Време ли е да приключим с тези отношения?

  • Сподели:
Време ли е да приключим с тези отношения?

Често очакваме от приятелствата да ни носят положителни чувства, но понякога раздялата е неизбежна. Приятелството е от съществено значение за нашето здраве и благополучие: Проучване, проведено в университета Флиндърс в Австралия, дори установява, че наличието на близки приятели и в напреднала възраст може да ни помогне да живеем по-дълго. Броят на приятелите, които имате, може да варира.

Според Робин Дънбар (известен с числото на Дънбар) средностатистическият човек има приблизително петима близки приятели, 15 най-добри приятели, 50 добри приятели и 150 приятели, които биха присъствали, да кажем, на нашата сватба или погребение. Размерът на вашия кръг и действителните хора, с които се сприятелявате, ще се развиват с течение на времето, но не всички приятелства са предназначени да съществуват.

Вие давате 100 %, но приятелят ви дава 0. Взаимността е част от нашия обществен договор, но какво се случва, когато приятелството не е почти равностойно, което означава, че нуждите ни не се задоволяват и взаимността намалява?

Ако установите, че вие сте този, който постоянно дърпа цялата тежест, това може да е знак да приключите отношенията си.

Съобщенията остават без отговор - или се оказва, че ги избягвате
Когато това се превърне в норма в едно приятелство, трябва да се запитате защо. Това е знак, че не можете да намерите време един за друг. Или може би този човек ви дразни? А какви са причините да ви дразни? Защо го избягвате? Ако му обърнете внимание и му отговорите - това действие по-скоро ще ви натежи, натовари или ядоса?

Липсват граници - или поставените граници са прекалено много
Университетът в Единбург определя личните граници като "насоки, правила или ограничения, които можете да създадете, за да определите разумни, безопасни и допустими начини за поведение на другите около вас" и "вашата реакция, когато някой излезе извън тези граници". Те са съществен компонент на всяка успешна връзка, но понякога даден приятел не спазва границите. Ако това се случва многократно, може да е знак, че приятелството се е изчерпало. Когато трябва да установяваме толкова много граници с хората и това започва да става изтощително, да ни тормози и да се ''хващаме'' през деня, че често мислим по този въпрос - много от нас избират да прекратят отношенията.

Не искате да споделяте своите успехи или проблеми
Ако вече не можете да се доверите на приятел за нещо хубаво, което ви се е случило или възникнал проблем, било той здравословен или от друг характер, може би връзката може да е токсична. Ако трябва непрекъснато да полагате усилия, за да премервате думите си, да укривате информация, да свеждате до минимум постиженията си - за да се чувства комфортно този човек или за да сте сигурни, че няма да се превърнете в мишена - вероятно не е разумно да запазите тези отношения. Това е ежедневно ходене по яйчни черупки, което би могло да ви разболее.

Надраснали сте това, което сте били в миналото
Нашите приятели са нашите огледала. Те отразяват кои сме ние. Какво се случва, когато вече не сме същият човек, който сме били преди пет години?

Чудесно е да имаш хора, които те отразяват, но също взаимоотношенията трябва да растат заедно с теб, а ако не е така, просто държиш на неща, които вече не са подходящи или такива, които ти вредят.

Преди да се впуснете в стъпка по приключване, се запитайте: Добавя ли това приятелство стойност в живота ви? Какво му липсва?