Депресията – няколко начина, чрез които можем да я разпознаем

  • Сподели:
Депресията – няколко начина, чрез които можем да я разпознаем

Не винаги нещата се случват така, както ни се иска на нас -  в живота ни постоянно нахлуват неприятни мисли, ситуации, емоции, които са склонни да помрачат настроението ни и в миг да загубим почва под краката си.

Когато сме изпаднали в душевна безтегловност, нежелание да разберем какво се случва в момента около нас и през главата ни преминават безброй песимистични мисли, които продължават в доста дълъг период от време и няма събитие или човек около нас, който да е способен да ни помогне по-лесно да се справим с това състояние - всичко това означава, че имаме някакъв психологически проблем. 

Депресията е състояние на ума, което умопомрачава ясната ни преценка за случващото и кара съзнанието ни просто да блуждае, без да се съсредоточава в значимите събития. Депресията се отразя неблагоприятно върху цялото ни общо състояние и здраве.

Когато сме демотивирани, преуморени и обладани от усещане за безразличие, ние започваме да променяме досегашните си навици – постепенно губим съня си, желанието си за движение, дори можем да спрем да се храним или просто да посегнем към нездравословните храни в огромни количества. 
Депресията е състояние на мозъка, което ни подсказва, че напрежението и стресът са достигнали върховни граници, което от своя страна пък се отразява на нашето мислене.

Дори и почивката, която смята, че си дава човекът, страдащ от депресия, не е ползотворна, напротив - тя е пряко свързана в повечето случаи с консумация на вредни храни, напитки, вещества, както и в резки промени в настроението. Този човек започва да смята, че за неговите несгоди и за начина, по който се чувства има вина заобикалящият го свят и хората в него, затова е склонен да се затвори в себе си, както и да се откъсне от досегашния си начин на живот, който не му е донесъл пълното и очаквано удовлетворение.

1. Депресираният човек, не се вълнува от заобикалящият го свят – Той започва постепенно да се вглъбява в грешки, недостатъци и неща, които му липсват, за да бъде истински щастлив. Губи мотивация и желание да се опита да се промени. 

2. Той се затваря в себе си – За човека, страдащ от депресия, е по-лесно да се затвори в себе си, смятайки, че бързо ще преживее своите болки и разочарования, но това от своя страна задълбочава неговите проблеми и на него му става значително по-трудно, да излезе по-бързо от това състояние. 

3. Променя навиците си – Започва да спи значително по-дълго време или през деня спи, през нощта обикаля къщата, започва да губи своя апетит или пък изпитва постоянен глад. Започва да не вярва в хората, в любовта, в чувствата и в добрите дела.

4. Държи се песимистично към всичко заобикалящо го – Обзела го е пълна апатия, която не му позволява да се зарадва на абсолютно нищо.

5. Спи по-дълго време или започва да страда от безсъние – Започва да се впуска в крайностите  - нещата се променят значително, неговото състояние започва да се отразява и на съня му.

6. Губи апетита си или започва да се тъпче безконтролно с вредни храни - Ако досега е спазвал здравословен начин на живот и някакъв режим, то тези неща изчезват от неговото ежедневие и състоянието на депресия го кара или да започне да изпитва един постоянен и незасищащ се от нищо глад или губи своя апетит.

7. Изпитва чувства на тъга, гняв, вина, дори и на безсилие – Депресираният човек е способен да мине през всякакви състояния, както и да го връхлетят огромни количества негативни чувства и емоции.

8. Не успява да се съсредоточи над важните неща – Тъй като спира да има мотивация за каквото и да било, от там идва и неговото психологическо изключване, което не му позволява да изпълнява досегашните си задачи, както и да се съсредоточи над тях. 

9. Избягва контактите с други хора – Депресираният човек предпочита да се изолира и да преживее тревогите си сам, което започва да влияе негативно на неговият социален живот и контакти. 

10. Депресията е способна да породи натрапчиви и страховити мисли – Депресията е психическо състояние, което започва да изпълва човек освен с отрицателни чувства, но в някои случаи и с мисли, които са свързани с някакъв вид самонараняване, дори и с мисли за самоубийство.

Депресията може да се отключи в много и най-различни ситуации, като например – любовно разочарование, финансови затруднения, психически заболявания, при пристрастени или физически изтормозени хора, те също могат да стигнат до състояние на депресия и апатия.

В подобни състояния, започваме да усещаме липса на енергия, мотивация, чувстваме се тъжни, самотни, изолирани, неразбрани от околните, изоставени и отхвърлени дори и като цяло, с липса на желание за пълноценен живот.

В някои депресивни състояния, може да възникнат и мисли за самоубийство или някакъв вид самонараняване. При депресията могат да се появят липса на интерес към досегашния начин на живот, към хората, работата, хобитата, срещите и всичко останало, което човек е правел преди да навлезе в депресивно състояние.

Съществуват различни видове депресии - всяка една е с различна продължителност, с различни клинични състояния, както и отключена по напълно различен начин. 

Лечението на депресивно състояние може да бъде свързано с приемане на антидепресанти, посещения при специалист и терапии. Голям процент от хората, които страдат от депресия, успяват да намерят правилното лечение за своето психологическо неразположение