10 стъпки към по-прост и по-радостен живот

  • Сподели:
10 стъпки към по-прост и по-радостен живот

Това не е поредният нравоучителен текст по темата, който казва всичко и същевременно – нищо. Това са конкретни и изпитани съвети: да сведете до минимум употребата на някои неща, да промените отношението си към други, а трети просто да изхвърлите. За да живеете балансирано, спокойно и свободно!

Ето ви план за материално и духовно прочистване, нещо като житейска програма детокс. Няма да е лесно, но може да се окаже животоспасяващо! Защото всичко материално, от което се "нуждаем", не е нищо повече от психическа зависимост – факт, който, колкото по-рано се осъзнае, толкова по-добре.

Замислете се: една топла супа, легло и баня са напълно достатъчни за нормално съществуване, а и от копнежа по вили, яхти, коли, шампанско и хайвер има много по-стойностни неща: здраве, дух, свобода... Точно за тях борбата и усилията наистина си заслужават.

Истината, до която мнозина достигат след дълги години лутане е, че колкото по-прост и обикновен начин на живот водим, толкова по-щастливи и независими ще се чувстваме.

Имаме идея как да прочистим бита си от всичко залежало, и да се освободим от нещата, които ни дърпат назад и ни оплитат в омагьосани лабиринти, в които, ако заседнем, няма измъкване:

1. Материални притежания

Прекалено многото вещи усложняват живота повече, отколкото можете да си представите. Те "изцеждат" банковата сметка, енергията и вниманието ви. Вещите ви държат настрана от тези, които наистина обичате, от стойностния живот. Затова седнете и да помислите от кои материални притежания може да се лишите. Направите ли го веднъж, никога няма да съжалявате.

2. Ангажименти

Животът е пълен с тях – всеки ден, всеки час, всяка минутка… Като се започне от работата, домакинските задължения, обществените събития, хобитата – разбирате ли колко време и излишни усилия губите в неща, които не ви се нравят, а правите по задължение. Определете си приоритетите и се простете с дейностите, които не са ви важни и не ви носят удоволствие.

3. Цели

Добре е да започнете с намаляване броя на целите, към които се стремите до една или две. Така ще можете да се фокусирате по-добре и начинанията ви ще са по-успешни, а пътят към постигане на мечтите – по-ясен. Направете си списък с нещата, които искате да постигнете в живота си и когато приключите с една цел, добавете следваща.

4. Негативно мислене

То е напълно безполезно. Чувства като недоволство, огорчение, омраза и ревност никога не са подобрявали качеството на човешкия живот. Хубаво е да простите старите болки, които някой ви е причинил, и да заместите негативните мисли с позитивни. Да, да, това е едно от най-трудните неща. И все пак, можете поне да опитате...

5. Дългът

Ако той ви държи в плен, може да го редуцирате, като намерите нужната помощ. Обърнете се към приятел, ментор, психолог и разберете как да направите така, че да се сбогувате с днешния лукс в името на утрешната свобода.

6. Думите

Прекаляваме с думите, повтаряйки това или онова, го изпразваме от съдържание. Мъдро е да говорите по-малко, речта ви да бъде ясна и откровена, да казвате това, което мислите и да избягвате клюките.

7. Изкуствени съставки

Опростеният начин на живот включва и избягване на изкуствени хранителни съставки и прекомерна употреба на лекарства. Опитайте се да не приемате транс мазнини (създадени чрез промишлен процес), рафинирани зърнени храни (бял хляб), подсладители, както и твърде много натрий. Краткосрочният резултат ще бъде подобряване на енергийното ниво, а дългосрочният – на вашето здраве.

Намалете, доколкото е възможно, употребата на лекарства и позволете на тялото ви да се излекува по естествен път, вместо да си изгражда зависимост от определени вещества.

8. Времето, прекарано пред екрана

Фокусирането върху телевизията, филмите, видеоигрите и този тип технологии като цяло засяга начина ви на живот повече, отколкото си мислите. Медиите пренареждат вашите ценности, а това въздейства дълбоко върху възгледите и отношението ви към света около вас.

За нещастие сме заобиколени от всякакви високотехнологични джаджи, от които не може да се съсредоточим над простичките и истински важните неща. Искате да разберете до колко сте зависими? Изключете телевизора, телефона и компютъра си и ще узнаете.

9. Връзка със света

Взаимоотношенията с другите са нещо добро, но постоянното отвличане на вниманието – нещо лошо. Така че (това важи особено за потребителите във "Фейсбук") опитайте да се фокусирате върху важните, а не върху "спешните" неща.

Постоянният поток от съобщения може и да ви блазни, създавайки ви усещане, че сте полезни, желани и търсени. Но да се чувствате важни и да се занимавате с важни неща са две съвсем различни неща.

10. Нагърбване с много задачи наведнъж

Специалистите са установили, че това причинява стрес и ниска продуктивност. Хубаво е да се опитате да изпълнявате една дейност за определено време, да вършите работата си добре, а когато я свършите - да преминете към следващото предизвикателство.