15 въздействащи цитата от "Отнесени от вихъра"

  • Сподели:
15 въздействащи цитата от "Отнесени от вихъра"

Eдна от най-продаваните книги в света - "Отнесени от вихъра" (Gone with the Wind) излиза през 1936 г. Романът на американската писателка Маргарет Мичъл бързо се превръща в бестселър, а на 3 май 1937 г. тя е удостоена с награда "Пулицър".

По романа е заснет и високобюджетен филм с режисьор Виктор Флеминг и сценарий на Сидни Хауърд, а в главните роли участват Кларк Гейбъл и Вивиан Лий.

Да си припомним няколко въздействащи цитата от "Отнесени от вихъра".

1. "Обещанията се дават, за да се нарушават."

2. "Каквото е счупено - счупено е. И аз предпочитам да запазя спомена за някогашната му красота, вместо цял живот да се примирявам с пукнатини."

3. "Поразително е упорството на жените да запазят веригите, които оковават тях самите!"

4. "Каква глупачка съм била - мислеше си горчиво тя. - А сега трябва да плащам скъпо. Онова, което тъй често бях пожелавала, се случи."

5. "Животът не е поемал към нас задължение да осъществява мечтите ни. Трябва да вземем каквото ни предлага и да сме благодарни, защото и по-лошо би могло да бъде."

6. "Ако кажа, че съм лудо влюбена, значи да излъжа, при това вие веднага ще разберете, че не е истина."

7. "Има два момента, в които могат да се направят големи пари - единият е при създаването на държавата, другият е при рушенето й. При създаването печалбите се трупат бавно, а при краха - с главоломна бързина."

8. "За всичко това ще мисля утре в Тара. Тогава ще мога да го понеса. Веднъж да дойде утре, ще намеря начин да спечеля Рет отново. Та нали и утре е ден."

9. "Един път, в настроение да кокетира, тя го запита защо се е оженил за нея и направо се разяри, когато той й отвърна с лукаво пламъче в очите: Всеки човек изпитва нужда от някаква живинка край себе си - било то котенце, кученце или... жена в краен случай."

10. "Жените са толкова твърди и издръжливи, колкото мъжете не могат и да си представят. Да, винаги съм смятал така, въпреки че от малък ми втълпяват, че жените са слаби, нежни и чувствени създания."

11. "- Но аз те обичам!
- Там ти е бедата."

12. "Никаква сила на света не може да ни сломи, освен нашата собствена природа, в която е заложено тъй силно да копнеем по неща, изгубени безвъзвратно, и да пазим толкова много спомени."

13. "Ако наистина искаш да го видиш такъв, какъвто е в действителност, съди го поне справедливо. Той е благороден по душа и възпитание човек, озовал се в свят, където не му е мястото, и макар да съзнава, че старанията му са предварително обречени на провал, опитва се да живее по нормите на един погребан вече бит."

14. "- Моята любов угасна - продължи той, - потушена от Ашли Уилкс и от безразсъдната ти упоритост, принуждаваща те да се вкопчваш като булдог в онова, което решаваш, че искаш да имаш… Да, любовта ми угасна."

15. "Обичах те, но не можех да допусна да го узнаеш. Защото ти си жестока към тези, които те обичат, Скарлет. Ти приемаш любовта им и я размахваш ката бич над главите им."