За мислещия човек, който иска да е здрав - говори д-р Емилова

  • Сподели:
За мислещия човек, който иска да е здрав - говори д-р Емилова

В рубриката ни Социална отговорност днес ви срещаме с една дама, символ на неизчерпаема енергия, посланик на здравната култура, специалист по вътрешни болести, кардиология, ревматология и здравен мениджмънт – д-р Людмила Емилова.
През нейната клиника за лечение и профилактика са минали повече от 47 000 пациенти от цял свят. Имахме изключително интересен разговор за Хашимото, диабета, пост ковид симптомите, коледните пости - все значими теми, вълнуващи обществото ни. 

Надявам се д-р Емилова да ни гостува отново, защото определено е човек-енциклопедия, от която можеш да научиш ценни и полезни неща, далеч неизчерпващи се само със здравето, но и с цялостния ни начин на живот. 

 

С какво е полезно да стартираме деня си?

- Ако го започнем с усмивка и добри мисли, ще го изживеем с пълнота и радост. За това не бива да хабим енергията си за храносмилане, а да я насочим към мисъл и действия. И като верен съюзник тук се явяват плодовете, които не отнемат енергия, само я умножават, за разлика от другите храни. Добър старт може да си осигурим с чаша чай с билков мед или любим плод, както и пресен сок от него. Ако продължим деня без прекаляване с лакомства и бързи храни, ще продължим да сме усмихнати и удивително заредени. За финал препоръчвам една хубава разходка, вместо телевизионно-диванно обездвижване.

Споделете ни вашето определение за „съзнателно хранене".

- Съзнателно е когато е основано на грижа за здравето, отговорност при избора на продукти и приема на цялостни растителни храни, щадящо обработени. Както споменах, сутрин пием чай или вода, по желание с лимон или хапваме плод. Обедът е от голяма салата сезонни зеленчуци и много зеленолистни, подправена с лимон и малко зехтин, а по-добре със сурови семена. Ако добавим и селъри, вкусът се обогатява и не ни е нужна дори прашинка сол. Ястието е постно - с продукти, от които набавяме белтъчини - боб, леща, грах, нахут, елда и др.
Около 16 ч. може да изядем плод или да пием чай, ако имаме апетит за това. Вечерята е пак от свежа салата и ястие, доставящо сложни въглехидрати - булгур, ориз- басмати или черен, овесени ядки, картофи, пълнозърнести спагети.

Какви храни бихте препоръчали на жени имащи Хашимото?

- Тъй като това е типично автоимунно заболяване, препоръчвам богата на антиоксиданти диета, съдържаща максимално разнообразие на плодове и зеленчуци. Ограниченият прием на провъзпалителни продукти, като животинските такива, богати на наситени мазнини и метионин (бразилски ядки, бяб боб, соя и др.) също е желателен. Диетите на растителна основа се асоциират с намалено ниво на хронично възпаление в човешкото тяло, което е точно каквото желаем при състояния като синдрома на Хашимото - да успокоим имунитета.
Адекватният прием на йод също е необходим. Идеален източник са морските водорасли като нори, улкаме и дулсе. Дългогодишният ни опит в медицинския център показва, че ако не напълно, то много често пациентите драстично намаляват приема на медикамента тироксин, щом се премине към богата на антиоксиданти диета на растителна основа.

Добре ли е да пречистваме тялото си, гладувайки от време на време? Кои хора могат да си позволят да го правят?

- Лечението с глад има чудодейни ефекти, доказани през вековете. То не е моментна мода или поредна екзотична диета, а важен фактор за постигане на добро здраве. От добрите му ефекти могат да се възползват всички, като изключенията се броят на пръстите на едната ръка. В такива случаи се препоръчва природосъобразно хранене, пак изключващо животинските храни. Разбира се, много важно всичко при всички хора, е да има постоянен лекарски контрол.

