Симона Стилиянова, чиято мисия е възможна

  • Сподели:
Симона Стилиянова, чиято мисия е възможна

В Симона Стилянова, която днес е и наш гост, ме впечатли на първо място нейната естественост, а впоследствие и нелеката задача, с която се е нагърбила - борбата за намаляване на пластмасата и постигане устойчив градски начин на живот. Това трябва да ви говори, че тя не се страхува от усилията, а упорито и с много хъс, ги влага в каузата си - балансирано, защото не е човек на крайностите. 

През 2018 г. поставя началото на платформата Zero Waste, а две години по-късно съвместно с Божана Загорчева създават компанията Основа -съветник за устойчив бизнес в България.

Коя е първата стъпка към постигането на Зелена планета? 

- Да се информираме за проблема и да започнем да произвеждаме и употребяваме само толкова, колкото ни е нужно. 

Защо все още в България по отношение на рециклирането на отпадъци продължава да се гледа с недоверие? Или иначе казано - все още съществуват хора в България, при това не малко на брой, които не вярат, че боклукът им се извозва и разпределя разделно. 

- В България, за съжаление, на много неща се гледа с недоверие, което понякога е обяснимо. Възможно е в началото на процеса по внедряване на системи за разделно събиране у нас, преди повече от 10 години, наистина нещата да не са се случвали по най-оптималния начин. Но в момента мога да потвърдя от личен опит, че системата работи.

През последната година успях да посетя няколко центъра за сепариране и преработка на отпадъци, част от които документирах в блога. Опаковките (пластмаса, метал, хартия, стъкло) се събират разделно от частни компании - като Екопартнърс, ЕкоПак, Екобулпак и т.н. Смесеният битов отпадък, попаднал в сивите кофи, се управлява от други компании с други камиони - т.е. няма как съдържанието на двете да се смеси.

За цветните контейнери разделно събрания отпадък е суровина, т.е. за тях няма икономически смисъл да похабяват ценен ресурс, който след това биха могли да продадат. Препоръчвам на всеки, който иска да научи повече да прочете статията или да изгледа това кратко видео: https://zerowastesofia.com/waste1/

Със сигурност има хора, които ти се възхищават в тази твоя смислена кауза, но има ли такива, които те гледат с насмешка? 

- Наистина съм щастлива, че имам страхотна и подкрепяща общност около себе си, която расте с всеки изминал ден. Всичко започна през 2018 г., а момента сме над 24 000 души. Разбира се, че има и скептици. За щастие са малко. Човек, който си хвърля боклука на улицата и реагира агресивно на забележка, трудно може да бъде убеден в каквото и да е, но съм приела, че не мога да убедя всеки и предпочитам да използвам енергията си за по-конструктивни начинания. 

Как положи основите на твоята мисия Zero Waste? 

- Както споменах, блогът започна през 2018 г. като място, в което да документирам успешните и не толкова успешни опити да намаля отпечатъка си върху околната среда. Още съм далеч от заветната "нула" и не мисля, че някога ще я достигна, но за няколко години успях да намаля отпадъците, които генерирам с близо 80 %. Това, че намерих общност ми помага изключително много.

Скъпо ли струва човек да води устойчив ми природосъобразен начин на живот? 

- В основата на Zero waste стои осъзнатото и отговорно пазаруване - да потребяваме само това, от което имаме нужда, което само по себе си намалява част от излишните разходи. Например, само, ако спрем да купуваме бутилирана вода и пием такава от чешмата, за година можем да спестим до 1100 лв! Ако спрем и пластмасовите торби за еднократна употреба - още 130 лв, и т.н.

Можем да заменим други еднократни продукти като чашите за кафе с нещо, което вече имаме, като бурканче, например. Разбира се, ако държим да бъде instagrammable е възможно да бъде скъпо, важното е да не се подхлъзваме и превръщаме в консуматори на "зелени" продукти, защото тогава цялата идея се обезсмисля. 

Разбира се, има и друга страна - някои продукти, с прозрачен произход и направени, при справедливи условия на труд, могат да имат по-висока цена, заради това, че всеки по веригата е получил справедливо възнаграждение за труда си, използвани са качествени и щадящи природата и здравето ни суровини и т.н. Обикновено тези компании са наистина прозрачни и открити. Понякога дори ще покажат как са ценнообразували.

Трябва да бъдем внимателни при избора си, защото съществуват и много компании, които прилагат подвеждащи практики и т.нар. "greenwashing" - опитвайки да изглеждат по-екологични, отколкото в действителност са. Обикновено те използват много общи твърдения и думи като "еко", които не могат да докажат с факти. 

С цел да се намали потреблението на пластмасовите бутилки за еднократна употреба, а и не само, си събрала на едно място безплатните източници на питейна вода под името "Карта на чешмите в България" - разкажи ни повече, звучи много любопитно. 

- Често се случваше да изляза и да не знам къде да напълня бутилката си с вода, въпреки че у нас има хиляди работещи чешми с отлична питейна вода. Така, през 2018 г. се роди ''Чешмите в България'', карта, която събира на едно място безплатните източници на питейна вода в България. Тя се попълва от доброволци и до момента събира над 1600 чешми и заведения, които биха напълнили бутилката ви безплатно. Всеки, който желае може да се включи. 

През 2019 г. проектът Чешмите в България се класира сред 30 полуфиналисти в конкурса за социални иновации за борба с пластмасата на ЕК. 

Имаш ли пример за държава, която добре се развива в еко подход, насърчавайки гражданите си да се стремят да пестят природните ресурси и да опазват околната среда? 

- На първо четене се сещам за Холандия - доста популярен пример. Как насърчаваш екологично поведение - като осигуриш необходимите условия. Страната осигурява чудесна велосипедна инфраструктура на своите граждани, поради което и броят на използваните автомобили е много по-малък. 

Хората не обичат да виждат изхвърлен боклук по паркове, планини, плажове и градски площи, но в същото време не биха изчистили чужд боклук, казвайки: "Аз няма да чистя чуждата кочина!" - как би ги мотивирала да съберат боклука, пък бил той и чужд? 

- Мен лично ме мотивира желанието детето ми да расте в чиста среда. Много ме плаши идеята да започне да приема търкалящите се по улицата боклуци за нещо нормално.