Ползите за здравето от изпитването на оргазъм

  • Сподели:
Ползите за здравето от изпитването на оргазъм

Според една теория: оргазмът е награда, която получаваме докато правим секс, за да можем да създаваме поколение. Но правенето на бебета може би не е единствената причина да сме еволюирали, за да намерим удоволствие - има и ползи за здравето от секса. Оргазмите са полезни за нашето настроение, тревожност, сън, сексуално здраве и болка. 

Оргазмите са различни. Някои жени описват клиторалния оргазъм като топъл и електрически, а вагиналния оргазъм като по-дълбок и пулсиращ. Като цяло, дълбокото чувство на благополучие се изпитва след оргазъм, което се дължи на освобождаването на ендорфини, допамин, окситоцин и пролактин. Ендоканабиноидите, които се свързват със същите рецептори като THC от марихуаната, също могат да допринесат за възнаграждаване на чувствата.

Усещането за удоволствие се генерира в — ние обичаме този термин — „хедонистични горещи точки" в мозъка. Партньорският секс и фокусът върху гениталиите не са единствените преживявания, които активират тези горещи точки. Някои от същите невротрансмитери и хормони, които наводняват мозъка след оргазъм, също се стимулират от упражнения и от яденето на вкусни храни. Има и други начини да извлечете някои от същите предимства. Нека ги изследваме заедно.

Сексуално здраве

Редовната сексуална активност може леко да разтяга и стимулира вагиналните тъкани, за да ги поддържа здрави. Вибраторите имат терапевтични ползи за здравето на сексуалното и тазовото дъно: увеличават притока на кръв и подобряват както тонуса на тазовите мускули, така и релаксацията.

Най-ранната употреба на вибратори може да е била в края на 1800 г., когато лекарите ги използвали за лечение на „истерични" жени. Те ги определят така, ние - не. Научихме за това от забавна и смущаваща пиеса В съседната стая (или The Vibrator Play). Вибраторите все още се използват клинично - подкрепени от множество изследователски проучвания, за да помогнат на хората да постигнат оргазъм. А вибраторите могат да се използват, за да ви помогнат да се обучите да изпитвате множество оргазми, ако желаете.

Ние не разбираме сложността на усещанията за удоволствие, произтичащи от различни части на тялото, но знаем, че си струва да стимулираме повече от една част наведнъж. Нежната топлина на вибратора насърчава притока на кръв, което допринася за натрупването на тъканите и усещането.

Болка

Хората съобщават, че чувстват облекчение от болката по време и след секс. И по време на мастурбация жените са по-малко чувствителни към болка. Това вероятно не се дължи единствено на ендорфините. Вероятно е включен окситоцин. Болка и удоволствие — това е интересна връзка. Някои от същите области на мозъка, които се активират по време на оргазъм, също могат да бъдат активирани от болка. Физическите усещания, които са болезнени за някои, са приятни за други. Болката може да бъде обработена по такъв начин, че да се изживее като удоволствие. Или усещането може да е нараняващо, но нараняването се чувства по хубав начин.

Сън

Мъжете и жените съобщават за по-добър сън след оргазъм, независимо дали е с партньор или самостимулация. Окситоцинът и пролактинът вероятно допринасят.
В едно национално проучване 40 % от жените съобщават, че са изпитвали оргазъм на сън поне веднъж в живота си. Да, може би звучи странно, но и такива неща са възможни.