Направете път на краля на Слънчевата система - нови гледки на Юпитер от телескопа Джеймс Уеб

  • Сподели:
Направете път на краля на Слънчевата система - нови гледки на Юпитер от телескопа Джеймс Уеб

Космическият телескоп разкрива невероятни гледки на Юпитер.

Най-големият и най-мощен космически телескоп в света, Джеймс Уеб, разкри безпрецедентни гледки на Юпитер, най-голямата планета в Слънчевата система.

Изображенията показват полярни сияния, гигантски бури, луни и пръстени около Юпитер в детайли, които астрономите описаха като невероятни.

Инфрачервените изображения бяха изкуствено оцветени, за да изпъкнат характеристиките. Това е така, защото инфрачервената светлина е невидима за човешкото око.

''Никога не сме виждали Юпитер по този начин. Всичко е доста невероятно. Наистина не очаквахме да бъде толкова хубаво, честно казано", каза планетарният астроном Имке де Патер от Калифорнийския университет, който изигра ключова роля в проекта.

Космическият телескоп на стойност 10 милиарда долара е международна мисия, ръководена от американската космическа агенция НАСА с нейните партньори от Европейската космическа агенция и Канадската космическа агенция.

НАСА заяви, че в самостоятелния изглед на Юпитер, създаден от комбинация от няколко изображения от телескопа, полярните сияния се простират до големи височини както над северния, така и над южния полюс на Юпитер.

Полярните сияния са светлинни представления в небето над планетата, причинени от взаимодействия с частици, които се отдалечават от Слънцето.

JWST беше изстрелян през декември 2021 г. и в момента се намира на около един милион мили (1,6 милиона километра) от Земята.

Той може да открие светлина, която е започнала да пътува към Земята преди 13 милиарда години, малко след Големия взрив.

Разглеждан като наследник на известния телескоп Хъбъл, JWST (Джеймс Уеб) се очаква да бъде доминираща сила за открития през следващите 20 години.