Сигнал за лошо здраве ли е следобедната дрямка

  • Сподели:
Сигнал за лошо здраве ли е следобедната дрямка

Американската кардиологична асоциация наскоро публикува ново проучване за навиците за редовен сън на жителите на Обединеното кралство, разкривайки вредните странични ефекти от редовната дрямка през деня.

Според проучването, хората, които спят често през деня, са изложени на по-голям риск от развитие на високо кръвно налягане и инсулт на по-късен етап в живота си.

Резултатите идват от данни, получени от 360 000 участници в Обединеното кралство, които сами са записали навиците си за спане между периода от 2006 г. до 2010 г.

Голямата биомедицинска база данни и изследователски ресурс UK Biobank, съпостави тази информация заедно с проби от урина и слюнка.

Проучването, публикувано в списанието на Американската сърдечна асоциация, разкри, че тези, които обикновено подремват през деня, са с 12 % по-склонни да развият високо кръвно налягане с течение на времето и са с 24 % по-склонни да получат поне инсулт веднъж в живота си, в сравнение с тези, които никога не си ''взимат'' следобедна дрямка.

Майкъл Гранднър, директор на Клиниката за поведенческа медицина на съня в Медицинския център на университета Банер, заяви, че докато подремването е основното поведение на изследването, то всъщност не е основният корен на предложените здравословни проблеми.

Според него се касае за лош сън през нощта, който хората, дремващи си следобед, се опитват да наваксат. Лошият сън през нощта е сигнал за лошо здраве, но следобедните дрямки не са в състояние да компенсират това.

Д-р Филис Зий, директор на Enter for Circadian and Sleep Medicine в Northwestern University Feinberg School of Medicine в Чикаго потвърди резултатите в изявление.

''Резултатите показват, че дрямката увеличава честотата на хипертония и инсулт, след коригиране или отчитане на много фактори, за които е известно, че са свързани с риск от сърдечно-съдови заболявания и инсулт'', каза тя.

Проучването показва също, че хората под 60-годишна възраст, които спят следобеден сън, са с 20 % по-склонни да развият високо кръвно налягане. Въпреки това е важно да се отбележи, че повечето от хората, участвали в проучването, също са били редовни пушачи и такива употребяващи алкохол и/или са страдали от безсъние.

Д-р Радж Дасгупта, доцент по клинична медицина в Училището по медицина към Университета на Южна Калифорния, казва, че тази информация изкривява до известна степен изследването.

''Ако смятате да спите час-два, например, това всъщност не е дрямка'', каза той. ''Освежаваща силна дрямка, която трае от 15 до 20 минути около обяд до 14:00 часа е напълно различна история.''.

''Вярвам, че дрямката е предупредителен знак за скрито нарушение на съня при определени хора'', добави той. "Нарушенията на съня са свързани с повишаване на стреса и хормоните за регулиране на теглото, което може да доведе до затлъстяване, високо кръвно налягане, диабет тип 2 - всички рискови фактори за сърдечни заболявания."

AHA наскоро добави продължителността на съня като един от своите осем основни показателя за оптимално здраве на сърцето и мозъка.