Броят на хората, които в момента страдат от пост ковид синдроми, е изключително голям. Посъветвайте ги как да ги преодолеят една идея по-лесно.

- За този синдром у нас все още не се говори достатъчно. За сравнение - в Англия, само през последната година са отворени стотици клиники в борба за овладяването му. А то, както показват световни научни изследвания, няма да е лек процес. Важно е да се отбележи, че още през пролетта на миналата година бяха публикувани резултати от мащабни проучвания, според които хората със затлъстяване прекарват болестта много по-тежко. Към това ще прибавя наблюденията в нашия медицински център - хората, които правят редовно програмата на плодове, чай и мед, са преживели срещата с вируса по-леко. За преболедувалите създадохме и своя програма - балансиран комплекс от здравословно хранене, изследвания и консултации с различни специалисти, двигателна активност. И най-важното - не бива да се подчиняваме на страха и паниката.

Мислещият човек е винаги информиран от различни източници и с добър баланс на духа може да се справи с всичко. 

Веднъж седмично може да имаме на трапезата риба, за предпочитане дива, тъй като в мазнините на големите риби (например тон) има отложени големи количества живак. В рибата, за разлика от другите животински продукти, се съдържат не само наситени, а и ненаситени полезни мазнини.

Кои са факторите за развитието на захарен диабет и как може да намалим риска от него?

- В последно време много отговорни за човешкото здраве учени бият камбаната, че истинската епидемия пред човечеството днес е диабетът, а не ковидът. В никакъв случай не бива да се подценява вирусът, но и не бива да се пренебрегват тежките увреждания, резултат от захарната болест. Тя се развива в следствие от консумация на големи количества животински храни, съдържащи наситени мастни киселини - враг на съдовете и сърцето. Прекаляването с тях, както и с лакомства с много бяло брашно и захар провокират свръхпроизводство на инсулин и за кратко време се развива диабет втори тип. Рискът изчезва, щом се премине на здравословно хранене. Доказва го опитът ми с десетки хиляди пациенти от цял свят, спасили се от коварната болест.

Въпрос на ДНК или по скоро на лоши навици е затлъстяването?

- Наследствеността тук е нещо като смокинов лист - опит зад нея да се прикрият вредни навици. Дори цяла една фамилия да с наднормено тегло, няма причина то да е задължително за всички. По-точно е да говорим не за лош навик в храненето, а за безобразно отношение към собствения си организъм. Щом години наред сме се гаврили с него, той се предава и стигаме до пълно отчаяние от затворения кръг - преяждане- диети-връщане на килограми и всичко отново. Добрата новина е, че с програма на плодове и чай гарантирано се забравя скандалната ни омраза с кантара и под пластовете излишно тегло се показва истинското ни Аз. Уточнявам, че без двигателна активност обаче няма да постигнем желаната промяна. Но усилията си заслужават!

Стриктно ли спазвате ежегодните пости?

- Само допреди няколко десетилетия постите са били осветени от традициите на нашия мъдър народ. Обичаите и празничната обредност са вкоренени като вековни дървета и дори под натиска на индустрията и натрапчивата реклама оцеляват и днес. От нас зависи дали ще ги обречем на забрава, или ще ги предадем на следващите поколения с послание за оцеляване. Повечето от пациентите ми споделят, че още преди да започнат програмата на плодолечение при нас, са спазвали стриктно постите. Прави го и целият екип на медицинския ни център. В моето семейство те също се спазват. 

Голямо изпитание ли е коледният пост за нашия организъм? Към кое е насочен повече постът- към тялото или към душата?

- В никакъв случай не бих го определила като изпитание. По-точно е да се нарече усъвършенстване, а може би извисяване.

За мислещия човек, който иска да е здрав, постите са верен път, а не трудност. Те са и време за смирение и вътрешна радост от хармонията, изпълваща душите ни в тези дни. Ако имаме с кого да я споделим, ние сме щастливци.