Защо е важно по-често да използваме думата "не''

  • Сподели:
Защо е важно по-често да използваме думата "не''

Всеки човек се стреми да изглежда по-позитивен в очите на другите и често пренебрегва своята вътрешна интуиция, която умело му подсказва да не попада в случайни капани. Тези които са родители знаят, колко важна в действителност е думата ''не'' и как без нея, самите те са способни да създадат един голям хаос около себе си. 

Колкото по-често се съгласяваме с желанията на своето дете, толкова по-бързо губим контрола над ситуациите и в крайна сметка нашето меко излъчване в даден момент е заменено от искрен гняв. И не само тези, които имат деца осъзнават ползата на тази простичка дума и нейното влияние над нас. Колко пъти ви се е налагало просто да склоните глава и да се съгласите с убежденията на другите и в крайна сметка да се чувствате изиграни и пак, защото не сте успели да кажете ''не'' на хората около себе си. 

Човек може да си спести много бъдещи проблеми, ако се научи по-често да използва тази дума, но истинската рецепта за това да се чувстваме добре се състои разбира се, освен в начина, по който затвърждаваме себе си и в точните моменти, в които си служим с тази дума. Научно доказано е, че колкото по-често човек се съгласява с желанията и настроенията на хората от своето обкръжение, толкова по-нещастен е той в действителност. И това се дължи на факта, че докато се съгласяваме в 80% от случаите ние пренебрегваме собствените си желания и позиция, което в последствие ни носи усещането, че нещо не е както трябва и може би сме направили погрешен избор. 

Сами разбирате, колко е важно да отказваме, тогава, когато интуицията ни подсказва, че приближава някаква опасност или просто нашата наивност бързо може да се превърне в повод за манипулации от страна на хора, които търсят изкупителната си жертва. А каква по-добра възможност от човек, който се съгласява с всичко и е готов на всичко в името на общото благо. С мъдростта идва и просветлението, точно тогава ние започваме постепенно да осъзнаваме, каква тежест и помощ ни оказва тази дума и изказана в подходящия момент би могла да спаси дори живота ни.

Колкото и човек да се стреми да угоди на всички и да ги направи щастливи, в крайна сметка идва момент в който разбира, че нито времето, нито позитивното му отношение към всичко са работили в негова полза. Напротив, колкото повече сме си мълчали и сме поклащали глава в знак на съгласие, толкова повече останалите са се подигравали с нашата наивност, доброта и позитивни емоции, които с времето са се превърнали в кълбо от огорчения и истината е, че животът един ден ще ни даде тези уроци и ще разберем каква огромна сила притежава думата ''не''.