30 години затвор за Ар Кели, който бе осъден за поредица от сексуални престъпления

  • Сподели:
30 години затвор за Ар Кели, който бе осъден за поредица от сексуални престъпления

Бившият R&B изпълнител бе осъден на 30 години затвор във федерален съд в Бруклин по девет обвинения за сексуален трафик и изнудване.

Кели бе изправен пред максимална присъда доживотен затвор, като федералните прокурори поискаха минимум 25 години.

Някогашната суперзвезда отказа да направи коментар в съдебната зала преди обявяването на присъдата си.

Преди да произнесе присъдата, съдия Ан М. Донъли каза, че поведението на Кели е насилствено и внимателно планирано, както и че обществото се нуждае от защита спрямо него.

Тя също така цитира "безразличието на Кели към човешкото страдание", добавяйки, че той е оставил много "разбити животи" след себе си. А що се касае до малтретирането, съдията заяви:

"Вие сте учили жертвите си, че любовта е робство и насилие!".

30-годишната присъда на практика се равнява на доживотна зад решетките за Кели.

55-годишният Кели, роден като Робърт Силвестър Кели, бе признат за виновен миналия септември по всичките девет точки във федералния процес за сексуално насилие и трафик в Бруклин. 

Шестседмичният процес включваше обвинения, датиращи от преди 20 години, като Кели бе признат за виновен от жури, включващо седем мъже и пет жени, че е бил "сериен сексуален хищник" и е ръководил група, която е набирала жени и млади момичета за секс трафик по време на годините му като R&B изпълнител.

Процесът бе първият му път пред съдебно жури от наказателен съд от 13 години насам. През 2008 г. Кели бе оправдан по обвинения в детска порнография.

Историята за сексуално неправомерното поведение на Кели бе описана в документалната поредица на Lifetime "Surviving R. Kelly", която счупи рекордите за рейтинг на телевизията при премиерата си на 3 януари 2019 г.

Очаква се адвокатите на Кели да обжалват решението.