Айфеловата кула изключва светлините си, поради пестене на електрическа енергия

  • Сподели:
Айфеловата кула изключва светлините си, поради пестене на електрическа енергия

Ново предложение от кметството на Париж ще промени графика за нощно осветление на паметника 

Определяйки силуета на града, в знак на символичен жест паметникът може да бъде с изключено осветление по-рано от предвидения час.
Очаква се кметството на Париж да предложи осветлението на кулата да бъде изключено един час по-рано, отколкото е в момента, според доклад в The Guardian.

Ако това предложение влезе в сила, светлините на Айфеловата кула ще изгаснат в 23:45 вместо в 1 часа сутринта.

Планът идва, когато Европа е изправена пред нарастваща енергийна криза, до голяма степен поради въздействията от нахлуването на Русия в Украйна. 

Ръководителят на управлението на кулата Жан-Франсоа Мартинс каза пред изданието, че жестът е ''част от нарастващата осведоменост относно енергийната криза''. В момента само 4% от годишното потребление на енергия на кулата идва от вечерно осветление. 

Париж няма да е първият град, който намалява нощното осветление на културни обекти или паметници, въпреки че на други места изборът често е по-скоро от необходимост.

Миналият месец градове в Германия наложиха множество стратегии за пестене на енергия, включително изключване на светлините на 200 паметника и правителствени сгради. 

Планът, предложен от градския съвет, изглежда не засяга нощното искрящо светлинно шоу на паметника.

Понастоящем кулата мига в продължение на пет минути на всеки час от падането на нощта до последната демонстрация в 1 часа сутринта. По време на тази последна итерация всички структурни светлини се изключват, оставяйки само мигащите, докато кулата потъне напълно в мрак.

Въпреки че не е ясно как точно ще се промени това заключително шоу, вероятно е то все още да се проведе в самия край на периода на вечерното осветление, приключвайки около 00:45 ч.

Макар да е построена през 1887 г., Айфеловата кула е осветена за първи път, както я познаваме днес, през 1985 г. Преди това са използвани десет хиляди газови светлини, за да се подчертае структурата, като външни проектори добавят допълнителни прожектори в основата.