Признаци, че имате токсично приятелство

  • Сподели:
Признаци, че имате токсично приятелство

Ако се чувствате така, сякаш приятелят ви вече не е най-доброто нещо за вас, има вероятност да се намирате в токсично приятелство. Този вид приятелство има тенденция да се промъква зад хората, защото знаците често са незабележими. Като цяло обаче токсичното приятелство ви вреди емоционално, вместо да ви помага, казва клиничният психолог Андреа Бониор.
Можете да кажете, че даден приятел е токсичен, когато причинява стрес, тъга или тревожност и не ви помага да бъдете това, което искате да сте. Токсичното приятелство също може да ви изтощи и да ви накара да се съмнявате в себе си.

Особено по време на продължаващата пандемия, щетите, които тези приятелства вземат върху вас, може да се влошат повече от всякога. „COVID създаде тенджера под налягане в живота ни, извеждайки най-доброто и най-лошото от хората, в зависимост от гледната точка и опит. Приятели, с които смятахме, че споделяме подобни ценности, може да са демонстрирали неочаквано или дори непредвидимо поведение, което ни кара да се чувстваме отчаяни и неспокойни за хора, които смятахме, че познаваме", смята психологът Ерин Миърс.

Например, има видове токсични приятели, наречени индуктори на вина. Ако вашият приятел е провокатор на вина, той може да е използвал пандемията, за да се възползва от вас. Индукторите на вина играят жертва във всяка ситуация. 
Да се намирате в токсично приятелство, може да има реален ефект върху психичното ви здраве, изчерпвайки енергията ви. Токсичните взаимоотношения поставят телата ни в режим на висок стрес. Стресът от непредвидими или негативни ситуации създава атмосфера на страх и дискомфорт. Така че, ако не получавате това, от което се нуждаете в едно приятелство – може би е време да го оставите в миналото.

1. Давате повече, отколкото получавате.

Ако изглежда, че вашият приятел винаги се нуждае от помощта ви, но не може да ви върне дори и най-малката услуга, тогава има вероятност той да е токсичен. Ще разберете кога има голям дисбаланс между това, което давате и това, което получавате. Пример: онази приятелка, която винаги монополизира разговора с това, което се случва в живота ù, но щом дойде време да говорим за вас, изведнъж се разсейва, слага край на разговора или се сеща, че много бърза за някъде.
Разбира се, Бониор не ви съветва да зарязвате приятел, който не може да бъде до вас през цялото време, особено ако самите те преминават през труден момент. „Важно е да разберем, че приятелствата са гъвкави. Но ако моделът е толкова вкоренен, че винаги се чувствате така, сякаш давате твърде много и няма реципрочност за дълъг период от време – това е знак, че няма да имате устойчиви отношения."

2. Вече не им вярвате.

Приятелствата се градят на доверие. В крайна сметка, ако не можете да разчитате на вашия приятел, какъв е смисълът да имате такъв? Например, токсичен приятел може да каже, че ще ви вземе от летището и след това да отпадне в последния момент. Или може би имате приятел, който небрежно пита за работните ви контакти и след това се възползва от вашата щедрост и постоянно дразни колегите ви.
Разбира се, понякога се случва хората да не спазят обещанията си поради конкретна причина и това е напълно справедливо. Но ако постоянно се чувствате разочаровани от тях, тогава ще ви бъде трудно да изградите достатъчно привързаност, за да поддържате това приятелство.

3. Знаете, че говорят зад гърба ви.

Тук ключът е да знаете дали приятелят ви говори открито от истинска загриженост за вашите интереси или не.
Едно е някой да ви каже: "Знаеш ли, загрижен съм за теб, защото не ми допада срещата ти с този човек", а съвсем различно е да чуете: "О, боже, ти винаги излизаш с най-глупавите мъже."

4. Не ви е приятно да прекарвате време с тях.

"Може да забележите увеличаване на тревожността, главоболието или стомашните разстройства, когато сте с тях", според клиничния психолог и автор д-р Елизабет Ломбардо.
Това може да се разпространи и дори до виртуалното пространство: Имате среща във FaceTime или Zoom с определен приятел, който продължавате да отлагате или от когото се страхувате.

5. Не се харесвате себе си, когато сте с тях.

Токсичният приятел притежава умението да разпространява своята токсичност върху другите, според Бониор. Те ви дърпат назад, вместо да ви развиват напред.
Когато сте с този човек, той извежда поведение, което не е най-доброто от вас. Всичко това са признаци на токсично приятелство.
Чувствате се сякаш не можете да бъдете себе си около тях, защото постоянно се страхувате как другият човек ще реагира и се чувствате, сякаш стъпвате по яйчени черупки.

