Свещеното дърво Пало Санто

  • Сподели:
Свещеното дърво Пало Санто

Пало Санто е свещено дърво, произхождащо от Южна Америка. Местните латиноамерикански култури са използвали дървесината му в традиционните лечебни и духовни церемонии от векове. Родственик както на тамяна, така и на смирна, пало санто буквално означава „свещено дърво" и това е подходящо име, като се има предвид миналото му. Когато изгори, ароматното дърво освобождава нотки на лимон, мента и бор – ободряващ, заземяващ аромат, за който се смята, че има редица предимства.

Шаманите и лечителите, често известни като Курандерос, традиционно са използвали енергизиращите и лечебните свойства на Пало Санто за пречистване на въздуха, прогонване на злите духове и пречистване на негативната енергия. Дървото също отдавна се използва терапевтично за успокояване на симптомите на настинка и грип, депресия, емоционална болка и други заболявания. Твърди се, че повдигащият аромат на Пало Санто е благоприятен за медитация и релаксация и че едновременно повишава креативността и носи късмет.
Интересното е, че тези ползи се откриват само когато дървото Пало Санто умира естествено и се оставя да се разложи в продължение на пет до осем години. Това дава на маслата в дървесината достатъчно време, за да узреят напълно, преди да бъдат събрани и преработени в пръчици или етерични масла.

Дългата история на Пало Санто прави съвременната употреба трудна. Псевдо-духовната употреба, която не е придружена от уважително разбиране на местните практики, граничи с културно присвояване, така че си струва да научите повече за лечението и духовните церемонии, преди да се гмурнете. 
Ползите от Пало Санто:

• Помага за изчистване на негативната енергия.

Смята се, че високото съдържание на смола в дървесината Пало Санто има пречистващи свойства, когато е изгорено, поради което традиционно се използва за изчистване на отрицателна енергия и пречистване на пространства, хора и предмети.

• Ароматът му е релаксиращ.

Изгарянето на Пало Санто като част от успокояващ ритуал може да помогне за насърчаване на промяна в енергията. Приятният, заземяващ аромат на Пало Санто задейства обонятелната система на мозъка, стимулирайки реакцията на релаксация и подготвяйки ума за медитация или творчески фокус.

• Помага за облекчаване на стреса и болката.

Пало Санто традиционно се е използвал като средство за лечение на заболявания - обикновена настинка, главоболие и стрес. Докато клиничните проучвания за лечебните ефекти на дървото са ограничени, то е богато на антиоксиданти и има противовъзпалителни ползи .

Как да го използвате по уважителен и устойчив начин.

Използването на Пало Санто във вашия дом може да бъде красив, полезен начин да изчистите пространството си и да успокоите ума. Но трябва да сте сигурни, че имате предвид светостта на традиционната му употреба и отговорни за това къде купувате.Благодарение на високото си съдържание на смола се смята, че дървото Пало Санто освобождава своите пречистващи свойства при изгаряне. „В шаманската история на Южна Америка се казва, че Пало Санто премахва негативността и препятствията и привлича късмет". За да изчистите енергията на всяко пространство, просто запалете пръчка от него и след това изгасете пламъка, като леко размахвате пръчката във въздуха. От тлеещата пръчка ще се излъчва бял дим, който може да се разпръсне около вас или вашето пространство.

Традиционно Пало Санто се използва широко и за отблъскване на комари. Също така се твърди, че възпира мравки, термити и мухи.

Обикновено маслото от Пало Санто се вдишва по време на ароматерапия. Този метод често се използва, докато правите йога, медитирате или извършвате други дейности за облекчаване на стреса.
Маслото може да се прилага и върху кожата ви. Тази техника обикновено се използва за лечение на болка.