10 октомври - Световен ден на психичното здраве

  • Сподели:
10 октомври - Световен ден на психичното здраве

Общата цел на Световния ден на психичното здраве е да повиши осведомеността по проблемите на психичното здраве, както и да мобилизира усилия в неговата подкрепа по целия свят.
Денят предоставя възможност на всички заинтересовани страни, работещи по въпросите на психичното здраве, да говорят за работата си и какво още трябва да се направи, за да се превърне грижата за психичното здраве в реалност за хората в световен мащаб.

Ако сте в добро психично здраве, можете:

• да извлечете максимума от потенциала си;

• да се справяте с живота си;

• да играете пълноценна роля във вашето семейство, на работното място, в общността и сред приятели.

Някои хора наричат психичното здраве „емоционално здраве" или „благосъстояние" и това е също толкова важно, колкото и доброто физическо здраве.
Психичното здраве е работа на всеки. Всички имаме моменти, в които се чувстваме отпаднали, стресирани или уплашени. През повечето време тези чувства преминават. Но понякога те се развиват в по-сериозен проблем и това може да се случи на всеки един от нас.

Всеки е различен. 

Психичното ви здраве не винаги остава същото. То може да се измени с промяната на обстоятелствата и с преминаването през различни етапи от живота ви.

Към проблеми с психичното здраве е свързана и стигмата. Това означава, че хората се чувстват неудобно от проблемите си и не говорят много за тях, избягват ги. На друга група от хора пък им е дискомфортно да споделят чувствата си пред околните.
Здравословно е да можеш да изразиш себе си и да знаеш как се чувстваш.