6. Страхувате се да проверите телефона си.

Не е добър знак, че ако видите съобщение от тях, изпитвате страх или ставате напрегнати, вместо щастливи.
Добрият приятел не трябва да ви кара да се отчайвате, когато телефонът ви позвъни. 

7. Състезавате се с тях.

Няма нищо лошо в малко здравословно съревнование между приятели. Това е особено вярно, ако случайно сте в една и съща област или имате деца по едно и също време, отбелязва Бониор. „Но в края на деня все пак трябва да имате добри чувства към приятеля си и да искате най-доброто за него. Макар че е напълно нормално да изпитвате завист от време на време, ако чувствате, че сте в постоянна битка, която искате да печелите отново и отново, това едва ли е най-здравословният приятелски мач.

8. Не мислите, че имат добри намерения.

Дори най-добрите приятели не са почти идеални, но винаги имат добри намерения и това прави голяма разлика. „Винаги, когато правим грешки в едно приятелство, тогава намерението наистина има значение", отбелязва Бониор. Докато една добра приятелка може случайно да ви нарани, когато намеренията ù са били добри, това е много по-лесно да се прости, отколкото когато токсичен приятел умишлено ви нарани.

9. Не можете да разчитате на техните съвети.

Животът може да бъде объркващ, ето защо имаме нужда от добри приятели, които да ни помогнат да го разберем. Но когато поискате съвет от приятел и моментално съжалявате, че сте го направили, това може да е сигнал за токсичност. Те няма да ви изслушат и няма да бъдат съпричастни или състрадателни. Ако ви слушат, обикновено това е да дават едностранен съвет, който ги кара да звучат умно или по-компетентни и успешни от вас. Често токсичен приятел ще настоява за грешно или непрактично решение, с което смята, че вие трябва да се съгласите, въпреки вашето знание, че това е нереалистично.

10. Срамувате се от поведението им спрямо останалите.

Груби са към хора, на които държите.
В групов чат с познатите ви, токсичен приятел може да се подиграе на взаимен познат и да дразни останалите, за да се присъединят към порицанията.
Макар и да са мили с вас, в определен момент тяхното приятелство не си струва неприятностите, които причинява в другите ви връзки.

11. Извинявате се заради тях.

Когато един приятел е известен с лошото си поведение, той ви поставя в неудобната позиция да оправдавате действията му пред другите - и това е токсично. Това най-често се случва, когато някой запознае нов приятел със стар. 

12. Чувствате се използвани.

Един признак за токсичен приятел, казва Ломбардо, е „манипулацията или карането да правиш неща, които не искаш". Токсичният приятел винаги настоява за разделяне на сметката, а всъщност е похарчил много повече за храна и напитки. Вие знаете, че това не е честно, но се съгласявате с условието да запазите отношенията си.

13. Не знаете защо са ваши приятели.

Едно време сте били неразделни, но сега се чувствате сякаш сте на две различни планети. Докато вашите приоритети се развиваха и променяха през годините, вашето приятелство - не. „Само защото имате история с този човек, не означава, че трябва да имате бъдеще заедно", казва Ломбардо. „...Ти не носиш отговорност за щастието на този човек и няма да можеш да го промениш."
В тази ситуация Миърс подчертава важността да се запитате защо все още сте в тези отношения.
Приятелствата трябва да бъдат вдъхновяващи и подкрепящи, отбелязвайки, че дълголетието не трябва да е единствената причина да останем в приятелство. Това е особено вярно, ако приятелството е вредно за психичното ви здраве.

14. Те ви критикуват.

„В токсично приятелство човекът ви критикува, използва вашите неуспехи срещу вас или ви кара да се чувствате зле за себе си", казва Миърс. „Това не е вид градивна критика, а нещо, което има за цел да ви унижи. Ако постоянно се подиграват със стила, дома или тялото ви по начин, който ви кара да плувате в неувереност, може да се опитват умишлено да ви въздействат.
Истинският приятел може да не ви казва винаги това, което искате да чуете, но няма да се опита да ви засрами или унижи. „Истинският приятел говори с уважение", добавя Миърс. 

15. Объркващи са.

Вместо да предоставят подкрепа, казва Миърс, токсичните приятели лъжат или представят погрешно информацията, за да създадат объркване и стрес. Те правят това умишлено, за да ви объркат. Например, те могат да измислят фалшив разказ, за ​​да избегнат отговорност за своите действия, да ви обвиняват за своите недостатъци или грешки или да създадат общ хаос и стрес в живота ви, без да вземат предвид как действията им влияят върху вас