Фондация ''Една от 8" навърши десет години

  • Сподели:
Фондация ''Една от 8" навърши десет години

Помните ли какво казва Аристотел за добродетелта?

Още тогава, в онези далечни времена, човекът измервал значимостта, както на предметите, така и на постъпките си според ползата или вредата от тях за себе си и за другите, с които споделял общо битие. В ''Никомахова етика'' той настоява, че добрите постъпки носят полза както за нас самите, така и за другите. И може би това е първата констатация във философията, която признава индивидуалните действия като полезни за съвместния живот на един човек с другите. 
Точно това е философията на фондация ''Една от 8'', в която жени с рак на гърдата подкрепят пациентки със същата диагноза. Този месец фондацията навърши 10 години. 10 години екипът на фондацията предоставя безвъзмездно емоционална, психологическа, практическа и информационна подкрепа на жените и техните близки.

Световната Здравна Организация обяви диагнозата рак на гърдата за най-разпространеното онкологично заболяване сред населението на планетата.  В България той е най-често диагностицирания сред жените (26.3% от всички злокачествени заболявания). Всяка година близо 4 000 българки чуват тази диагноза…4 000 български семейства биват засегнати и всяко едно от тях има нужда от подкрепа. 
Чрез основните си дейности,  ''Една от 8'' застава до всяка диагностицирана жена, който ги потърси за помощ.

''Всички ние от  „Една от 8“ правим всичко по силите си да отворим вратите на доброто към всяка жена, която прекрачи нашия праг, за да потърси помощ и подкрепа'', казва Жечка Илиева-Жужа, психолог във фондацията.

Помагат не само на дамите от гр. София, където са позиционирани, но и на жени в цялата страна. Ежегодно организират и се включват в множество инициативи, насочени и към повишаване на здравната култура на здравите жени и говорят за важността на редовните мамологични прегледи. 
Клубът на ''Една от 8'' е мястото, където посрещат всички нуждаещи се от подкрепа жени с диагноза рак на гърдата и техните близки. Единствен по рода си в България, той е сърцето на фондацията и своеобразен център на общността. С много любов и грижа са го превърнали в уютно и комфортно пространство, където жените, чули диагнозата рак на гърдата и техните близки, да получат напълно безплатно необходимата подкрепа, да научат как да поддържат добро качество на живот, въпреки диагнозата, и да продължават да бъдат успешна и пълноценна част от обществото. ''Жените, които посещават нашата фондация го правят, защото тук те се чувстват разбрани и приети, тук те отново започват да възвръщат позабравената си увереност, учат се  да не таят чувствата си, а да ги изразяват на глас. Тук те имат правото да са автентични със себе си и с преживяванията си.'' - казва Жечка Илиева-Жужа, психолог във фондацията.

Годишно Клубът на ''Една от 8'' се посещава  от хиляди засегнати от рака на гърдата хора от цялата страна, които се нуждаят от информация и подкрепа. Много жени задават въпроси и търсят насоки по пътя на своето лечение,  други имат нужда от различни помощни аксесоари като първична протеза за след мастектомия, тюрбани, перуки, специализирани сутиени. Търсят и препоръки за добри специалисти в областта. Екипът на фондацията откликва с разбиране на нуждите на всяка от жените и им вдъхва увереността, че не са сами по пътя  на лечението, а и след това.  

''Една от 8'' предлага на диагностицираните жени различни активности като Арт-терапия, както и  групи за взаимопомощ, където специалисти им помагат да интегрират в себе си преживяването, свързано с поставянето на онкологичната диагноза. Така те се научават да се справят със страховете си и тревожността си, да постигнат чувство за свобода, като говорят свободно за диагнозата си и да подобрят самочувствието си. Жените имат възможността да споделят личен опит и чувства, стратегии за справяне или информация от първа ръка за заболяването и лечението, през което минават. Намират нови приятели и стават част от общността на ''Една от 8''.

Психолозите на фондация ''Една от 8'' са изключително опитни и работят с жените в посока да насочване на вниманието и енергията на участничките към терапевтичния процес, това да разберат себе си и да постигнат живота, който желаят. Насърчават ги да правят планове, да си поставят цели и да мечтаят за бъдещето. Чрез споделянето на своите  преживявания в безопасна и доверителна среда, жените и техните близки имат възможността отново връщат чувството си за надежда.

Дамите от Една от 8 споделиха, че имат много планове за бъдещето на организацията, много мечти, които да преследват и още много идеи за разширяване на дейността си за подкрепа. Тази година фондацията издаде детска книжка – „Мама има рак. Историята на Яна“, която ще помага на родителите да споделят за диагнозата, а на децата да разберат през какво ще премине мама. През следващата година планират да предоставят безплатно още един пакет с аксесоари, необходими на жените да поддържат добро качество на живот, въпреки страничните ефекти на лечението.

''Ние се чувстваме истински късметлии с работата си във фондация ''Една от 8'', която ни вдъхновява и безмълвно ни благославя да бъдем откликващи, помагащи и съпричастни към другите, което носи истинско удовлетворение. Мисията да помагаме крие в себе си огромен заряд и сила, надежда за още много добрини и положителен поглед над живота. Защото той Животът е прекрасен, наистина!'', споделиха дамите от екипа на Една от 8.

Фондацията се издържа благодарение на частни и корпоративни дарение и всеки може да стане част от тяхната кауза, защото както гласи надпис на една от стените на фондацията: ''Не е нужно да си Една от 8, за да Един от нас!''