Гърция узакони еднополовите бракове

  • Сподели:
Гърция узакони еднополовите бракове

Гърция става първата православна християнска държава, която узаконява еднополовите бракове.

Досега Гърция изоставаше от някои от европейските си съседи, до голяма степен поради съпротивата на църквата. Тя е първата страна в Югоизточна Европа, в която е въведено равенство на браковете. Главата на православната църква, архиепископ Йероним, заяви, че мярката ще "развали социалното единство на родината".

Законодателите в 300-местния парламент гласуваха за законопроекта, изготвен от дясноцентристкото правителство, въпреки възраженията на църковните служители. В рядка проява на парламентарен консенсус 176 депутати от целия политически спектър гласуваха в подкрепа на законопроекта в четвъртък. Други 76 отхвърлиха реформата, двама се въздържаха, а 46 не присъстваха на гласуването. 

Гласуването беше приветствано от ЛГБТК организациите в Гърция.

"Чакахме това с години", каза видната гей активистка Стела Белия за законопроекта, който ще позволи на еднополовите двойки не само да разменят обети на граждански церемонии, но и да осиновяват деца. "Това е исторически момент. Много от нас не бяха сигурни, че това някога ще се случи", каза тя.

Въпреки че се сблъска със сериозен отпор от страна на собствената си дясноцентристка партия "Нова демокрация", министър-председателят Кириакос Мицотакис подкрепи законопроекта, като заяви, че той ще сложи край на "сериозно неравенство за нашата демокрация". В пламенна реч преди гласуването 55-годишният лидер, който принадлежи към либералната фракция на партията си, заяви, че мярката ще изравни Гърция с 36 държави по света, които вече са приели закони по този въпрос. Според Мицотакис консерватизмът не трябва да се смесва с остарели възгледи, които не са в синхрон със съвременното общество.

"Реформата, която приемаме днес ще направи живота на някои от нашите съграждани много по-добър, без да отнема нищо от живота на мнозинството", каза Мицотакис и добави, че законът ще предостави пълни родителски права на еднополовите двойки.

"Ние запълваме една празнина, като позволяваме на всеки, ако желае, да запечата институционално връзката си, точно както правят хетеросексуалните двойки."

Но съпротивата беше силна от страна на депутатите от ''Нова демокрация'', които са наясно с избирателите си в социално консервативната страна. Подчертавайки опозицията, бившият министър-председател Антонис Самарас заяви пред парламента по-рано в четвъртък, че еднополовите бракове не са човешко право и "опасният" закон не е трябвало да бъде въвеждан.