Изключителната полза на овесените ядки – овесена диета

  • Сподели:
Изключителната полза на овесените ядки – овесена диета

Овесените ядки са изключително полезни при сърдечно съдови болести и много лекари ги препоръчват като профилактика. Овесените ядки съдържат фибри, които спомагат за регулирането на холестерола.

Знаете ли, че овесените ядки са близки по-състав с кърмата, точно поради тази причина в много държави са ги използвали като заместител при храненето на бебета чрез овесено мляко. В овесеното мляко има съдържание на 18% белтъчини, 8% мазнини, 60% скорбяла, калий, витамини от група В, минерали и етерични масла. Овесените ядки са с най-голямо съдържание на цинк. Ако консумираме редовно от тази полезна храна ще намалим с до 10 % лошия холестерол. Те също са полезни и за дебелото черво и чрез тях можем да се предпазим от рак на дебелото черво, както и да регулираме наднорменото тегло.

Чрез свойството си за увеличаване на обема на фибрите, може се създава чувството на засищане на организма. Ако се постараем да избягваме вредните храни и включим овесените ядки в менюто си определено ще имаме значителни ползи върху холестерола и теглото си.

Овесените ядки можем да ги консумираме като добавим по една супена лъжица за закуска към кисело мляко или към прясно мляко. На следващия ден можем да ги добавим и към спагетите или салатата, с която сме решили да обядваме. Имайте в предвид, че овесените трици могат да повлияят негативно на храносмилането и не е препоръчително да се дават на деца под 5 годишна възраст.

Овесената диета и ползите от нея са много, както за стомаха, така и за гастрит, възпалителни процеси на хранопровода, дори и при хепатит и цироза на черния дроб. Освен всички тези ползи тя е полезна и за нормализиране на теглото.

Консумацията на овесени продукти може да става по всяко време и форма. Ако сте решили да започнете овесена диета може да започнете с консумация на овесен хляб и ако не искате да се лишавате от сладки продукти, просто консумирайте овесени бисквити. Може да изсипете мюсли в топло прясно мляко, което също е един чудесен десерт, както може да добавите и сушени плодове към киселото мляко с мюсли има най-различни начини, по които да ги консумирате.

Овесът не може да замести разнообразното хранене, но ако сте решили да изпробвате овесена диета ви предлагаме страхотна рецепта за овесена диета.

 

Овесена диета

Консумирате сутрин, обед и вечер овесена каша.

Овесена каша – тя се сварява в мляко и може да я подправите с мед, захар, сладко, както и да добавите малко стафиди и краве масло. След като консумирате от нея е важно през следващия час да не поемате течности. Можете да консумирате плодове между отделните хранения с овесена каша. Тази диета се прави за около 10 дни и не повече от 2 пъти в годината.