Чарлз III е коронясан за крал - първият нов британски монарх от 70 години насам

  • Сподели:
Чарлз III е коронясан за крал - първият нов британски монарх от 70 години насам

Чарлз III, първият нов британски монарх от 70 години насам, е коронясан в Уестминстърското абатство в Лондон по време на древна церемония, която включва и някои модерни елементи.

"Дойдох не за да ми служат, а за да служа", каза той.

Британският крал Чарлз III беше коронясан по време на ритуал от VIII век в метрополията на XXI век с известни отстъпки към модерната епоха, приказка, невиждана от коронацията на кралица Елизабет II, неговата майка, през 1953 г.

"Дойдох не за да ми служат, а за да служа", каза Чарлз в първото си изказване на церемонията, задавайки темата на интимната, но величествена процедура. 74-годишният крал беше помазан със свещено масло, което символизира свещения характер на неговото управление. Той беше облечен с императорска мантия, а архиепископът на Кентърбъри постави на главата му древната корона на Свети Едуард. След службата Чарлз и Камила ще се върнат в Бъкингамския дворец със златния дилижанс, използван от Елизабет за нейната коронационна процесия.

Роклята за коронацията на Камила е дело на Брус Олдфийлд, един от любимите ѝ дизайнери (а също така и на принцеса Даяна). Тя е изработена от бяла коприна и е бродирана в злато и сребро, с верижки от маргаритки, незабравки и алени пимперси, които символизират любовта към британската провинция, която тя и Чарлз споделят. 

Сега, след като кралят е коронясан, кралица Камила получава своя собствена коронация - макар и в малко по-различна форма. Подобно на съпруга си, тя е помазана със свещено масло от архиепископа на Кентърбъри, но без параван, което показва различния характер на помазването на консорт в сравнение с управляващия суверен. След това пазителят на Дома на скъпоценностите връчва пръстена на консортата, който символизира обещание и ангажимент, "омъжвайки" я за краля и двамата за Бога и народа им.

След това тя бива коронясана с Короната на кралица Мери, което е първият случай в най-новата история, в който не е изработена нова корона специално за този случай, и ѝ се връчват Скиптърът и Жезълът.

Накрая Камила е възкачена на трона. Следва оригинална композиция на Андрю Лойд Уебър, в която са озвучени стихове от 98-и псалом.

В този момент от службата хората в Обединеното кралство са поканени да се закълнат във вярност на новокоронования крал - новост, която беше посрещната с известен скептицизъм и противоречия, когато беше представена в седмиците преди службата.

Кентърбърийският архиепископ пръв се заклева във вярност, след което принц Уилям коленичи пред баща си, за да отдаде своята почит.
При предишни коронации тези два момента са били последвани от кралски херцози и други връстници, които също са се заклевали във вярност на монарха - но според литургията на Англиканската църква това е било отменено за коронацията на Чарлз. Вместо това за първи път архиепископът приканва широката общественост, която наблюдава и слуша церемонията както в Обединеното кралство, така и в Британската общност, да се закълне във вярност на краля.

В съответствие с преработения текст на литургията за коронационната служба, публикуван в събота от двореца Ламбет, архиепископът заяви: "Сега приканвам онези, които желаят да окажат своята подкрепа, да го направят с момент на личен размисъл, като се присъединят към произнасянето на "Бог да пази крал Чарлз" в края или, за онези, които имат думите пред себе си, да ги прочетат изцяло."

Пълният текст на обещанието гласи: "Заклевам се, че ще се покорявам с истинска вярност на Ваше Величество, както и на Вашите наследници и правоприемници според закона. Така че да ми помогне Бог."

По-ранната версия беше определена като "необмислена" от Джонатан Димбълби, ветеран от телевизионния ефир и виден приятел на краля.

На 13 места в Обединеното кралство, включително в Единбург, Кардиф и Белфаст, както и на разположените кораби на Кралския флот, се изстрелват оръжейни салюти по повод коронясването на крал Чарлз III.

Най-големият залп от 62 патрона се изпълнява от лондонския Тауър. На Horse Guards Parade се провежда салют с шест оръдия, а на останалите места се изстрелват 21 патрона.

Камбаните на Уестминстърското абатство бият, за да отбележат историческия момент.