Какво трябва да знаем за лечебните билки – Салеп и Селим

  • Сподели:
Какво трябва да знаем за лечебните билки – Салеп и Селим

Може би повечето хора не са запознати с тези лековити и вълшебни растения, които имат способността да прочистват тялото ни от вредните токсини, като изхвърлят цялата натрупана отрова в него. Селимът и Салепът всъщност са полезни, още и при проблеми с храносмилането и редица други по-сериозни заболявания.

Ето и как изглеждат и за какво служат тези вълшебни билки, както и кои са местата, където бихте могли да ги откриете.

Салеп
Това интересно растение е известно още и като ''Кукувичи сълзи'' и може да се открие на различни места, като поляни, градинки и ливади. Тази билка представлява многогодишно растение с неразклонено стъбло и изключително сочни и красиви зелени листа. За лечение с тази билка се използват единствено дъщерните грудки, които се изваждат по време на цъфтежа му. След като се извадят тези грудки се оставят на сенчесто и прохладно място да съхнат, след което се смилат на много фин прах. В съдържанието им има различни елементи, като например – минерални соли, белтъчини, нишесте, захари, декстрин и слузни вещества. Действието на тази билка е отхрачващо, противовъзпалително, прочистващо и омекотяващо кашлицата и болките в гърлото. Чаят от салеп е изключително полезен при различни дихателни затруднения, като тази билка директно успокоява и спира възпаленията, раздразненията и самата кашлица. По-интересното е, че салепът всъщност може да действа и като противоотрова, тъй като муцилагинозните вещества са мощни катализатори, които бързо успяват да изхвърлят от организма ни поетата отрова. 

Селим
Тази билка е известна още и под името Русалия, както и Левущян. Това растение би могло да се открие, както в градината, така и диворастящо. Специфичното при селима е, че неговите листа не съдържат чак толкова много полезни свойства, въпреки това те са изключително ароматни, като подправка при готвене, а корените му пък са богати на терпени, етерично масло, сквитерпени, танини и други. Тази билка е много полезна за доброто храносмилане, потиска възпалението на пикочните пътища и има способността бързо да заздравява кожните рани. Селимът е подходящ за лечение на бъбречни заболявания, липса на апетит, подагра, ревматизъм и проблеми с горните дихателни пътища.

Гледайте подкаста ни ''Красивата част от живота''.