10 неизвестни факта за женското тяло

  • Сподели:
10 неизвестни факта за женското тяло

От векове вродената тайнственост, излъчвана от жените, е била вдъхновение за не един и двама писатели, ставала е повод за погубването на не един и два живота. Била е муза на велики художници и даровити композитори.

Така или иначе, трябва да си признаем, и до днес за повечето мъже нежната половина от човечеството си остава пълна загадка. Но дали самите дами са наясно с тайните, които крият техните тела?

Следващите 10 научни факта, потвърждават теорията ни, че жените са интересни и все още непознати за нас прекрасни създания, което не пречи да ги обичаме безрезервно и от сърце.

10. Имунна система

Погрешно жените са определяни като "слабия пол", тъй като се оказва, че женското тяло има много по-силна имунна система, в сравнение с тази на мъжете.

Учени от белгийския университет Гент провели редица тестове на женските Х полови хромозоми и установили, че жените имат повече микро-РНК (Рибонуклеинова киселина), която укрепва имунната система и намалява риска от рак.

9. Женският мозък

В свое изследване датският учен Берт Папенберг стигнал до извода, че мъжете имат с около 4 млн. мозъчни клетки повече от жените, но въпреки това тестовете доказали, че жените постигат с 3% по-добри резултати от мъжете.

Ученият също така установил, че мазолестото тяло, което осъществява връзката между лявото и дясното полукълбо, при жените е по дебело и с около 30% по-богато на различни съединения, отколкото при мъжете.

Резултатите от изследването дават отговор на въпроса защо жените могат да се занимават с няколко неща едновременно.

8. Женското обоняние

Женският нос е способен да долови не само миризмата на загоряло от кухнята, но и недоловимата по принцип миризма на мъжките феромони – естествените „химически аромати“, които отделя тялото ни с цел да привлече партньор.

Нещо повече, женският мозък е способен да "прочете" мъжката миризма и да я разшифрова, като по този начин определя колко силна е имунната система на даден мъж.

7. Сърце и рецептори

Сърцето на жената бие по-бързо, отколкото сърцето на мъжа. Докато мъжкото сърце бие средно 70-72 пъти в минута, то сърцето на възрастна жена е с ритъм от 78-82 удара в минута.

Също така женският език притежава повече вкусови рецептори. И не само. Нежната половина от света е и с повече рецептори за болка. Това обяснява защо жените имат по-висока чувствителност към болката от мъжете.

6. Усещане за цветовете

В ретината на човешкото око има почти седем милиона рецептори, които реагират на светлината и цветовете. Тъй като цветоусещането е пряко свързано с Х-хромозомата, а жените имат две такива, спектърът на възприемани цветове при тях е много по-широк отколкото при мъжете.

5. Периферното зрение

Жените имат по-добре развито периферно зрение. Така те успяват да следят постоянно средата около себе си, да наблюдават децата и бързо да забележат евентуална опасност.

Периферното зрение на повечето жени им позволява да обхващат ясно с поглед дъговиден периметър от минимум 45° от всяка страна на главата, както и над и под носа.

При много жени дъгата на периферното зрение стига дори до 180°. Това обяснява и статистиката на застрахователните компании, според която жените по-рядко участват в автомобилни произшествия, водещи до странични удари.

4. Чувствителност

Кожата на жената е 10 пъти по-чувствителна от тази на мъжа. Изследване на британски учени доказало, че по този показател дори най-нечувствителната женска кожа, е в пъти по-сензитивна и от най-нежната мъжка кожа.

3. Гъвкавост

Генетично жените са по-гъвкави от мъжете. В мускулите и сухожилията на жените се съдържа по-високо количество еластин, отколкото колаген. Това позволява на женското тяло да бъде по-пластично, отколкото мъжкото.

2. Женският слух

Жените много по-добре от мъжете разграничават звуци с висока честота. Техният мозък е програмиран така, че веднага да чуват тревожни сигнали като бебешки плач, котешко мяукане и т.н.

Също така жените имат способността отлично да различават тоновете в даден глас, следователно много по-лесно улавят когато правите опити да ги излъжете. Затова момчета – бъдете внимателни!

1. Полезна токсикоза

Когато става въпрос за токсикоза на бременността, се имат предвид всички онези, характерни за 9-те месеца, неразположения като гадене, повръщане, промени в кръвното налягане и т.н.

Американските професори Пол Шърман и Самуел Флексман от университета в Колорадо дават обяснение на тези симптоми. Тяхно изследване установило, че те са резултат от защитен механизъм на жената, който предпазва плода от вредните токсини, които се съдържат в месото, рибата и птиците.

Това обяснява и факта, че сутрешното гадене е често срещано явление в ранните етапи на бременността, когато плодът е най-уязвим.

Източник: 10te.bg