Три техники за отпускане на напрежението

  • Сподели:
Три техники за отпускане на напрежението

Когато става въпрос за тревожност, целта обикновено е да се отървем от нея завинаги. Това има смисъл, тъй като тези неудобни емоции понякога могат да бъдат доста задушаващи. Но според лицензирания клиничен психолог д-р Клои Кармайкъл: "Не бива да се освобождаваме от нервната енергия, а трябва да я пренасочим. Има здравословно ниво на тревожност, което може да бъде защитно. Просто трябва да се научим как да го използваме правилно".
Кармайкъл притежава съкровищница от действащи техники, за да използва тези чувства в книгата си „Нервна енергия: Впрегнете силата на своята тревожност".

Техниката на времето за безпокойство

Тревожността и несигурността вървят заедно.
Хората мислят за бъдещето, което в повечето случаи е несигурно, а това значи и стресиращо.
Мислейки за неизвестното бъдеще ние се затрупваме с въпроси, на които нямаме сигурни отговори.
Мозъкът ви не може да се откаже от тази си рутина, защото знае, че тя е там без адресиране. Мозъкът ни изпраща сигнали, когато задачите остават недовършени. За това Кармайкъл ни съветва да започнем нещо, което се нарича практика "време за безпокойство" или иначе казано - планирате известно време по-късно през деня, за да посветите цялото си внимание на даден проблем. Кармайкъл препоръчва буквално да създадете календарно събитие за вашите притеснения: „За някои хора това се повтаря всеки ден за 10 минути, за други - е час, веднъж седмично. Каквото работи най-добре при всеки", обяснява тя. 

Тази практика отпуска напрежението и ви позволява да се освободите от чувствата в момента, защото знаете, че ще се обърнете към тях по-късно през деня. Освен това ще бъдете по-продуктивни при

решаването на проблемите, когато им отделите цялото си внимание, вместо да се опитвате да мислите за тях, докато жонглирате с други задачи.

 


Мисловна карта

Мисловното картографиране е друга практика, която изисква физически да отбележите притесненията си и Кармайкъл казва, че е особено полезно, когато не знаете точно за какво изпитвате повишени емоции. Понякога просто се чувствате психически отпаднали и не можете да определите конкретните причини. 
Например, да приемем, че се чувствате стресирани от работата. Не знаете защо точно, но забелязвате, че възникват негативни чувства, когато мислите за работата си. 
Направете мисловна карта.

В средата на лист хартия напишете думата „работа". Начертайте кръг около с няколко спици, стърчащи от него. Напишете първите думи, които ви идват на ум, когато мислите за работа.
От началото думите могат и да нямат смисъл за вас.
Можете да кажете, че мислите за пари или желание да се впишете в колектива. Ако мислите за страх, направете същата схема и начертайте няколко спици около страха и вижте с какво се свързват. Можете да свържете паричния балон със страха, което да хвърли светлина върху чувствата ви относно финансовата безопасност.
Според Кармайкъл чрез тази карта вие ще започнете да разбирате визуално какво чувствате и буквално да създавате връзки с вашите преживявания.

Замествания на мисълта

Нека се върнем към примера за стреса на работното място: Ако започнете да забелязвате, че чувството ви за безпокойство произтича от финансовата безопасност, опитайте се да замените тези негативни мисли с различно, 100% точно изявление, продължавайки напред.

„Независимо от моя статус на работа, знам, че мога да разчитам и да се грижа за себе си", дава пример Кармайкъл. — Повторете това няколко пъти. Тя отбелязва, че тази практика може да се справи с вашия стрес и да позволи на ума ви да избяга от визията на тъмния тунел. Така ще забележите какво е логично. 

Забележка: Замяната на мисли не е същото като утвърждаването. Кармайкъл казва, че утвържденията могат да бъдат доста амбициозни, докато заместването на мислите е 100% точно.
Като цяло, превеждането на тревожните чувства във физически думи или действия може да ви помогне да поемете по-добър контрол над тях, което в крайна сметка ще ви бъде полезно да използвате нервната енергия за добро. Опитайте няколко от тези техники за няколко седмици и забележете как се чувствате. Вероятно ще почувствате, че тежестта на тревожността намалява.