Възвръщане на сексуалността след рак на гърдата

  • Сподели:
Възвръщане на сексуалността след рак на гърдата

От д-р Лори Уотсън

Сексуалността ни се състои от няколко части и всички те внезапно могат да бъдат засегнати от рак на гърдата. В нашето тяло настъпват физически промени, които обхващат гърдите, вулвата и вагината, както и сексуалното функциониране, включително либидото ни, възбудата и оргазъма. 

Самообраз на тялото

Жените, преживели рак на гърдата, минават през труден период, що се отнася до промените, които настъпват в тялото им. Нещата, които преди са изглеждали лесни, вече не са.

Например, жената е имала чудесно либидо, страхотни оргазми и се е гордеела с тялото си. И изведнъж същата тази жена претърпява загуба на гърдата. С химиотерапията може да е загубила косата и/или миглите си. Загубила е много от маркерите, които казват на света: "аз съм женствена".

Сега ù предстои отново да открие женствеността си, както и сексуалната си връзка. Предстои ù да започне да се възприема по един съвсем нов и различен начин.
Умът трябва да обработи всичко това и да навакса внезапната травма. 

Физически промени в гърдите, вулвата и вагината

Физиологично, първото и основно нараняване е на гърдата и това е масивно нараняване. Аз го наричам ампутация. Загубата на гърда звучи санирано, но когато говорим за ампутация на гърда, това ни удря по по-висцерален начин, това е женската, интимна част от нас. 

А зърната често са мощен път на сексуална възбуда. Една жена ми бе споделила: "Когато той докосва зърната ми, го усещам във вагината си". Ако една жена се е възбуждала, когато докосват зърната ù, но зърната вече ги няма, тогава тя трябва да развие нов път на възбуда.

Ако имате естроген-положителен рак на гърдата, приемате естроген-блокиращи лекарства като тамоксифен или инхибитори на ароматаза. И ако сте в постменопауза, трябва да прекратите всякаква естрогенна терапия. Това може да означава суха вагина, което пък от своя страна води до болезнен полов акт. Докосването ще бъде болезнено, защото срамните устни и клиторът ще са склонни да атрофират и стават сухи без естроген. 

Изборът дали да се направи реконструкция на гърдата или не, разбира се, е строго личен избор. 
Изследвания показват, че когато една жена реши да направи реконструкция на гърдите си, представата, която има за себе си, не е толкова травмираща, каквато ако бъде без гърди.

Сексуалният цикъл: желание, възбуда, оргазъм

Обикновено желанието е потиснато поради изтощение, поради хапчетата, които отнемат нашия естроген, и защото тестостеронът също е потиснат. Ще трябва да се "потрудим" много повече и да помолим партньорите си да направят същото с фантазии, еротични истории, романтични настройки и други неща, които могат да ни възбудят.

Вероятно възбуждането ще ни отнеме повече време от преди. Вибраторите не са просто предмети. Те са инструменти, когато имаме рак на гърдата - и когато сме в постменопауза. Използвайте лубрикант всеки път.