10 стъпки как да опростим живота си

  • Сподели:
10 стъпки как да опростим живота си

Няма никакво съмнение, че живеем в консуматорско време. Колкото повече имаме, толкова по-добре, включително и за статуса ни в обществото, който расте правопропорционално на притежанията ни. Успехът се измерва с пари, с огромен дом, натъпкан със скъпоструващи джаджи, коли, телефони и дори с броя на приятелите ни.

И какво печелим от това? Сега по-щастливи ли сме отпреди, когато животът е бил много по-прост? Консуматорската култура успя ли да подобри психическото ни здраве?

Отговорът е не. Всички знаем за ползата от доброто разчистване – изхвърлянето на всичко непотребно и излишно може да освободи пространство не само във физическия смисъл на думата, но и в умовете ни. Опростяването на живота може да доведе до положителна промяна в начина ни на мислене и в начина, по който се справяме с емоциите и с предизвикателствата на ежедневието.

Предлагаме ви 10 стъпки как да опростите живота си, освобождавайки повече пространство за личното си щастие и благополучие.

1. Освободете се от негативните мисли

Човешкият ум лесно попада в капана на отрицателните мисли, които никога не идват поединично. В повечето случаи не се ограничаваме до една-единствена отрицателна мисъл – след първата винаги идва втора, после трета ... докато накрая не се окажем във водовъртежа на негативното мислене, а обикновените проблеми се раздуват до застрашителни размери.

Всички можем да контролираме мисълта си, като се научим да пресичаме потока на отрицателните си мисли, да прощаваме и съзнателно да търсим и забелязваме положителното в живота си.

2. Прекарвайте по-малко време пред екрана на телевизора и на компютъра

Изобщо не си даваме сметка колко много време прахосваме пред телевизора, в интернет или с компютърните игри, вместо да се заловим с нещо далеч по-полезно и смислено, което също може да ни носи удоволствие и удовлетворение. Като например разходка сред природата, среща с приятели, релаксираща спа процедура или просто хубава книга.

3. Използвайте по-малко "празни приказки"

Това не означава да спрете да говорите. Но обърнете внимание какви думи използвате. Изразяват ли положително отношение? Отговарят ли на истината? И изобщо съдържат ли някакъв смисъл? Или просто се изливат от устата ви под формата на клюки, омраза и завист?

Думите, които използваме, оказват пряко въздействие върху начина ни на мислене и емоционалното ни състояние. Затова изхвърлете от речника си "празните" думи, които не ви помагат да изразите автентично мислите и чувствата си. Качеството винаги е било за предпочитане пред количеството.

4. Прекарвайте по-малко и по-качествено време в социалните мрежи

Социалните мрежи са превзели живота ни до такава степен, че рядко ще попаднете на човек, който няма профил във "Фейсбук", "Инстаграм" или "Туитър". Всички сме запознати с положителните страни на този вид виртуално общуване, но то крие една опасност, за която малко хора си дават сметка.

Всекидневно сме бомбардирани от "избрани извадки" от живота на приятелите ни, които, по всичко личи, изглеждат прекрасно, справят се прекрасно, пътуват на прекрасни места. И ако животът ни не върви добре, започваме да се сравняваме с другите, без да отчитаме факта, че виждаме само специално подбрани моменти от живота им, които са за "пред хората". Но никога не виждаме цялата картина и в резултат се чувстваме разочаровани и неудовлетворени от себе си.

Така че имайте едно наум и не завиждайте за "успехите" на приятелите си.

5. Разчистете ненужните вещи

Затрупването с прекалено много, ненужни вещи може да има пагубен ефект върху живота ни. То отвлича вниманието ни от хората, на които държим, от случващото се около нас и от истинските ни ценности. Склонноста да трупаме вещи и да се обзаведем с най-новите технически джаджи на пазара е знак, че търсим щастието на погрешното място.

По този начин само прахосваме енергия и внимание (да не говорим за пари), които бихме могли да инвестираме доста по-смислено и благоразумно. А когато имаме по-малко вещи, ценим много повече онези, с които разполагаме, и развиваме далеч по-щастлива умствена нагласа.

