Smart очила, които позволяват на глухите и глухонемите хора да ''виждат'' разговора

  • Сподели:
Smart очила, които позволяват на глухите и глухонемите хора да ''виждат'' разговора

Новите интелигентни очила, задвижвани от изкуствен интелект, дават възможност на глухите и глухонемите хора дисплей със субтитри на разговора в реално време точно пред очите им и им позволяват да превъртят разговора назад, за да го прочетат отново.

Технологията, наречена XRAI Glass, използва готови очила за обогатена реалност, които са свързани с приложение за смартфон със софтуер, управляван от изкуствен интелект, който дава на потребителя нов вид личен асистент, който помни това, което сте забравили.

"Представете си Alexa за вашите очи", казва Мичъл Фелдман, съосновател и главен маркетинг директор на XRAI.

Технологията XRAI Glass е вдъхновена от загубата на слуха на 97-годишния дядо на съоснователя Дан Скарф и последвалите го трудности да се включи в семейните събирания, въпреки че сега тя има потенциални приложения за всеки.

Приложението вече може да се похвали и с възможността за превод на девет различни езика в почти реално време, като през следващите няколко месеца ще бъдат добавени още.

Един от хората, впечатлени от XRAI, е Джъстин Осмънд, който на двегодишна възраст е диагностициран с тежка загуба на слуха. Осмънд, син на Мерил Осмънд от американската поп група The Osmonds, е бил изумен от разговора със съпругата си, докато е използвал очилата:

"Удивителното е, че не само мога да следя всичко, което тя казва, но дори и да не я гледам право в лицето, ако трябва да погледна надолу или другаде, всичко е точно там, пред мен", каза той.

От XRAI казват, че понастоящем приложението е съвместимо с очилата за добавена реалност Nreal Air, но се надяват в бъдеще да работят с всички производители на AR и XR очила.

Основното приложение за субтитри на живо е безплатно за изтегляне, а услугите за асистент и превод се заплащат чрез абонамент.