10 неща, които емоционално зрелите хора не правят

  • Сподели:
10 неща, които емоционално зрелите хора не правят

Емоционалната зрялост е понятие, което определя вземането ни на решения, и предопределя пътя, който сами си чертаем. Емоционално зрелите хора вземат добре премислени решения, търсят начини да разширят кръгозора си, учат се от всяка ситуация в живота си и изграждат себе си като личности всеки ден.

Емоционалната зрялост не е свързана с реалната възраст на човека. Тя е следствие от неговия избор за съзнателен и пълноценен живот. Възможно е хора на сравнително малко години да бъдат осъзнати и да вземат мъдри решения, но е възможно и човек да изживее целия си живот, неразбирайки света около себе си.

Десет неща, които осъзнатите хора правят и не правят. Следвайте този пример.

1. Не губят времето си с мисли за миналото. Най-голямата загуба на време, която може да съществува. Миналото никога няма да се върне и никога няма да се промени. Дори да прекарате целия си живот в мисли за него, то няма да ви предложи нищо по-добро от това, което вече се е случило. Изкоренете този навик дa бъдете нещастни за минали събития, над които нямате власт.

2. Приемат спокойно, когато плановете им се провалят. Какви планове си правим за живота и какво всъщност е най-добре за нас, са две коренно различни неща. Често приемаме, че когато животът ни предлага изненади и проваля предварителните ни планове, това са разочарования и повод за тъга. Ако се вгледате в миналото си, ще разберете, че всичките ви на пръв поглед несгоди, всъщност са най-големите ви успехи, но тогава просто не сте го знаели. Запомнете, че ние не можем да предвидим бъдещето и нe знаем кое наистина е най-добро за нас.

3. Не се самосъжаляват. Самосъжалението изчерпва вашата енергия и ви превръща в отчаяни и депресирани хора. Не позволявайте това да бъде съдбата ви. Хората, които се самосъжаляват, затъват все по-надълбоко в проблемите си, тъй като не разбират, че те са единствените, които са отговорни за съдбата си.

4. Знаят, че само те са отговорни за щастието си. Ако безкрайно стоите и чакате да дойде някой, който ще оправи живота ви, е много възможно никога да не го дочакате. Колкото и да ви помагат близките ви, и те някой ден ще се изморят, ако вие не използвате инерцията, която те ви дават. Никой не е отговорен за чуждото щастие, всеки е отговорен само за своето.

5. Не завиждат. Хората, които завиждат, се настройват на вълна яд и отчаяние. Те преценяват, че някой има нещо, което и те желаят, и се концентрират върху своето нямане. Ако много искате нещо да ви се случи, по-добре мислете така: всички хора на земята имаме равни възможности, щом се е случило на някой друг, има огромна вероятност да се случи и на мен. По-голяма причина за тревога би била, ако искате нещо, но то все още не се е случило на никого. Това би означавало, че има вероятност и да е невъзможно.

6. Не осъждат останалите. Осъждането на другите би означавало, че вие сте безгрешни или всезнаещи, което както и да го гледаме, не е вярно. Като цяло прекаленото месене в чуждия живот не е добра идея. Надживейте желанието си да сте коректив за човешките постъпки на другите хора и ги приемайте с грешките им.

7. Не очакват всички да ги харесват. Един от най-големите умове, живял някога – Алберт Айнщайн, е бил обявен от Хитлер за луд, а откритията му – за абсолютни глупости. Щом Айнщайн не е постигнал повсеместно одобрение, вашите амбиции за такова са просто смешни. Бъдете благодарни на хората, които ви харесват, а останалите просто оставете настрана.

8. Не правят една и съща грешка непрекъснато. Учете се от миналите си грешки. Непрекъснато подобрявайте взаимоотношенията си с хората и така ще постигнете много повече успех, отколкото, ако се заинатите върху нещо и допускате хиляди пъти една и съща грешка. Взимайте си поуки от всичко, което ви се случва.

9. Те прекарват добре времето си – и с други хора, и сами със себе си. Голяма част от хората не знаят какво да правят в моментите, когато останат сами. Те не могат да прекарват времето си сами със себе си и това ги натоварва. Непрекъснато търсят компанията на някого и когато не я открият се чувстват самотни и изоставени. Научете се да прекарвате пълноценно време със себе си.

10. Не очакват мигновени резултати. С постъпките от настоящето си ние изграждаме бъдещето. Бъдете внимателни какво мислите и какви действия предприемате, защото те ще начертаят вашия бъдещ път. Не очаквайте резултатът да се случи на секундата. Той може да дойде след време и да бъде плод на вашите минали усилия в тази посока.

Източник: Moyatden.bg