5 мита за съня

  • Сподели:
5 мита за съня

Науката за съня се е развила значително през последните 20 години и вече дава по-конкретни отговори на въпросите как работи съня, защо е важно да се наспиваме, и начините, по които може да бъде нарушен здравият сън.

Въпреки че науката се развива все повече, все пак в онлайн пространството съществува много невярна информация за съня. Най-често се разпространява в социалните мрежи или пък се разказва от уста на уста, без научни доказателства. Част от тази фалшива информация се повтаря толкова често, че тя се превръща в широко разпространен мит.

През 2019 г. Sleep Foundation събра група от експерти, които изследват най-известните митове за съня.

 

Мит 1: Тялото ви свиква на по-малко сън

Изследвания показват, че мозъка и тялото не могат да свикнат и да отпочиват, когато сте спали по-малко. След няколко нощи на недоспиване е вероятно да се чувствате по-сънливи през деня. Това увеличение на сънливост през деня може да се стабилизира в продължение на седмици или месеци без достатъчно сън, но това не означава, че тялото ви функционира на пълния си капацитет или че ефективно се приспособява към загубата на сън.

Лишаването от нощни сън засяга дневните ви дейности и влияе върху паметта, фокуса и творческото мислене. С течение на времето, хроничното недоспиване може да доведе до проблеми със здравето като забавен метаболизъм, промяна в сърдечно-съдовата система, спадане на имунната система, производството на хормони и не на последно място - психичното здраве. Затова е важно да е наспиваме поне 8 часа и по-важното – да си лягаме преди 12 ч вечерта.

 

Мит 2: Възрастните се нуждаят от 5 часа сън на денонощие

Препоръките, които експертите от Sleep Foundation дават на възрастните хора над 18 години е, че трябва да получават между 7 и 9 часа сън на денонощие. Много рядко, някои хора е наспиват от по-малко от 7 часа сън и след това се будят отпочинали. Това е вероятност 1 към 4 000 000.

 

Мит 3: Продължителността на съня е най-важна

Продължителността на съня е най-важна, но не е най-важната. Учените са доказали, че сънят, който не е нарушаван през нощта, е най-полезен. Не е важно колко часа си спал, а колко качествено.

Честите събуждания през нощта влияят на неговото качество и въпреки че сте спали 9 часа, например, може да не сте се наспали. Затова, освен че е важно да спите достатъчно часове е важно да имате спокоен сън.

 

Мит 4: Заспалият човек не се движи през нощта

Незначителни движения на тялото могат да се появят по време на нормален, здравословен сън. Движенията по време на сън обикновено са проблем само, ако те са едно или повече от следните: продължително или хронично, анормални (като сомнамбул), агресивен или насилствен, досаден към партньора си легло, причиняване на нощно пробуждане.

 

Мит 5: Мозъкът се изключва по време на сън

Мозъкът не само не се изключва, но и остава активен по време на сън. Неговите модели на дейност се променят по време на различни етапи на съня. Бързото движение на очите по време сън означава, че мозъчната дейност работи до ниво, което прилича на това, когато сте будни.