На 22 април отбелязваме Деня на Земята под мотото ''Да инвестираме в нашата планета''

  • Сподели:
На 22 април отбелязваме Деня на Земята под мотото ''Да инвестираме в нашата планета''

Всяка година на 22 април милиарди хора по целия свят се обединяват, за да повишат осведомеността относно опазването на околната среда. Това глобално събитие е известно като Ден на Земята.

Денят на Земята е отбелязан за първи път в Съединените щати на 22 април 1970 г. Днес около 1 милиард души в 193 държави участват в Деня на Земята и са решени да опазят околната среда и биоразнообразието. 

Кратка история на Деня на Земята

Въпреки че първото честване на Деня на Земята е проведено на 22 април 1970 г. , основата е положена през 1968 г.
През 1968 г. Службата за обществено здраве на САЩ организира симпозиум по човешка екология. Събитието кани ученици да дойдат и да слушат учени, които говорят за въздействието на влошаващата се околна среда върху човешкото здраве.

Две години по-късно американският сенатор, заедно с екологични активисти поискали създаването на агенция за опазване на околната среда. Бил организиран масов протест, в който взели участие студенти от хиляди университети, училища и общности. Датата е 22 април 1970 г., първият ден на Земята.
По-късно през 1972 г. правителството на САЩ сформира Агенцията за опазване на околната среда и приема Закона за чистия въздух.

През 1990 г. Денят на Земята станал глобален, като в събитието се присъединили повече от 140 държави.
През 1995 г. сенатор Нелсън, човекът зад движението за Деня на Земята, бил награден с Президентския медал на свободата.

Тема за Деня на Земята 2022 г.

Всяка година този специален ден има своята тема. За 2022 г. мотото е - ''Да инвестираме в нашата планета''.
Ключовият момент тук е да действаме смело и най-вече в екип.
Всяко правителство, всеки бизнес и всеки индивид на този свят имат глас, но сам човек не би могъл да промени нищо. Заедно обаче можем да постигнем промяна.

Устойчивостта е отговорът на просперитета. Интелигентните и иновативни компании осъзнават, че екосъобразността ще помогне на всички ни. Сега е жизненоважно всички бизнес лидери да се ангажират с оформянето на бъдещето за устойчивост.

Участието в Деня на Земята може да бъде отбелязано под много форми, включително малки проекти за дом или класна стая, като засаждане на билкова градина или организирано събиране на отпадъци, както и разумно използване на водните, и енергийните ресурси. 

Разбира се, всяка една от тези стъпки, би имала своето значение и смисъл, ако се прави с постоянство и търпение, не само на 22 април, а при всяка появила се възможност.

За да оставим на децата си и тези след нас – една чиста и здрава планета.