15 незабравими цитата от Николай Хайтов

  • Сподели:
15 незабравими цитата от Николай Хайтов

Николай Хайтов (1919-2002) е български белетрист, драматург, публицист, известен със сборника си "Диви разкази". По сценарий на Хайтов са създадени филмите "Козият рог", "Мъжки времена", "Краят на песента", "Дърво без корен", "Орисия", телевизионните сериали "Семейство Калинкови" и "Капитан Петко войвода".

HighViewArt.com подбра своите 15 любими цитата от Николай Хайтов:

1. "Орлиците се ловят с живо месо, а не с мърша!" - "Сватба"

2. "Викаш ти защо не взимам от твоите цигари... Пò си ми е сладко цигарото - да си го свия сам... Да го лизна, душица да му сложа... Защото всяка работа е тъй: душица ако ѝ не туриш - не слади!" - из "Диви разкази"

3. "Прасето си е прасе: то не мисли какво да посее, а какво да изяде." - из "Диви разкази"

4. "Има ли майсторлък, парите сами ще дойдат." - из "Диви разкази"

5. "Oбичате ли растенията? Забавляват ли ви буболечките? Вълнувате ли се, когато две пеперуди се прегръщат? Харесва ли ви миризмата на дива чубрица? Трогвате ли се от багрите и разнообразието им Ако на тези въпроси бихте могли да отговорите с "да" – вие сте човек щастлив. Можете ли да се възхитите на един залез, да се трогнете от играта на вятъра, когато си прави кули от облаците и ги разваля с един замах, за да издигне още по-величествени? Обичате ли понякога да слушате вятъра и да си говорите с него? Успокоява ли ви шумоленето на листата? Ако и това умеете да правите – вие сте много щастлив. Защото то ще означава, че... вие няма да останете никога сам, че имате... цяла в с е л е н а от зелени дървета, от цветя и пеперуди, от буболечки и мравки, от изгреви и залези, от звукове и аромати." - из "Бодливата роза"

6. "Предлагам да се организира един курс в салона на читалището за квалификация на мъжете... Ще докараме коча да видят обноски..." - из "Диви разкази"

7. "В такова време ти се ще да имаш две сърца — едно за чест, друго за мерак, — а то, опустялото — едно: разсечи го, разкъсай го — пак едно!" - из "Мъжки времена"

8. "Раждането го не зная как е, ала жененето беше мъчно." - из "Сватба"

9. "Eдно е да ти се иска, друго е да можеш, а пък трето и четвърто — да го направиш." - из "Мъжки времена"

10. "Крила имат само тия, дето сърце им иска да лети."

11. "Национализмът е нормалното ми агрегатно състояние."

12. "Левски е еманация на българщината в най-висшата й форма."

13. "Главата ми да отсекат, пак ще викам: Да живее България!"

14. Изтървем ли България, изтървали сме всичко."

15. Българинът има нещо общо с лисицата: точно когато я мислиш за умряла, тя хукне. Много пъти това ни е спасявало, дано и този път да ни спаси от нашите и чуждите гробари, които са се хванали вече за лопатите. Нацията ни сега е в безпътица, но не е безпътна." – из интервю от 1993 г.