6. Изчистете дълговете си

Парите са причината за голяма част от проблемите ни. От отношението ни към тях зависи какво ще е материалното ни положение – завидно или окаяно. Твърде много хора страдат поради нездравословното си отношение към парите. Затова, ако имате дългове, започнете да планирате и да предприемате стъпки за тяхното разрешаване.

Начертайте си месечен план за изплащане на старите задължения, независимо колко малко можете да заделяте в момента. Всяко действие, насочено към намаляване на задълженията, носи усещането за финансова свобода утре, следващия месец или идната година.

7. Ограничете нездравословните храни

Важно е да си даваме сметка какво слагаме в устата си, с какво храним тялото си. Положете съзнатено усилие да изключите вредните храни от ежедневното си меню. Храните с високо съдържание на рафинирана захар, сол, трансмазнини, изкусвени подобрители и силно преработени зърнени култури могат да бъдат токсични за организма, ако се приемат редовно.

Здравословният начин на живот ни предпазва от редица здравословни проблеми, а понякога може да разреши и такива, които вече са факт. Ако изключите вредните храни от ежеднвната си диета, не само ще се чувствате по-добре и по-енергични, но и ще опростите и улесните живота си в перспектива.

8. Поставяйте си по-малко цели

В желнаието си да бъдем по-добри и по-успешни всички ние си поставяме цели - което е страхотно - но неразумно големият брой цели може да ни попречи да постигнем която и да било от тях, защото фокусът ни се разпилява. Най-добре би било да се ограничим до една или две наистина важни цели. Тогава фокусът и усилията ни ще бъдат концентрирани в една посока и ще имаме доста по-големи шансове за успех.

С други думи най-здравословната стратегия е да постигаме целите си една по една: първо реализираме тази, която е най-важна в момента, и едва тогава набелязваме следващата. Така ще можем да елиминираме усещането за стрес и тревога, в резултат на което животът ще ни се струва по-подреден и организиран и ще се чувстваме доста по-успешни, тъй като знаем, че сме вложили 100% от вниманието и усилията си.

9. Откажете се от мултитаскинга и от нуждата да се чувствате ангажирани

Мултитаскингът, също като поставянето на твърде много цели, може да повиши усещането за стрес и тревожност в ежедневието. Не се нагърбвайте с твърде много задачи и не се самозалъгвайте, че претъпканата с ангажименти програма означава, че живеете пълноценно. Така само се ограбваме от собственото си настояще, лишаваме се от възможността да живеем тук и сега, което е жизненоважно за стремежа ни към щастие.

Да не забравяме също, че мултитаскингът води до преумора и "прегаряне" в работата. Никой не може да поема "безнаказано" огромно количество задачи и да живее на пълна скорост, без да си навреди по един или друг начин. Опростете живота си като изпълнявате ангажиментите един по един, а в пролуките между тях си давайте почивка. Това ще направи чудеса с вашето физическо и психическо здраве.

10. Ангажирайте се с по-малко крайни срокове

В представите ни времето винаги тече прекалено бързо, буквално изтича между пръстите ни, а ние живеем в непрекъсната надпревара с него. Животът ни е разграфен на интервали между отделните срокове, с които се ангажираме, и всяко нещо трябва да бъде свършено и финализирано до един или друг нетърпящ възражение краен момент.

Опитайте се да се освободите от нуждата да обвързвате всяка своя задача, действие или цел със строго фиксирани срокове. От една страна, това ще ви помогне да се отърсите от напрежението и неизбежния стрес, а, от друга, ще ви позволи да изпълнявате задачите с естествения за вас ритъм. А това ще ви носи много повече радост каквото и да вършите.

Не забравяйте, че дори най-елементарните стъпки за опростяване на живота могат да доведат до съществена промяна в умствената настройка и в отношението към света. Всъщност опростявайки ежедневието си, ние си освобождаваме време да се радваме на живота си в този момент. А това е най-важното условие да имаме щастлив и необременен ум.

Източник: lifehack.org / Превод: gnezdoto.net