Колко време трябва да трае една целувка? Поне 6 секунди според науката

  • Сподели:
Колко време трябва да трае една целувка? Поне 6 секунди според науката

Експерти обясняват правилото за 6-те секунди и ползите за психичното здраве и връзката на двойката.

Колко време трябва да трае една целувка
"Осъзнавам, че само целувката на съпруга ми може напълно да промени траекторията на мислите ми в този момент", казва Нина Уестбрук, брачен консултант и съпруга на звездата от НБА Ръсел Уестбрук. "Тя ви позволява да излезете от рутината, като същевременно помага да затвърдите положителните чувства към партньора си." Основателка на уелнес платформата Bene by Nina и водеща на подкаста за взаимоотношенията Do Tell, Уестбрук е твърд привърженик на така нареченото "правило за шестсекундна целувка" - ритуал, който, колкото и несериозно да звучи името му, се основава на десетилетия научни изследвания върху динамиката на взаимоотношенията в двойките, проведени в Института Готман в Сиатъл от Джон и Джули Готман.

Какво представлява правилото за 6-секундна целувка и как действа
Правилото за 6-секундна целувка е начин за развиване на емоционална и физическа близост в рамките на една връзка. Защо 6 секунди? Според Готман това е минималното време, необходимо на мозъка да освободи окситоцин - така наречения "хормон на любовта", произвеждан в мозъка, който подобрява настроението, предизвиква чувство на благополучие, насърчава социалното взаимодействие и намалява тревожността, стреса и болката. "След като окситоцинът се освободи, се създават условия за усещане за психологическа сигурност, връзка и обвързване", обяснява д-р Джон Готман. Този хормон всъщност спомага за укрепване на връзката между партньорите, като намалява стреса и повишава взаимното доверие. Към това се прибавя и фактът, че простият акт на целуване по бавен, но продължителен начин показва намерение и създава осъзнатост, насърчавайки по-дълбока връзка с другия човек. Следователно този на пръв поглед прост ритуал съдържа дълбок смисъл и може да донесе конкретни ползи за здравето на връзката.

Отличен антидот срещу стреса
Уестбрук признава ползите от интимността не само за двойката, но и за здравето и благосъстоянието като цяло: "Чрез действия, които водят до отделяне на окситоцин, е възможно по естествен начин да се увеличи чувството на щастие в ежедневието и по-специално да се насърчи близостта на всеки етап от връзката", казва тя. След това трябва да се помисли за намаляване на фактора стрес: "Научно доказано е, че целувката може да допринесе за намаляване на нивата на кортизол - хормон, произвеждан от надбъбречните жлези, известен като "хормон на стреса"," обяснява Уестбрук. "Когато хиперкортизолизмът е хроничен, той създава стрес. Целувката помага за намаляване на секрецията на този хормон и съответно на нивата на стрес."

Въпреки че обикновено се свързва по-скоро с нови връзки, отколкото с дългосрочни, целувката винаги е благословия за една връзка, както самата Уестбрук е открила чрез брака и майчинството: "Моят личен език на любовта всъщност не е естествен", обяснява тя. "В началото не изпитвах нужда да се докосвам, така че трябваше съзнателно да въведа този естествен елемент във връзката си. Това се промени, след като ми се родиха деца. Няма как да избегнеш това, че бебето е физически постоянно върху теб, и в крайна сметка развих естествен навик да се докосвам. Що се отнася до мен и съпруга ми, целувката определено е част от ежедневните ни ритуали."

Не само в домашната интимност
Но трябва ли ритуалът на продължителната целувка да се ограничава единствено до домашната интимност? В тази връзка Уестбрук посочва, че културният ни отговор на публичните прояви на привързаност непрекъснато се развива. Тя цитира статия, озаглавена The Habit of Kissing (Навикът на целуване), публикувана в Hall Journal of Health преди един век, през 1888 г., в която се казва: "Целуването не е на мода. Днес никой не го прави, освен влюбените, малките деца и учителите." В същата статия се посочва, че "в обществото една жена не се целува повече от два пъти на сезон" и че "омъжените жени са по-зависими от целуването, отколкото самотните жени". Уестбрук обяснява, че дори и днес реакцията към публичните прояви на привързаност може да варира значително в зависимост от културата, и в тази връзка припомня скандалната реакция на някои американски туристи при вида на възрастна двойка, разменяща си романтични целувки в музея Лувър. "Някои хора харесват публичните прояви на привързаност, а други ги смятат за табу", казва Уестбрук. "Важното е как се чувстваме и дали това ни помага да избегнем стреса. Лично аз нямам проблем да целуна съпруга си на публично място, ако психическото ми състояние го изисква", продължава тя.

Малки жестове с голямо въздействие
Уестбрук подчертава значението на малките, ежедневни действия за поддържане на психичното здраве: "Много от нас се отнасят към проблемите на психичното здраве като към редки психиатрични състояния, вместо да ги разглеждат като нещо, свързано с ежедневните ни житейски преживявания", казва тя. "Правенето на малки неща, като например да давате на партньора си шестсекундна целувка при всеки удобен случай, може да има по-голямо положително въздействие върху психичното ви благополучие, отколкото си мислите. Лично аз планирам да практикувам правилото за шестсекундната целувка възможно най-често. И насърчавам всички да направят същото."

Намалява стреса
6-секундната целувка действа като мощен антидот срещу стреса. Чрез този жест членовете на двойката могат да се отпуснат, да възстановят контакта с тялото и партньора си и да се откъснат от грижите на ежедневието.

Тя подновява интимността
Когато една връзка е продължила твърде дълго, съществува риск интимността да бъде пренебрегната или приета за даденост. Шестсекундната целувка е начин за подновяване и укрепване на интимността на двойката, като потвърждава привличането и емоционалната връзка между партньорите.

Това е ритуал за сближаване
Създаването на конкретен момент през деня, в който да се свържете с партньора си, дори и само за 6 секунди, помага за укрепване на връзката.

Физически контакт
Физическият допир, в случая целувката, е мощен начин за изразяване на привързаност, интимност и подкрепа.
Когато целуваме партньора си, това е като да му подадем ръка. По този начин показваме, че ни е грижа за другия човек и че играем активна роля във връзката. Това помага за създаването на климат на взаимност и доверие. Приемането и оценяването на малките неща, които партньорът ви прави ежедневно, помага за създаването на климат на благодарност и взаимно уважение. Това укрепва връзката и увеличава щастието в двойката. Подобно на всяко положително взаимодействие с партньора ви, целувката се равнява на депозит в "емоционалната банкова сметка" на двойката. И обратното, всяко негативно взаимодействие (критика, обида, отхвърляне) се равнява на теглене на пари. Наличието на "активна" емоционална банкова сметка е от съществено значение за здравето на връзката.

Гледайте най-новия ни подкаст ''Красивата част от живота''.