Изневярата - скок встрани от реалността

  • Сподели:
Изневярата - скок встрани от реалността

Бракът определено не е математическа задача, чието решение може да ни застрахова от изневери, напротив той е като едно постоянно променящо се колело, в което циркулират купища емоции. Дори и най-праведният човек в света поне веднъж в живота си е задавал въпроса: ''Каква ли е тръпката да опитам с друг партньор? Дали не трябва да проверя?''

Според проучванията, по-склонни към изневяра са тези хора, които са живели под прекия контрол над своя партньор и са се чувствали по някакъв начин потиснати във връзката си. Това е и причината те да смятат, че изневярата може да им помогне поне за малко да излязат от задушаващата клетка и да си поемат глътка чист въздух. Мъжете пък прибягват до изневери почти винаги за да затвърдят своето мъжество и да се почувстват по-желани и успешни. Принципите за женската изневяра са малко по-различни, докато мъжката има екзистенциален характер, при жените тя бива на емоционална основа. Разбира се, и дамите изневерят от любопитство, бягство от реалността и амбиции, но основната причина при тях си остава равнодушието на техния партньор, както и откъсване от прекалено еднообразния живот. 

Как реагират мъжете, когато разберат, че са им сложили ''рога''?
Мъжете в голям процент от случаите не проявяват такава гъвкавост като дамите, като част от реакциите на силния пол ни карат да мислим, че изпитват носталгия по времената, когато невярната съпруга е била изгаряна на клада. 
Всъщност тук е важно да отбележим, че тези времена са останали в миналото, както и наказанията, които са били така жестоки към прелюбодейството. Според психолози в съвременния живот и най вече в 21 век това мислене много бавно, но видимо е започнало да се изменя, като процент от мъжете споделят, че биха се развели единствено, когато изневярата на тяхната партньорка е свързана с комплекс от други много по-сериозно причини, като например влюбване в другия човек или пък огромно охладняване на отношенията и разминаване по всеки параграф. 

Защо на мъжете им е позволено да кръшнат встрани, а жените биват линчувани от общество?
В днешно време по-голяма част от хората в България се отнасят доста търпимо към изневеряващия съпруг така, сякаш той не е направил грешка, а по-скоро е затвърдил пред обществото и приятелите си своето ''мъжество'', докато при жените определено не стоят така нещата и освен солидните епитети, които им биват поставяни, към тях се гледа и по различен начин. Освен всичко това можем да отбележим, че и приемането на прелюбодееца от мъжки пол бива с бурни аплодисменти, докато при прелюбодейката обикновено предстои непоносимо и жестоко бичуване. 

И нека споделим истината за изневерите
В леглото могат да се изгладят много недоразумения, но истината е, че ако бракът е скучен и в застой, а мъжът залага на елементарния подход без да влага усилия да промени нещо в тези отношения, докато жената поставя маската на ''ледената кралица'', двамата партньори никога няма да могат да създадат истинска близост помежду си, както и да се спасят от изневерите.

Рецепта за щастие
Най–важната рецепта е партньорите да успяват да се виждат такива, каквито самите те искат да бъдат със своите качества и достойнства, както и да разчитат на човека до себе си в трудните моменти без да се опитват да го контролират или пък задушават. Така и двамата взаимно ще могат да поддържат едни здрави отношения, от които ще могат предимно да печелят.