Лекарят, който извършва безплатни операции на деца - д-р Сингх

  • Сподели:
Лекарят, който извършва безплатни операции на деца - д-р Сингх

Д-р Субод Кумар Сингх е световноизвестен пластичен хирург. Той създава болница за пластична хирургия GS Memorial през 2001 г. в памет на баща си, за да предостави най-съвременната реконструктивна пластична хирургия на нуждаещите се пациенти на много достъпна цена.
Известен е с неговата филантропска работа и страст към операциите на заешка устна на огромен брой пациенти от всички краища на Индия и особено на източните щати. Повече от 35 000 безплатни операции на заешка устна и хиляди други операции на цепнатина са извършени в неговия център под негово ръководство. Болницата се счита за център на върхови постижения в хирургията на заешка устна. Много студенти и пластични хирурзи го посещават за обучение и стипендия.

Д- Сингх представя и публикува множество научни статии в национални и международни списания и на конференции. Бил е преподавател в голям брой от тях и е изнесъл много лекции и речи.

Той започна голямо генетично изследване в областта на заешката устна заедно с Центъра по генетични разстройства на BHU. Това е най-голямото генетично изследване за вродени цепки по устните в Индия.
Директор и началник е на сектора по пластичната хирургия в GS Memorial Plastic Surgery Hospital Varanasi. От 3 години е изпълнителен член на управителния съвет в Асоциацията на пластичните хирурзи на Индия.
Бил е секретар на Индийското дружество за цепнатина на устните и небцето, и краниофациални аномалии в продължение на 6 години. Работил е и в Националната академия по изгаряния.
Работата му е оценена от президента и министър-председателя на Индия, които го поканиха съответно в домовете си.

Обучаван в различни институции в Индия и чужбина – по микрохирургия, хирургия за реконструкция на рак, хирургия на цепнатини и черепно-лицева хирургия, изгаряния и козметична хирургия.

Получава различни академични награди - като наградата Smile Train Hero през 2007 г. в Балтимор, САЩ за извършване на най-голям брой операции на цепнатини в света.
Също така е получил различни граждански награди, учредени от организации - Каши Ратна, Сити Пушпа, Сити Ваджаянти и др.

Документалният филм за неговата работа и тази на неговата болница Smile Pinki, получава награда Оскар в своя раздел. Филмът също е показван на различни филмови фестивали и е голямо одобрение. Показван е в цял свят и е един от най-гледаните медицински документални филми.

През 2013 г. д-р Сингх и неговата пациентка Пинки бяха поканени на финалния мач на Уимбълдън, където Пинки хвърли монетата.

Неговият център се счита за център на високи постижения в областта на заешката устна и той редовно приема стажанти и посетители на MCh не само от Индия, но и от други страни.
Д-р Сингх лекува 80% от пациентите си безплатно с помощта на неправителствени организации.

Заради огромната си работа Варанаси сега се нарича Cleft -  столица на света. Работата му е широко отразявана в национални и международни медии – наричат го една от 30-те перли на Индия.