10 хипнотизиращи факта за сексуалното привличане

  • Сподели:
10 хипнотизиращи факта за сексуалното привличане

Какво определя към кого сме сексуално привлечени? Това е изненадващо сложен въпрос, на който не може да се отговори еднозначно, защото привлекателността зависи от редица фактори. Някои от тях са биологични, други психологически, а трети са свързани със социалната среда.

На вниманието ви представяме 10 от най-интересните факта, които учените са доказали за човешкото привличане.

Хората сме склонни да се усещаме привлечени към такива, които са привлечени от нас

В едно проучване, изследователите искат от хетеросексуални мъже и жени да оценят привлекателността на няколко лица. Сред снимките има изображение на тяхното собственото лице, което е дигитално преобразувано в другия пол. Участниците откриват, че това морфологично лице им се струва по-привлекателно от всички останали.

Може да ви звучи налудничаво, но сме привлечени от хора, напомнящи ни за родителите ни

Ярък пример са изследвания, които установяват, че хората родени от по-възрастни родители, обикновено са привлечени от по-възрастни партньори.

Физическата възбуда ни подвежда

Наличието на физиологична възбуда (например току-що сме приключили тренировка) и срещнем някой нов човек, е по-вероятно да го възприемем като атрактивен. Защо? Може би защото мозъкът е склонен да идентифицира погрешно източника на повишения пулс и истинския източник на възбуда.

"Замъгляването на погледа" от алкохола е нещо истинско

Проучванията установяват, че когато хората пият, това повишава оценката на привлекателността на непознатите край тях. Спиртните напитки променят и колко привлекателни се чувстват консумиращите го.

Екстремното флиртуване не работи

Не и ако търсите дългосрочни отношения. Малко по-достъпните хора се възприемат като по-желани и романтични в перспектива. Въпреки това, ако търсите случайни интимни контакти, настоятелният флирт може и да ви свърши работа.

Простичкото начало е по-успешно

Що се отнася до започване на контактите и двата пола предпочитат моментите, в които разговорът започва с просто "здравей" или обикновен въпрос "искаш ли да танцуваме"… Ако желаете да отблъснете някого, се придържайте към "здрасти, секси, коя зодия си?".

Привличането е мултисензорен процес

Към кого ще ви отведе то зависи не само от това как другите изглеждат, но и от начина, по който те ухаят, както и от това как са настроени нашите сетива.

Женските хормони са основен фактор

Нещата, които хетеросексуалните жени смятат за привлекателни, варират спрямо периода на менструалния им цикъл. Пo-конкретно, когато жените са в овулация, те изпитват привличане към "по-андрогенен тип мъже" — мускулести и с басови нотки в гласа.

Червеното е изкусително

Хетеросексуалните мъже намират жените, облечени в червено, за по-привлекателни. Защо? Някои теории предполагат, че те са развили склонност да се възбуждат от този цвят, защото женската кожа се кръвоналива и придобива червен оттенък по време на сексуалния акт. Част от жените доказано се възползват от това преимущество, макар и подсъзнателно.

Човешките модели на сексуално привличане се променят сериозно през различните сезони

Пример за това е, че хетеросексуалните мъже отчитат по-силно привличане към женските тела и гърди през зимните месеци, отколкото през летните. Знаем, че звучи странно, но може да се обясни с факта, че видимата кожа е необичайно явление по-скоро през зимата, отколкото през лятото.

Източник: Lehmiller.com / Превод: Framar.bg