10 фобии, които ни дебнат

  • Сподели:
10 фобии, които ни дебнат

1.Танатофобия

Тази фобия е пряко свързана със страх от смъртта. Хората, които страдат от тази фобия, имат тревожни и постоянни мисли свързани със смърт. Симптомите при тази фобия са -  замаяност, натиск в гърдите, задух. При тази фобия се отключват панически атаки, които са свързани със страха от собствената си смърт. Страхът при тези хора идва предимно от неизвестното и от което, ще последва след смъртта. Хората, които имат тази фобия се опитват, да избягват ситуации, теми и места, които са пряко свързани със смъртта. Нормално е всички хора, да изпитваме страх от неизвестното и от самата смърт, но хората, които са развили подобна фобия, получават изключително тревожни психични атаки, които в последствие им повлияват на цялостния начин на живот.

 

2.Агорафобия

Това е страх от големи и открити пространства. Човекът, който я притежава обикновено се опитва, да избягва обществени места с много хора. Думата произлиза от гръцки и означава “пазар”, която е свързана и със страх. Хората, които имат тази фобия, страдат от безпокойство и паника атаки, когато им се наложи да попаднат сред много хора на открито голямо пространство.

 

3.Трипанофобия

Хората, страдащи от нея, изпитват силен страх от инжекции и игли. Това също е доста често срещана и разпространена фобия. Нейните симптоми са – повръщане, замаяност и задух. При по-голяма част от хората, които я имат, фобията се отключва когато видят инжекция или игла, а при по–малка част от случаите е достатъчно само да си помислят или представят как изглежда инжекцията, за да я отключат. Когато я отключат в съзнанието им започват да нахлуват тревожни мисли свързани със смърт.

 

4.Клаустрофобия

Това е една от доста разпространените фобии, която е свързана със страх от тесни малки  пространства. Страхът е пряко свързан с усещането за задушаване. Около 6 % от хората по света имат тази фобия. Хората, които страдат от тази фобия, изпитват силен страх от влизане в асансьор, както и в самолети и тунели. Човекът, който има тази фобия, изпитва изпотяване, треперене, както и халюцинации.

 

5.Ергофобия

Тази фобия е свързана със страха от работа. Хората, които имат тази фобия, изпитват силен страх от работата и като цяло от самия работен процес и това не е свързано по никакъв начин с мързел, а просто хроничен страх от работа. Човек, страдащ от тази фобия, изпитва по-скоро страх от провал, при не доброто изпълнение на работата, която му е възложена и има усещането, че не е способен да изпълни работните си задължения и поставените му задачи. Страхът идва с постоянното усещане за безконтролност на ситуацията в която е попаднал човекът. Причините за отключване на тази фобия може да са различни – от предадени от родителите в детството до попадане на скучна работа или уволнение. Симптомите на тази фобия са гадене, ускорение на пулса, треперене на крайниците и силно изпотяване.

 

6.Фотофобиия

Тази фобия е свързана със страх от светлината. Хората, които я имат, са изключително чувствителни и получават дискомфорт, когато имат пряк досег със светлината. Интересното е, че по-голям процент от хората, които я имат, са предимно със светли очи - зелени или сини. Симптомите са силна мигрена и проблеми с централната нервна система.

 

7.Гераскофобия

Това е страх от остаряване. Хората с това безпокойство изпитват силен ужас и страх от това да загубят младостта си. Страхът им е свързан с побеляване на косата, появата на бръчка и от самия преход, който предстои след като остареят. При тази фобия симптомите са силно безпокойство, задух, откъсване от реалността, гадене и социална изолация.

 

8.Телефонофобия

Хората, които страдат от нея, изпитват силен ирационален страх от телефони, независимо какви. Човекът, който я има, изпитва силно безпокойство и страх, при вида на телефон започва да му се ускорява пулса, да усеща гадене, задушаване и болки в стомаха. Този човек всячески се опитва да избегне всяка ситуация, която е пряко свързана с употребата на телефон. Симптомите при тази фобия са – стрес, тревожност и объркване.

 

9.Аерофобия

Това е фобия, свързана със страха от високо и от полет със самолет и всякакъв вид летящи съоръжения. Симптомите при нея са - виене на свят, световъртеж, нервност, изпотяване, гадене и панически страх от смъртта. Хората, които имат тази фобия, избягват да пътуват със самолет, хеликоптер, дори и делтапланер. Страхът им има склонност да се отключва, когато дори още не са се качили в самолета, а само при вида на летището.

 

10.Мизофобия

Това е фобия, свързана със страх от микроби и инфекции. Хората, които страдат от тази фобия, изпитват силен страх от това да попаднат микроби по тялото им и по повърхностите на дома им. Такива хора обикновено се опитват да избягват обществени места, които са пълни с микроби и се запасяват със солидни количества дезинфектанти, мокри кърпи и средства за почистване. Хората, които страдат от тази фобия, имат навика стотици пъти на ден да измиват ръцете си, както и да дезинфекцират прекалено често всички повърхности в домовете си. Такъв човек обикновено избягва заведенията, обществения транспорт, обществените тоалетни, както и сградите, в които се налага да има допир до не толкова чисти повърхности. С тази фобия се развива хипохондрия и ОКР. Когато хората, които страдат от тази фобия, имат контакт с микроби започват да изпитват сърцебиене, диария, подуване на корема, треперене на крайниците и гадене.