Стареенето е болест, която можем да избегнем, според Дейвид Синклер

  • Сподели:
Стареенето е болест, която можем да избегнем, според Дейвид Синклер

"Стареенето е болест, която се лекува", твърди д-р Дейвид Синклер.

Когато е само на четири години, бабата на д-р Синклер го предупреждава да се възползва максимално от всеки момент с любимата си котка, тъй като животните имат по-кратък живот от нашия. Това вдъхнавява стремеж у Дейвид да се бори със силите на времето.
Д-р Синклер е завършил университета в Сидни в Нов Южен Уелс, получавайки както докторска степен по молекулярна генетика, така и наградата на Австралийската общност. 
Не след дълго той пренася страстта си към борбата със стареенето в Харвардския университет и създава специализирана лаборатория, която все още ръководи.

Дейвид Синклер сега е професор в катедрата по генетика и съдиректор на Центъра за биология на стареенето на Пол Ф. Глен в Медицинското училище в Харвард. Той е изобретател на 35 патента и е получил повече от 30 награди и отличия. През 2014 г. д-р Синклер беше в списъка на списание Time за "100-те най-влиятелни хора в света" и в списъка на Time в топ 50 в здравеопазването през 2018 г.

Колкото повече д-р Синклер утвърждаваше валидността на ранните си открития в пресата и медицинските списания, толкова повече научната общност беше открито критична към неговия път на изследване. В продължение на години доверието към него беше под въпрос.
Тогава се случва нещо. Синклер започнал да постига пробивни резултати. Неговото проучване и експериментиране в областта на съединенията, наречено "ресвератрол", е показано в множество рецензирани проучвания за увеличаване на съединенията против стареене по време на лабораторни тестове. 

Днес, след близо десетилетие, професор Синклер и неговата работа бяха оправдани. Неговият революционен труд, който се бори с процеса на стареене, сега се приема като основна наука и той споделя знанията си със света.
Книгата му "Продължителност на живота: защо остаряваме и как да го избегнем" е бестселър в Ню Йорк. В нея той очертава цялостен план за удължаване на човешкия живот и постигане на качество на живот.

"Основната причина за появата на едно заболяване, е, че телата ни остаряват." 

Вместо да се фокусира конкретно върху болестите, Синклер избира да се съсредоточи върху причината за повечето заболявания (стареенето) и да разбере как този процес може да бъде забавен или дори обърнат. Д-р Синклер обяснява, че всички ние имаме вградена защита срещу стареенето, която се нарича "гени за дълголетие". Можем да активираме тези гени в живота си, като правим определени и относително прости неща.
В своята лаборатория Синклер непрекъснато прави експерименти, опитвайки се да намери най-ефективните начини за "активиране" на тези гени във формите на живот. Той се ръководи от въпроса, а не от технологията. А въпросът е "защо остаряваме и какво можем да направим за това?"

Д-р Дейвид Синклер разделя всичко на няколко прости стъпки, които почти всеки може да направи.

Съвети за дълголетие на д-р Дейвид Синклер

• Не преяждайте.

• Правете периодично гладуване.

• Ограничете приема на протеини, особено от червеното месо.


• Яжте голямо разнообразие от зеленчуци.
Д-р Дейвид Синклер препоръчва да се ядат храни на растителна основа, както и здравословни количества мононенаситени мазнини – като зехтин и авокадо. Тези мастни киселини са чудесни за тялото ви, а някои съдържат полифеноли, молекули, които растенията произвеждат, когато са стресирани. Храненето със "стресирана храна" активира гените за дълголетие. Червеното вино е друг пример – то е пълно с полифеноли и по-специално с такъв, наречен "ресвератрол", който д-р Синклер и неговият екип изучават от 20 години. 

• Намалете стреса в живота си: медитацията помага.

• Спете достатъчно. Тялото трябва да се възстанови за една нощ и ако пропуснете съня, вие още повече го състарявате. От време на време дори си подремвайте. Удивително е какво ще направи дрямката за вашето здраве.

• Намалете излагането на рентгенови лъчи.

• Отслабнете, ако сте с наднормено тегло или страдате от затлъстяване.