изгуби се отличителното и характерното.
Не е ли твърде скучно да се стремиш да приличаш на друг?
Защо никой не иска успешната кариера на определена жена, а иска нейната коса? Защо никой не иска доброто образование на дадена жена, а копнее да има като нейните устни, нос и гърди?

- Аз ще отговоря за себе си. Няма какво да се лъжем, че нямаме кумири и искаме по нещо да приличаме на тях, но никога не съм искала да съм някоя друга. Да, искам косата ми да е цвят като на тази певица, харесвам татус на друга, но дотам. В живота моите приятелки и познати са се водели по моя модел - прическа, стил на обличане, грим, философия за живота. Това може само да ме радва. Защо жените копират само визията ли? Защото примерът в България е такъв - това тяло ти осигурява луксозен живот, тези устни и физика ти дават богат мъж, любовник и няма нужда да се бориш за кариера и образование. Ами, лесно е. Кой иска да му е трудно? Аз познавам жени, които се борят и се стремят към постоянно развитие. Това ме мотивира. Аз също не спирам. На 37 години записах магистратура за учител, пиша втората си стихосбирка, а скоро готвя и още нещо, което ще запазя в тайна.

Благодарна съм на всички жени, които са оставили отпечатък в моята душа!
 

Можете да последвате Ажда Чаушева в социалните ѝ мрежи: https://www.instagram.com/ajdachausheva/