15 разлики между позитивните и негативните хора

  • Сподели:
15 разлики между позитивните и негативните хора

Както знаете, огромен е контрастът между това да сте заобиколени от позитивни хора и от околните да струи негативизъм. Ако вие се стремите да бъдете положително настроени, тези 15 съвета от LifeHack.org ще ви помогнат да разграничите позитивните от негативните хора, посочвайки правилния за вас път:

1. Провалът е част от успеха.

Позитивните хора виждат неуспеха като научен урок и възможност за личностно надграждане. Те разбират, че провалът е еднократно събитие, което няма силата да определя тяхната същност.

За негативните хора несполуката е водеща детерминанта в изграждането на характера, която притъпява емоциите. Те не са способни да разберат, че провалът е част от житейските уроци, чрез които израстваме.

2. Мога да се справя с всичко!

Положително настроените индивиди обичат предизвикателствата. Наясно са с факта, че без усилие няма развитие. Те смело се изправят пред трудностите и търсят начини да ги преодолеят.

Техните идеологични противоположници избират лесния път. Страхувайки се от евентуалния неуспех, причинен от някаква пречка, те се стараят да избягват несигурността. За всички тях трудните времена не изграждат човека, а го повалят.

3. Винаги давам всичко от себе си.

Дейните и енергични хора винаги се стремят да дават най-доброто от себе си, независимо от ситуацията. Те разбират, че не всичко е под техен контрол, но усилията – да. Без значение какво се изисква от тях, тези хора се раздават на максимум.

По-затворените личности искат нещата да им се случват лесно. Ако се наложи да положат някакви усилия, решават, че просто не са достатъчно добри и се предават. Те са по-склонни да дават повече от себе си, в случаите, когато други хора ги наблюдават.

4. Този човек ме вдъхновява.

Широкоскроените индивиди се вдъхновяват от успеха на другите. Гледайки ги, те си задават въпроса - какво мога да науча от тях?

Тесногръдите хора виждат в чуждите постижения единствено завист и заплаха. Възходите на околните са падения за тях, породени отново от чувството за личностен провал.

5. Какво да променя към по-добро?

Отворените към света личности приемат критиките. Постоянно устремени към собственото си усъвършенстване, те прегръщат идеята да научат още нещо, което да им помогне в постигането на крайната цел.

Обидчивите хора се засягат, когато някой ги поправя или критикува. Вместо да използват възможността за личностно подобряване, те приемат целенасочените съвети като посочване на техните недостатъци.

6. Действам целеустремено.

Жизнените и активни хора се фокусират върху неща, които могат да контролират. Те разбират, че щастието им зависи от това как реагират на случващото им се. Освен това вярват, че движат нещата в посоката, която са избрали, затова решенията им са добре обмислени.

Пасивните характери се съсредоточават над всичко, което не им е подвластно. Те са склонни да размишляват върху минали разговори, да се измъчват заради допуснати стари грешки и да позволяват на страха си от бъдещето да ги откаже от взетите решения.

7. Хората могат да се променят.

Вярващите в доброто човеци знаят, че единственото нещо, което не се променя, е самата промяна, затова и вярват както в своята собствена, така и в чуждата.

Скептиците пък са на мнение, че хората са ясно обособени, следователно всички опити за себеусъвършенстване са излишни. Все пак – какъв е смисълът?! Интересното е, че този тип хора не позволяват и на другите да се променят. Веднъж възприели нещо по определен начин, те много трудно променят гледната си точка.

8. Имам още много да уча.

Позитивните хора обичат да се учат. За тях информацията е знак за еволюция, а нещата, които са били от значение в миналото, сега може и да не вършат работа.

Негативните хора пък смятат, че знаят всичко и трудно приемат твърдения, които са в разрез с техните собствени. За тях по-важно е кой е прав, а не кое е правилно.

9. Ще го направя!

Обичащите предизвикателствата персони не се страхуват да експериментират, защото опитът не ги плаши.

Не толкова свободолюбивите хора не само мислят ограничено, но и се опитват да убедят другите, че техните мечти и стремежи са твърде завишени.

10. Чу ли за .... ?

Тези, които действат открито, подкрепят и хвалят другите, когато отсъстват.

Прикритите хора умишлено говорят лошо зад гърба на останалите, за да нахранят егото си.

11. Аз съм и най-добрият си приятел, и най-лошият си враг.

Смислени са разговорите на тези, които умеят да говорят със себе си. Те са наясно с нещата, които искат да кажат и не позволяват на други мисли да ги обезсърчат. Реалисти са спрямо очакванията си, затова не се самозалъгват със страхове или "прекалено сложни ситуации". Вместо това си напомнят какво трябва да направят, за да успеят.

Вярващите в негативните последици са си най-големите врагове. Дори ако са постигнали успех, те изпитват страх да видят светлата страна на нещата. Имат способността да забелязват само недостатъците и да отслабват собствената си увереност.

12. Какво казва езикът на тялото ми?

Успяващите хора се държат като такива. Те са уверени в общуването си с другите и дори изражението им издава позитивизъм.

По-затворените личности показват неувереността си. Те стоят с наведена глава, гледайки в земята. Поглеждайки ги, човек веднага би си помислил, че са ядосани, тъжни или безразлични, но не и щастливи.

13. Екипната работа е мечтаната работа.

Само заради това, че са отборни играчи, положителните хора биха застанали отзад, подкрепяйки чужди идеи, които дори може да не одобряват.

Отрицателно настроените личности имат проблем с приемането на предложения, към които са скептично настроени. Когато идея, дадена от другиго, не просъществува, изразът "Казах ли ти?" веднага ще намери място в създалата се ситуация.

14. Погледни го от хубавата страна.

Щастливите хора притежават чувство на благодарност. Имат способността да намират положителното във всеки един момент и да не приемат нещата за даденост.

Негативната нагласа при други им пречи да видят добрата страна на определена ситуация. Те рядко се заглеждат в позитивния аспект на дадено положение.

15. Ти си добър човек!

Оптимизмът е нещо, което положителните хора се стремят да предават. На тях им прави впечатление, когато другите се държат добре и не пропускат възможност да ги похвалят. Те не подценяват силата на окуражаващите думи.

Песимистите биха казали: "Защо да правя комплимент на хора за неща, които са длъжни да правят?" Това, което те не разбират е, че не похвалата е важна, а фактът, че показваш на другите, че ги забелязваш. Любезността може да заздравява взаимоотношения и да подтиква хората към по-добро.

Снимка: The-open-mind.com