Симеон Табаков за призванието да бъдеш планински спасител

  • Сподели:
Симеон Табаков за призванието да бъдеш планински спасител

Планинската спасителна служба (ПСС) е съществена част от структурата на БЧК. Планинските спасители работят изцяло на доброволен принцип.
Днес ще ви срещнем със Симеон Табаков, който е планински спасител от отряд София и е посветил живота, времето и енергията си, да е в помощ и полза на хората.
Пред какви предизвикателства може да те изправи тази професия и какви рискове крие планината, ще разберете лично от Симеон Табаков.

 

26-ти април е обявен за Международен ден на спасителните кучета - каква е тяхната роля в търсенето и спасяването на човешки животи?

- Всяка една уважаваща себе си спасителна служба в света поддържа група със спасителни кучета. Както знаем, времето е един от ключовите фактори за спасяването на човешкия живот – за сравнение – едно добре обучено куче, може да претърси определен район за 20-30 минути, а на същия този район 20-30 човека трябва да работят 7-8 часа. Кучетата са незаменим помощник при спасяването на човешкия живот.

Колко хора са били спасени с помощта на кучетата?

- От началото на сформирането на групата (1974г.) нямаме точна статистика колко хора са спасени, но отделно случаите в България имаме и международни участия при ликвидиране последствията от земетресенията в Арменска ССР през 1988г. и две участия при земетресенията през 90 – те години на миналия век в Република Турция. Акциите за търсене на изгубени хора в планината, както и тези за търсене на затрупани при лавини, са стотици. Отделно сме участвали и в акции от рода на промишлени аварии, пожари и наводнения.

През какво обучение преминава един човек, за да се превърне в планински спасител?

- Обучението на един планински спасител преминава през два етапа. Участва в два курса - зимен и летен за стажант планински спасител и също два курса - зимен и летен за планински спасител. След успешно положените изпити след всеки курс, кандидатът получава званието планински спасител.

Какви са най-честите опасности, които крие планината?

- В зависимост от годишния сезон опасностите, които крие планината са различни. 
През зимата могат да бъдат: хипотермия, измръзване, загубване, лавинни нещастия, различни травми на тялото при падания и инциденти на ски писта и т.н. 
През лятото: падания, изкълчвания, счупвания, топлинен удар, ухапвания от насекоми и влечуги, загубване в планината, гръмотевични бури, които се случват и през зимата.

Има ли шанс да се предпазим от тях и как да реагираме първоначално?

- Шансовете да се предпазим от опасностите в планината са много! Ето някои основни: да не подценяваме обстановката в планината, да не надценяваме собствените си възможности, да сме подготвени предварително за маршрута, който сме избрали, да се съобразяваме с най-слабите в групата, да тръгваме рано, за да стигнем до крайната дестинация в светлата част на денонощието. Да бъдем със заредена батерия на телефона и при нужда да сигнализираме, че бедстваме. Да се съобразяваме с метеорологичната обстановка.

С колко отряда и доброволци разполага планинската спасителна служба в България?

- Отрядите в България са 32 на брой, а доброволците в отрядите са около 500 души.

При какви условия не бива да ходим в планината и съобразява ли се с тях българина или подценява обстановката?

- Условията при които не трябва да ходим в планината са също много, но за съжаление не всеки се съобразява с тях и винаги има такива хора, които подценяват обстановката в планината и затова имаме доста смъртни случаи в нашите планини. 

Годината за ПСС отряд Враца не започна особено добре. Беше разбит складът, в който се съхранява екипировката, необходима за аварийно спасителна работа, включително карабинери, уреди, радиостанции и GPS устройства. Що за хора биха извършили подобно деяние? Какъв е вашият коментар?

- Не сме запознати подробно със случая във Враца, но нашето мнение е, че хората, които са извършили деянието не са били наясно какво има в склада и за какво може да им потрябва. Доколкото ни е известно, благодарение на доброжелатели инвентарът в склада е възстановен.

Могат ли по някакъв начин гражданите да помогнат на ПСС и с какво?

- Гражданите могат много да помагат на ПСС при БЧК, най-вече с дарения на парични средства, които да се използват по предназначение за нуждите на ПСС при БЧК. В момента тече една кампания за набиране на средства за закупуване на GPS приемници, които ще използваме за проследяване на спасителните кучета в групата и ще са от голяма полза за нашата работа при спасяването на човешки животи.

Още по темата може да научите ето тук.